Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 23:04

Η ανάπτυξη της Μεσσηνίας μετά την πανδημία μέσα από τον ψηφιακό κόσμο

Γράφτηκε από την
Η ανάπτυξη της Μεσσηνίας μετά την πανδημία μέσα από τον ψηφιακό κόσμο

Του Παναγιώτη Χαλβατσιώτη*

Για την ανάνηψη της οικονομίας της μετά την πανδημία, η Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει από μια δεξαμενή 672,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να διαθέσει. Πυξίδα όμως των χορηγήσεων θα αποτελούν στόχοι που οδηγούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Επομένως εάν η Κυβέρνηση επιθυμεί να προσφέρει στους πολίτες της ευημερία και οικονομική ασφάλεια, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί όσο καλύτερα μπορεί τα νέα αυτά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις σε πολλές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και είναι επόμενο λοιπόν να εγείρονται απαιτήσεις για μια επιτάχυνση στις εφαρμογές της. Βιώνουμε την διευκόλυνση στην μεταξύ μας επικοινωνία ξεπερνώντας τους φραγμούς των περιορισμών της κοινωνικότητας μας, τις λύσεις για την υποστήριξη των εργασιακών μας υποχρεώσεων αλλά και διευκόλυνση στη διευθέτηση διοικητικών υποθέσεών μας με την πολιτεία. Βέβαια για την ανθρωποκεντρική αυτή προσέγγιση, αναγκαία και ικανή συνθήκη παραμένει πάντα η διαφύλαξη και προστασία των ατομικών μας δικαιωμάτων και η ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων.

Η ψηφιακή μετάβαση στο αύριο με βάση τις αρχές της τεχνητής νοημοσύνης θα περιλαμβάνει την ασφαλή διαχείριση και ταχύτερη επεξεργασία δεδομένων μεγάλου όγκου, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και της διασύνδεσής της με τις φορολογικές αρχές και την αναζήτηση λύσεων για ποικίλες καθημερινές μας ανάγκες. Οι εφαρμογές της ψηφιακής πιστοποίησης του κάθε πολίτη, η βελτίωση των προσφερόμενων εξατομικευμένων υπηρεσιών υγείας με τη χρήση τηλε-ιατρικής, η ενίσχυση της εκπαίδευσης για να προσφέρονται σε όλους οι ίδιες ευκαιρίες ανεξάρτητα του τόπου κατοικίας τους και τέλος η ψηφιακή υποστήριξη της δικαιοσύνης για την επίλυση των γραφειοκεντρικών λειτουργιών της και της διευκόλυνσης της ακροαματικής διαδικασίας μέσω τηλεδιασκέψεων, αποτελούν τις κύριες προτεραιότητες χρηματοδοτήσεων.

Για την επιτυχή όμως μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή είναι η κατασκευή και οργάνωση ασφαλών για τα ψηφιακά δεδομένα υποδομών και η επέκταση των 5G δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Ο νέος Πρόεδρος Biden των ΗΠΑ, πέρα από τα αντίστοιχα οικονομικά προγράμματα στήριξης της οικονομίας της Χώρας του, εξήγγειλε παράλληλα και ένα τεράστιο πρόγραμμα ενίσχυσης των υποδομών με νέες γέφυρες, οδικούς άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια, υποστήριξη ηλεκτροκίνητων οχημάτων, δικτύων ύδρευσης, αναβαθμίσεων κατοικιών και υποστήριξης των αδυνάτων συνολικού ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Μεσσηνία μας με το υπέροχο κλίμα, την επιτελική γεωγραφική της θέση και την υψηλή δυναμική σε κάθε παραγωγικό τομέα, μπορεί να αποτελέσει μια πρότυπη γωνιά της Ελληνικής γης και να πρωτοπορήσει στο πολυπόθητο ψηφιακό μετασχηματισμό. Όλοι οι έχοντες θέση ευθύνης που συνδέεται με το σήμερα και το αύριο της Μεσσηνίας, θα πρέπει να απαιτήσουν υποδομές μια που ο νομός μας υστερεί δραματικά εδώ και χρόνια, να φροντίσουν να προταχθεί η επέκταση του 5G δικτύου της κινητής τηλεφωνίας και να διευκολύνουν την ίδρυση και εγκατάσταση καινοτόμων μονάδων και επιχειρήσεων στην περιοχή μας. Έτσι και μόνο θα υποστηριχθεί η αναπτυξιακή δυνατότητα της περιοχής μας και θα προσφερθούν δυνατότητες δημιουργικής έκφρασης στη νέα γενιά που θα αναλάβει τα ηνία σε λίγα χρόνια.

* Ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης είναι Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος Δ.Σ. Δημοτικού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Η ΕΛΠΙΣ"

 


NEWSLETTER