Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2012 12:29

Εργα και ιεραρχήσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Βασική αρχή στη λειτουργία ενός δήμου είναι η ιεράρχηση των έργων που θα πρέπει να κατασκευαστούν. Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο επιμένουμε σταθερά εδώ και πολλά χρόνια, με την ελπίδα ότι κάποτε θα γίνει αντιληπτό από κάποιους δημοτικούς παράγοντες. Και επιτέλους θα χρησιμοποιηθούν στην αυτοδιοίκηση τα βασικά εργαλεία του σχεδιασμού που είναι απαραίτητος για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.
Η ιεράρχηση δεν είναι κάτι το… ουρανοκατέβατο και θεωρητικό, αλλά εδράζεται σε συγκεκριμένες ενέργειες και στάδια στα οποία θα πρέπει να εξελιχθεί μέχρι την έναρξη υλοποίησης των έργων:
- Το πρώτο στάδιο είναι η πολιτική απόφαση για την εκτέλεση κάποιων έργων. Το δημοτικό συμβούλιο συζητεί τις προτάσεις που καταθέτουν όλες οι πτέρυγες, αναζητείται η μέγιστη δυνατή σύγκλιση και τελικά η δημοτική αρχή κάνει τις επιλογές της. Δημιουργείται έτσι ένας κατάλογος έργων αρχικά, ο οποίος αποτυπώνει το συνολικό προσανατολισμό του δήμου.
- Το δεύτερο στάδιο είναι η μελέτη των έργων που θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο, έτσι ώστε να είναι δυνατή κάθε φορά η ένταξη σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ανάλογα με την επιλεξιμότητα που παρουσιάζουν. Μελέτη δεν σημαίνει υποχρεωτικά και εκτέλεση, σημαίνει όμως ετοιμότητα εκμετάλλευσης κάθε δυνατότητας.
- Το τρίτο στάδιο έχει να κάνει με την τελική ιεράρχηση που θα πρέπει να γίνει με βάση τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν στην πραγματικότητα και εκεί το δημοτικό συμβούλιο καλείται να επιλέξει τη σειρά αξιολογώντας την κοινωνική ωφελιμότητα κάθε παρέμβασης.
Ασφαλώς τίποτε δεν συμβαίνει από όλα αυτά ακόμη και σε δήμους με οργανωμένες υπηρεσίες οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικά σε μια ειλικρινή προσπάθεια. Ενας τέτοιος δήμος ασφαλώς είναι και αυτός της Καλαμάτας. Στον οποίο όμως δυστυχώς ο σχεδιασμός και το δημιουργικό δυναμικό του έχουν υποταχθεί στις επιδιώξεις της δημοτικής αρχής για πλήρη έλεγχο του μηχανισμού ώστε να λειτουργεί για λογαριασμό της. Ενώ από την πλευρά της η αντιπολίτευση άλλοτε δεν είναι πειστική γιατί κάποιες δυνάμεις διοίκησαν το δήμο με ανάλογο τρόπο και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για τις σημερινές ιεραρχήσεις. Και άλλοτε εκφέρει αμήχανα πολιτικό λόγο χωρίς να γίνεται συγκεκριμένη. Αρκεί να θυμίσουμε ότι οι αναπλάσεις που "τρέχουν" αυτή την περίοδο είναι αποτέλεσμα μελετών και ιεραρχήσεων που είχαν γίνει από προηγούμενες δημοτικές αρχές. Ενώ διαρκώς επαναλαμβάνονται προτάσεις για έργα στις γειτονιές χωρίς να προσδιορίζεται κάτι το συγκεκριμένο πέρα από μικροπαρεμβάσεις που θα έπρεπε να γίνονται με δημοτικούς πόρους. Η διαπίστωση αυτή δεν υποδηλώνει ούτε καταλογίζει κάποια "ανεπάρκεια" των δημοτικών παρατάξεων. Θέλει να τονίσει τις συνέπειες που έχει η έλλειψη οργανωμένου σχεδιασμού, αλλά και το γεγονός ότι η πόλη έχει φθάσει σε ένα σημείο που χρειάζεται να δούμε με άλλη ματιά τις ανάγκες όπως προσδιορίζονται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Η υπόθεση αυτή χωράει πολύ μεγάλη συζήτηση καθώς η πόλη, η σύνθεση του κέντρου και των συνοικιών και η δημιουργία οικισμών - δορυφόρων, έχουν αλλάξει εντυπωσιακά στη φάση της ανασυγκρότησης μετά τον καταστροφικό σεισμό.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr


NEWSLETTER