Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2012 13:07

Κινήματα για την πόλη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)




Στην κορυφή της επικαιρότητας "το κίνημα της πατάτας" και γιατί η κίνηση ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κρίσης αλλά και γιατί ως "πιασάρικο" θέμα αναπαράγεται διαρκώς από μέσα ενημέρωσης τα οποία μέχρι τώρα κρατούσαν εχθρική στάση απέναντι σε άλλα κινήματα από τα διόδια μέχρι το χαράτσι στα ακίνητα.
Αυτό ως μια ακόμη διαπίστωση στη συζήτηση που άνοιξε με ιδιότυπο τρόπο καθώς οι πολίτες βάζουν τη δική τους σφραγίδα στην καθημερινότητα και δείχνουν πως υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την άσκηση πίεσης για μέτρα πολιτικής κατά της κερδοσκοπίας.
Ολα αυτά δίνουν την ευκαιρία να επαναφέρουμε ορισμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με "κινήματα πόλης" και αφορούν τόσο την καθημερινότητα όσο και την ποιότητα ζωής. Το περιεχόμενο που μπορεί να πάρουν βεβαίως έρχεται σε αντίθεση με παγιωμένες αντιλήψεις και συνήθειες, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την ενεργοποίηση από το… σακί με τις πατάτες ή τον θρυλούμενο φθηνό οβελία.
Πρώτο κίνημα "εξαφανίστε τα σκουπίδια": Στην περίοδο της βαθύτατης κρίσης οι πολίτες οφείλουν να αντιληφθούν ότι η αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίσαμε ως κοινωνία το θέμα αυτό τα προηγούμενα χρόνια, έχει τεράστιο (και προσωπικό) κόστος. Είναι αδιανόητο πλέον να πετάγονται τρόφιμα στα σκουπίδια (τεράστιο πρόβλημα για όλο τον "πολιτισμένο" κόσμο) όταν πολλοί ψάχνουν τρόπο να οργανώσουν τα συσσίτια για άνεργους και φτωχούς. Το γεγονός ότι καταγράφεται θεαματική μείωση τον τελευταίο χρόνο ακόμη και σε σχέση με τα βαριά αντικείμενα, δείχνει ότι η κρίση έχει επηρεάσει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας ατομικά προσεγγίζει αυτή την ιστορία. Και αποτελεί μια καλή βάση για να προχωρήσουμε σε ακόμη δραστικότερη μείωση του όγκου των σκουπιδιών, όχι μόνο από ανάγκη αλλά και ως συνειδητή πράξη με πολλαπλούς στόχους: Προστασία περιβάλλοντος, οικονομία μέσα από την ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών, δραστικός περιορισμός του κόστους διαχείρισης που θα γίνει δυσβάστακτο το επόμενο διάστημα την ώρα που θα θησαυρίζει η βιομηχανία σκουπιδιών.
Δεύτερο κίνημα "το αυτοκίνητο παρκαρισμένο": Το κόστος μετακίνησης έχει ήδη γίνει δυσβάστακτο με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να εγκαταλείπουν τη χρήση του μέσα στην πόλη. Μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη από κάθε άποψη με τη χρήση των… ποδιών και του ποδηλάτου. Δεν έχει νόημα να… κοπανιέται κανένας πέρα-δώθε στον πεζόδρομο της Ναυαρίνου όταν σε απόσταση πεζού χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο για να κάνει τις δουλειές του. Μπορούμε και οφείλουμε να διεκδικήσουμε ελεύθερα πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομους, να μειώσουμε στο ελάχιστο την κίνηση των αυτοκινήτων ιδιαίτερα στο κέντρο και την παραλιακή ζώνη.
Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμη και κυρίως η απόδοση του δημόσιου χώρου στους πολίτες. Οι οποίοι αργά ή γρήγορα θα διεκδικήσουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του και τον εξοπλισμό του έτσι ώστε να μην… πληρώνουν τον αέρα, τον ήλιο και τη θάλασσα όταν αποφασίσουν να αφήσουν τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους.
Η πόλη ανήκει σε όλους μας και μπορούμε να την αλλάξουμε όλοι μαζί αλλάζοντας νοοτροπία και διεκδικώντας τα δικαιώματα ως πολίτες και όχι ως πελάτες της εκάστοτε δημοτικής αρχής.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δήμοι και πρωτοβουλίες Εργα και ιεραρχήσεις »

NEWSLETTER