Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023 22:48

Ο αριθμός των συνδυασμών κρίνει τις εκλογές στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο Δήμος Καλαμάτας είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμιακά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με σημαντική αυτοδιοικητική ιστορία και αυξημένη πολιτική βαρύτητα. Υπάρχει έτσι μεγάλο ενδιαφέρον πολιτών και πολιτικών για τις εξελίξεις στο δήμο και βέβαια τις εκλογές. Η συμμετοχή δέκα συνδυασμών στις προηγούμενες εκλογές ανέδειξε από τη μια μεριά το μεγάλο ενδιαφέρον και από την άλλη την πολυδιάσπαση δυνάμεων αλλά και τις πολλές προσωπικές στρατηγικές.
Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής υποβοήθησε τις ξεχωριστές υποψηφιότητες και τις προσωπικές ατζέντες. Στη συνέχεια όμως και μέσα στα πλαίσια της εφαρμογής πολιτικών αναδείχθηκαν οι διαφοροποιήσεις και οι συγκλήσεις δυνάμεων στο πλαίσιο κοινών αντιλήψεων. Στα μεγάλα ζητήματα της πόλης υπήρξαν ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, θα επηρεάσουν και τις εξελίξεις στις εκλογές που έρχονται.
Το νέο εκλογικό σύστημα δεν αφήνει περιθώρια για πολυδιάσπαση και για πολλούς συνδυασμούς. Το να δηλώνει κάποιος υποψήφιος ή να θεωρεί τον εαυτό του ικανό για δήμαρχο είναι θεμιτό -ακόμα και αν πρόκειται για γραφικές περιπτώσεις-, χρειάζεται όμως να βρει και υποψηφίους να τον ακολουθήσουν και αυτό είναι δύσκολο. Οι περιορισμοί και οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που δύσκολα υπερβαίνεται.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος χρησιμοποιώντας την εξουσία και τις αμειβόμενες θέσεις κατάφερε να «μαζέψει» το μεγαλύτερο μέρος των εκλεγμένων συμβούλων που κινούνται στο χώρο της Ν.Δ. και της Ακροδεξιάς. Δεν δίστασε να συνεργαστεί με τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και να τον προωθήσει στη θέση του προέδρου στον Σύνδεσμο Ύδρευσης, αλλά και να ανταμείψει με έμμισθη θέση κάθε μεταγραφή που πραγματοποίησε από άλλους συνδυασμούς. Δεν κατάφερε όμως να προσεταιριστεί το σύνολο των προερχόμενων από την Κεντροδεξιά εκλεγμένων συμβούλων. Η παρουσία του και η αποτελεσματικότητά του αμφισβητείται έντονα από μια μεγάλη μερίδα προσώπων στο χώρο, τα οποία είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε παλιότερες δημοτικές αρχές.
Η ανοικτή αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Βασιλόπουλου από σημαντικά πρόσωπα που κινούνται στο χώρο της Ν.Δ., σε συνδυασμό με τις κακές σχέσεις με τον περιφερειάρχη και πρώην δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, διαμορφώνουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό στην παράταξη που κυριαρχεί στο δήμο από το 2006. Η πολύχρονη παρουσία σχεδόν των ίδιων προσώπων και μηχανισμών στην εξουσία έχει κουράσει. Η εμφανής αναποτελεσματικότητα της παρούσας δημοτικής αρχής να ολοκληρώσει έργα που βρήκε έτοιμα αποτελούν κοινό τόπο όλων, ενώ οι χειραψίες και οι παρουσίες σε κοινωνικές εκδηλώσεις ως μοναδικό προσόν μάλλον δεν επαρκούν.
Το αν θα υπάρξει συνδυασμός από το χώρο της Κεντροδεξιάς που θα ενώνει όλους όσοι αντιτίθενται στον Βασιλόπουλο, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει. Υπάρχουν σε εξέλιξη διεργασίες που δεν έχουν όμως οριστικοποιηθεί. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πρόσωπα που μπορούν να ηγηθούν προσπάθειας και να δημιουργήσουν συνδυασμό που θα διεκδικήσει με αξιώσεις την ανατροπή δεδομένων. Οι ισορροπίες όμως είναι εύθραυστες και τα πάντα θα κριθούν στις λεπτομέρειες των προσωπικών στρατηγικών. Να σημειωθεί εδώ ότι ο φόβος Βασιλόπουλου στην προοπτική δημιουργίας συνδυασμού στο χώρο της Κεντροδεξιάς είναι δικαιολογημένος. Για το σκοπό αυτό άλλωστε σπεύδει να ανοίξει πρώτος την προεκλογική περίοδο με εκδήλωση την επόμενη εβδομάδα. Τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις και να κλείσει το δρόμο στη δημιουργία συνδυασμού. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει.
Στο χώρο της Κεντροαριστεράς που κυριαρχούσε παλιά στο Δήμο Καλαμάτας, η κατάσταση δείχνει να σχηματοποιείται. Η δήλωση Κοσμόπουλου για μη συμμετοχή στις εκλογές ενισχύει την υποψηφιότητα Τζαμουράνη, ο οποίος όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει σύντομα τον μοναδικό υποψήφιο που θα «συνομιλεί» με το όλον του χώρου. Το αν θα καταφέρει να δημιουργήσει συνδυασμό που θα ενοποιήσει το σύνολο των δυνάμεων από το χώρο του Κέντρου μέχρι τις παρυφές του ΚΚΕ είναι το μεγάλο στοίχημα. Οι εκλογές όμως θα κριθούν από το αν ο Τζαμουράνης καταφέρει να βρει υποψηφίους που θα «μιλούν» στην πιάτσα και ειδικά στα χωριά του Δήμου Καλαμάτας. Οι χαιρετούρες και η λαϊκότητα ήταν τα προβλήματα Κοσμόπουλου και Τζαμουράνη, τα οποία αποτέλεσαν τον ανασταλτικό παράγοντα κατάκτησης της εξουσίας στις προηγούμενες εκλογές.
Οι εκλογές δεν θα κριθούν βεβαίως μόνο από τις χαιρετούρες. Το πολιτικό πλαίσιο που θα επικρατήσει μετά από τις εθνικές εκλογές είναι κρίσιμος παράγοντας. Η αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής και η αμφισβήτηση από μεγάλη μερίδα κεντροδεξιών παραγόντων και ψηφοφόρων θα παίξει το ρόλο της. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το πόσοι θα είναι τελικά οι συνδυασμοί είναι το πλέον σημαντικό για την εκλογική μάχη της Καλαμάτας. Η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου ελπίζει σε εκλογή μόνο την πρώτη Κυριακή, σε κάθε άλλη περίπτωση θα αποτελέσει παρελθόν.

panagopg@gmail.com