Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012 17:37

Η αγωνία για τις πατάτες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δύσκολες ημέρες για τους αγρότες και ειδικότερα για τους πατατοπαραγωγούς, καθώς η επέλαση του χιονιά απειλεί να καταστρέψει την παραγωγή ή να την καθυστερήσει και να χαθεί η κρίσιμη περίοδος εμπορίας. Οι νύχτες αγωνίας δεν έχουν περιγραφή και μόνον όσοι τις ζουν από κοντά μπορούν να το αντιληφθούν. Πρόκειται για μια ιστορία επαναλαμβανόμενη εδώ και δεκαετίες, σε ορισμένες περιπτώσεις πολλές φορές τον ίδιο χρόνο. Η "εξοικείωση" με τη μάχη του πάγου δεν γίνεται παρά μόνο με σοβαρές θυσίες για την υγεία των παραγωγών που περνάει σκληρή δοκιμασία κάθε φορά που το θερμόμετρο φλερτάρει επικίνδυνα με τον πάγο.
Σε αυτή την ιστορία ουσιαστικά οι παραγωγοί είναι μόνοι τους. Αποτέλεσμα της δικής τους εμπειρίας είναι τα συστήματα αντιπαγετικής προστασίας που αναπτύχθηκαν με αποκλειστικό σκοπό την πρωιμότητα της παραγωγής, η οποία θεωρητικά μπορεί να δώσει καλύτερο εισόδημα. Με τη διαφορά ότι ο πάγος δεν είναι ο μόνος εχθρός σε αυτή την ιστορία. Εξίσου απειλητικός εχθρός έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές πατάτας λίγο πριν από την περίοδο της συγκομιδής και η ελληνοποίηση προϊόντων τα οποία προέρχονται ακόμη και από χώρες όπου το κόστος παραγωγής κινείται σε εξευτελιστικά επίπεδα. Παλιά ιστορία τα… φέσια των εμπόρων που αφανίζουν ολόκληρη παραγωγή, ενώ τα προβλήματα ρευστότητας έκαναν πιο δύσκολη την καλλιέργεια και είναι πολύ πιθανόν να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στα "κανόνια" μετά την παραγωγή.
Αφαιρουμένων όλων αυτών, εκείνο που μένει στους παραγωγούς είναι η ανησυχία, η αγωνία και η πίκρα για την έλλειψη οποιουδήποτε θεσμικού μηχανισμού που θα μπορούσε να προστατεύσει τους ίδιους και το προϊόν. Ακόμη και ο Δήμος Μεσσήνης, παρά το γεγονός ότι η πόλη και η ευρύτερη περιοχή ζουν από την καλλιέργεια αυτή, όλα τα προηγούμενα χρόνια περιορίστηκε σε ψηφίσματα που περιστασιακά εκδίδονταν με διάφορες αφορμές (ζημιές, εισαγωγές κ.λπ.).
Οι παραγωγοί από μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν περισσότερα αλλά η καλλιέργεια χρειάζεται ένα προστατευτικό πλέγμα μέτρων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες παραγωγής, το επίπεδο ασφαλείας και το πεδίο της εμπορίας. Χρειάζεται πολιτική για το προϊόν, και αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελέσει πεδίο πρωτοβουλιών του Δήμου Μεσσήνης, που οφείλει να συνεργαστεί με τους παραγωγούς και να κινητοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό έτσι ώστε να εξεταστεί από μηδενική βάση το σύνολο των προβλημάτων της καλλιέργειας. Ταυτόχρονα, να απαιτήσει αλλαγές στο σύστημα εμπορίας, που μπορούν να διασφαλίσουν -στο μέτρο του δυνατού κάτω από τις σημερινές συνθήκες- και τον παραγωγό αλλά και το εισόδημά του. Η έρευνα δεν μπορεί παρά να είναι αναπόσπαστο τμήμα αυτής της δραστηριότητας.
Το προηγούμενο διάστημα αναλήφθηκαν από το Δήμο Μεσσήνης διάφορες πρωτοβουλίες για νέες καλλιέργειες. Ολες ευπρόσδεκτες, με την προϋπόθεση ότι πρωτίστως θα πρέπει να ασχοληθεί με μια δυναμική καλλιέργεια που έχει δώσει πολλά και μπορεί να δώσει ακόμη περισσότερα εφόσον υπάρξει συνολική γενική και τοπική πολιτική για το προϊόν.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr