Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2024 18:46

Κραυγαλέα έλλειψη αγροτική πολιτικής 

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι αγρότες σε όλη την Ε.Ε. βρίσκονται στους δρόμους. Οι αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και οι περιορισμοί επιδοτήσεων και ενισχύσεων στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος δημιουργούν εύλογες αντιδράσεις. Οι Ευρωπαίοι αγρότες προφανώς δεν μπορούν να σώσουν μόνοι τους τον πλανήτη. Το παράδοξο βέβαια είναι ότι οι πρώτοι που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή είναι οι αγρότες.  Σε κάθε περίπτωση το κόστος της περιβαλλοντικής πολιτικής δεν μπορεί να το πληρώσουν οι αγρότες. 

Η πολιτική γραφειοκρατία των Βρυξελών ενώ δείχνει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα με το περιβάλλον δεν μπορεί να εφαρμόσει λύσεις δίκαιες για τους πολίτες της Ε.Ε. Η συγκεκριμένη αδυναμία δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όλες τις χώρες και ενισχύει πολιτικά ακραίες δυνάμεις που στρέφονται κατά της Ε.Ε. απειλώντας να τινάξουν στο αέρα όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το που θα οδηγήσει η διάλυση της Ε.Ε μπορεί να το κατανοήσει εύκολα όποιος έχει στοιχειώδη γνώση ιστορίας και αντίληψη για το τι παίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα είναι δύο ταχυτήτων. Υπάρχει το τοπικό πρόβλημα στη Θεσσαλία που έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις και την προοπτική των αγροτών μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και υπάρχει και το γενικότερο που έχει να κάνει με το κόστος παραγωγής, τα προβλήματα στην εμπορία και τη νέα ΚΑΠ. Η κυβέρνηση προσπαθεί εσπευσμένα και με μέτρα που ανακοινώνει τις τελευταίες ημέρες να μπαλώσει την κατάσταση στη Θεσσαλία αλλά δεν κάνει τίποτα για όλα τα υπόλοιπα. Τα μέτρα που ανακοινώνονται δικαιώνουν από τη μία μεριά όσους υποστηρίζουν πως λύσεις δίνονται μόνο με τα τρακτέρ στους δρόμους και αναδεικνύουν από την άλλη τον ευκαιριακό τρόπο της κυβερνητικής πολιτικής.

Λαμβάνονται μέτρα με βάση την πίεση και το φόβο του εκλογικού κόστους. Όταν οι πρόεδροι στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των πόρων της ΚΑΠ, αλλάζουν κάθε εξάμηνο είναι λογικό να χάνονται εκατομμύρια ενισχύσεων για τους Έλληνες αγρότες, όπως έγινε φέτος. Και μπορεί στη Μεσσηνία και στις άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές η τιμή του ελαιόλαδου να κουκουλώνει συγκυριακά το πρόβλημα αλλά αν δεν κλείσει η ψαλίδα μεταξύ τιμών παραγωγού και ραφιού καταναλωτή τα επόμενα χρόνια τα μπλόκα στο νότο θα είναι τα ισχυρότερα και τα δυναμικότερα. Το έλλειμμα αγροτικής πολιτικής είναι κραυγαλέο και θα το πληρώσουμε όλοι πολύ ακριβά.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2024 19:21