Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011 21:45

Λεφτά υπάρχουν αλλά… στην Ελβετία

Γράφτηκε από την
Λεφτά υπάρχουν αλλά… στην Ελβετία

Κυνήγι στις ελβετικές Αλπεις φαίνετε ότι  εξαπολύει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εντοπίσει Ελληνες καταθέτες οι οποίοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά που βρίσκονται στις τράπεζες της Ελβετίας με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους.
Η υπό κατάρτιση συμφωνία θα βασίζεται στο πλαίσιο συμφωνιών που ήδη υπεγράφησαν μεταξύ Ελβετίας-Ηνωμένου Βασιλείου και Ελβετίας-Γερμανίας. Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο, η βασική επιλογή όσων διατηρούν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα είναι είτε να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές Αρχές, είτε να καταβάλουν ένα φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κατατεθειμένου (ή επενδυμένου) κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί στο ύψος του φόρου που θα είχε καταβληθεί αν το ποσό της κατάθεσης είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην ελληνική φορολογική αρχή. Στις εν λόγω συμφωνίες, ο φόρος που επιβάλλεται επί του συνόλου του κατατεθειμένου κεφαλαίου, υπολογίζεται βάσει ενός τύπου που λαμβάνει υπόψη την κίνηση του λογαριασμού για το χρονικό διάστημα των τελευταίων δέκα ετών, την κίνηση του λογαριασμού μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας και άλλες παραμέτρους.
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και όρους για τις μελλοντικές καταθέσεις, καθώς και το πλαίσιο παροχής πληροφοριών και στοιχείων από τις ελβετικές αρχές, κατόπιν αιτήματός των ελληνικών αρχών, εφόσον τίθεται ζήτημα παράνομων κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αυτή δεν καλύπτει ποινικά αδικήματα και δεν αναιρεί συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας.
Αξίζει να τονιστεί ότι σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν τώρα να μετακινήσουν τα χρήματά τους από την Ελβετία μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, η δέσμευση που έχουν αναλάβει οι Ελβετικές Φορολογικές Αρχές είναι, ότι ακόμη και αν αποσύρουν όλα τα χρήματά τους από την Ελβετία, θα είναι υποχρεωμένες πλέον να δώσουν τα στοιχεία των καταθετών.
Σύμφωνα με ειδικό δικηγόρο στα ελληνοελβετικά θέματα το περιεχόμενο της πρόσφατης γερμανοελβετικής συμφωνίας ανατρέπει ολοκληρωτικά τα μέχρι σήμερα ισχύοντα παραδοσιακά δεδομένα στον χώρο των τραπεζικών καταθέσεων  και ταυτόχρονα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής με πρωτόγνωρους όρους για τη φορολόγησή τους με πρόδηλο γνώμονα την πάταξη της φοροδιαφυγής. Είναι η πρώτη φορά που θεσπίζεται σε διμερές επίπεδο μεταξύ δύο χωρών εφάπαξ αναδρομική φορολόγηση του κεφαλαίου των καταθέσεων με τόσο υψηλό συντελεστή  έως και 34%  ενώ παράλληλα εισάγεται ετήσιος φόρος παρακράτησης επί των τόκων του κεφαλαίου ίσος με αυτόν που ισχύει στο κράτος όπου ο καταθέτης έχει τη φορολογική του κατοικία. Μέσα σε 5 μήνες από την έναρξη ισχύος της νέας σύμβασης, δηλαδή περί τα μέσα του 2013, ο καταθέτης στην Ελβετία θα κληθεί να αποφασίσει εάν επιθυμεί να υπαχθεί σε αυτό το νέο φορολογικό καθεστώς, με αντάλλαγμα τη μη ποινική δίωξή του για φοροδιαφυγή στη χώρα όπου είναι φορολογικά υπόχρεος. Εάν επιλέξει τη λύση της ανωτέρω φορολόγησης, διατηρείται το τραπεζικό απόρρητο και συνεπώς εξασφαλίζεται η ανωνυμία του. Σε αντίθετη περίπτωση, η τράπεζα εξουσιοδοτείται να κοινοποιήσει τα στοιχεία του καταθέτη καθώς και των περιουσιακών στοιχείων του στις φορολογικές Αρχές του κράτους κατοικίας του και εάν ο καταθέτης δεν συναινέσει σε αυτό, τότε το αργότερο έως τα τέλη του 2013 η τράπεζα θα υποχρεούται να προβαίνει σε οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο του λογαριασμού του. Στο νέο σύστημα φορολόγησης θα υπαχθούν φυσικά πρόσωπα καθώς και λογαριασμοί νομικών προσώπων (εταιρείες, ιδρύματα κ.λπ.), των οποίων οι οικονομικοί δικαιούχοι έχουν τη φορολογική κατοικία τους στη Γερμανία ή στη Βρετανία.
Το κέρδος για το Ελληνικό δημόσιο μπορεί να φτάσει  και 5,6 δισ. ευρώ από την εφάπαξ αναδρομική φορολόγηση των κρυφών ελληνικών καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες, σε περίπτωση κατά την οποία η ελληνοελβετική φορολογική συμφωνία σχεδιαστεί «κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν» αυτών που συνήφθησαν πρόσφατα μεταξύ Ελβετίας, Γερμανίας και Βρετανίας.
Η εκτίμηση για το συγκεκριμένο ποσό ευσταθεί υπό την προϋπόθεση ότι ισχύουν και οι εκτιμήσεις περί κρυφών ελληνικών καταθέσεων 21,5 - 28,5 δισ. ευρώ και, φυσικά, αν δεν υπάρξει διαρροή κεφαλαίων προς φορολογικούς παραδείσους εξαιτίας των νέων μέτρων.
Ωστόσο, ο δρόμος μοιάζει ακόμα μακρύς. Οι υπάρχουσες συμφωνίες της Ελβετίας με Γερμανία και Βρετανία, που ολοκληρώθηκαν στα μέσα και τέλη Αυγούστου αντίστοιχα, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2013, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών διήρκεσαν περίπου 10 μήνες. Σημειώνεται ότι Ελβετία και Ελλάδα δεν έχουν υπογράψει προς το παρόν το μνημόνιο συνεργασίας που θα σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών για τη διαδικασία φορολόγησης των κρυφών καταθέσεων, το οποίο θεωρείται και το πρώτο βήμα για τη σύναψη συμφωνίας.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω πως οι Ελβετικές αρχές μας καλούν να υπογράφουμε το μνημόνιο ωστόσο το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο που έβγαζε χρήματα στο εξωτερικό περιμένοντας την χρεωκοπία της χώρας για να τα επαναφέρει  και να εξαγοράσει τα πάντα ακόμα αντιδρά και εμποδίζει την σύναψη συμφωνίας.



ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ Δ. ΧΡΗΣΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ,
Μaster ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


NEWSLETTER