Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2010 23:03

Τάξε, τάξε

Γράφτηκε από τον

Φουντώνει η εκλογική μάχη και πολλοί από τους υποψηφίους δημάρχους έχουν ανοίξει τα ταμεία των δήμων και… μοιράζουν λεφτά. Δεν αναφερόμαστε μόνο στα έργα που υπόσχονται και είναι απραγματοποίητα. Κάνουμε λόγο για τη χωρίς όρια υποσχεσιολογία σε πάσης φύσεως συλλόγους και σωματεία, των οποίων την οικονομική ενίσχυση υπόσχονται οι υποψήφιοι. Βεβαίως δεν το κάνουν… αυτοβούλως, αλλά συναγωνίζονται ο ένας τον άλλον κάτω από την πίεση των παραγόντων ερασιτεχνικών φορέων, οι οποίοι βρίσκουν την ευκαιρία να αποσπάσουν υποσχέσεις και να απαιτήσουν χρήματα μετά τις εκλογές.

Οι εποχές των "παχιών αγελάδων" κατά τις οποίες οι δήμοι και οι νομαρχίες προσφέρονταν αυτοβούλως για… άρμεγμα, που έφτανε μέχρι τη χρηματοδότηση της γουρνοπούλας στα πανηγύρια, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αν τότε μια φορά είχαμε αντιρρήσεις για τέτοιου είδους συναλλαγές, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες, τώρα έχουμε… χίλιες - και θεωρούμε άκρως επικίνδυνη την υποσχεσιολογία.

Η ερασιτεχνική δραστηριότητα στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και άλλους τομείς είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη, αλλά το κόστος υλοποίησης δεν μπορεί παρά να βαρύνει εκείνους που παίρνουν και τις πρωτοβουλίες. Κανένας δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να χρηματοδοτεί αυτές τις πρωτοβουλίες κάνοντας παιχνίδι με τους πολίτες που έχουν ένα ειδικό ενδιαφέρον. Πολύ περισσότερο όταν ο ερασιτεχνισμός ξεφεύγει από τα όρια της έννοιας αυτής και καταλήγει σε ημιεπαγγελματισμό, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Οι δήμοι οφείλουν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για την άσκηση της ερασιτεχνικής δραστηριότητας. Και μάλιστα με ένα σχέδιο το οποίο αποβλέπει στη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση και βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών. Η κατασκευή ενός έργου γίνεται εφάπαξ και το ποσό κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να εξασφαλιστεί ακόμη και με… χορηγία. Το τεράστιο πρόβλημα είναι η συντήρηση, που απαιτεί κατ’ αρχήν πάγιες δαπάνες (προσωπικό, παροχές κ.λπ.) αλλά και διαρκείς επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των φθορών από τη διαρκή χρήση.

Εν ολίγοις: Ενθάρρυνση του ερασιτεχνισμού, χωρίς διασπάθιση του πολύτιμου δημοτικού χρήματος, το οποίο πρέπει πραγματικά να πιάνει τόπο και να μη γίνεται μέσο συναλλαγής.

Ηλίας Μπιτσάνης

belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:57
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Υποσχέσεις πριν την κάλπη Κάποτε και τώρα »