Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 22:10

Επένδυση η εφαρμογή του νόμου για τις παραλίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η προσπάθεια που γίνεται για να βελτιωθεί η κατάσταση στις παραλίες της χώρας είναι εξαιρετικά σημαντική και κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Μπορεί να μην γίνονται όλα τέλεια και να παρουσιάζονται προβλήματα στη φάση εφαρμογής, αλλά έχουν τεθεί οι βάσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση και να τεθούν κανόνες, που θα προστατεύουν τις παραλίες και το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Ο κατάλογος των 198 «απάτητων» παραλιών που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, περιλαμβάνει παραλίες της Μεσσηνίας που σε μεγάλο βαθμό προστατεύονταν με περιορισμούς, τώρα όμως συγκεκριμενοποιείται ακόμα περισσότερο το πλαίσιο των απαγορεύσεων. Ξέρει δηλαδή ο καθένας τι επιτρέπεται και τι όχι και -το σημαντικότερο- μπορεί να ελέγξει και να καταγγείλει όταν διαπιστώσει μια παρανομία. Οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να καταγγέλλουν τους παραβάτες μέσω ειδικής εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα, η οποία θα ενεργοποιηθεί σύντομα, στέλνοντας στις κτηματικές υπηρεσίες φωτογραφίες και τη θέση της επίμαχης παραλίας μέσω GPS.

Η προστασία των παραλιών περνά στα χέρια του ενεργού πολίτη και αυτό πιστεύουμε ότι είναι το πλέον σημαντικό. Ο έλεγχος και η εφαρμογή των απαγορεύσεων ήταν πάντα το πρόβλημα και η χρήση ψηφιακών εργαλείων δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα. Κανένας πλέον δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια και να αγνοήσει καταγγελία ή παράβαση. Η ευθυγράμμιση όλων με βάση τις προβλέψεις του σχετικού νόμου είναι μονόδρομος. Η συνειδητοποίηση της συγκεκριμένης πραγματικότητας, κυρίως από αυτούς που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον χώρο της παραλίας, είναι πολύ σημαντική. 

Τα πράγματα αλλάζουν και οι κακές πρακτικές θα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Είναι προφανές ότι η προσαρμογή θα είναι δύσκολη σε μια χώρα που λειτουργεί πάντα στο «περίπου» και σε μια επιχειρηματική εποχική δραστηριότητα, η οποία έτσι και αλλιώς έχει πολλά ζητήματα. Η ορθή διαχείριση του φυσικού πλούτου και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών είναι το βασικό στοιχείο του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ορθολογική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου. Οι βραχυπρόθεσμες προσεγγίσεις και οι «αρπαχτές» μια σεζόν έχουν προκαλέσει ήδη ζημιά σε πολλές τουριστικές περιοχές. Ανερχόμενοι προορισμοί, όπως αυτός της Μεσσηνίας, θα πρέπει να αποφύγουν τα αρνητικά των υπολοίπων. Η αυστηρή τήρηση του νόμου για τις παραλίες αποτελεί επένδυση για το μέλλον της περιοχής, γι’ αυτό και πρέπει να γίνει χωρίς ενδοιασμούς και εκπτώσεις.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 21:19