Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2012 12:55

Ο περιμετρικός και το κυκλοφοριακό

Γράφτηκε από τον



Εγκαίνια του περιμετρικού της Καλαμάτας αύριο το πρωί και οι παράγοντες διαγκωνίζονται για το ποιος… έσωσε το έργο. Ξεχνώντας βεβαίως ότι αυτό όπως και άλλα έργα συνεχίζονται επειδή επετράπη η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Μέχρι να γίνει αυτό διάφοροι παράγοντες είχαν πέσει μονοί και διπλοί για να μειώσει το δικαστήριο τις αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις, κάτι το οποίο εθεωρείτο ως "εκ των ων ουκ άνευ" για να κατασκευστεί ο περιμετρικός. Τώρα που άλλαξαν τα πράγματα, αλλάζει και το τροπάριο της μοντέρνας εκδοχής του "κατόπιν ενεργειών μου".
Από αυτή εδώ τη στήλη προσωπικά έχω εκφράσει την αντίθεση στο συγκεκριμένο έργο και για λόγους που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της υπόθεσης. Οταν πάρθηκε η απόφαση να γίνει, υποστήριξα την άποψη που εκφράστηκε από πολλούς μηχανικούς για ήπιο δρόμο κατά μήκος του ανάγλυφου με βοηθητικές λωρίδες κυκλοφορίας. Και αυτό προκειμένου να μην αποκοπεί η κυκλοφορία μεταξύ των δύο πλευρών του, να αντιμετωπισθούν προβλήματα που προκύπτουν από τη βίαιη και εκτεταμένη επέμβαση στο ανάγλυφο και να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην περιαστική ζώνη. Οι τοπικοί παράγοντες έφθασαν να το χαρακτηρίσουν ως έργο... εκατονταετίας και αύριο θα συνωστισθούν στο Νέδοντα με τα... ψαλίδια για τις κορδέλες.
Ολα αυτά ενδεχομένως αφορούν την ιστορία η οποία φυσικά έχει πολλές... ουρές με αλλεπάλληλες αλλαγές και πολιτικές παρεμβάσεις καθώς οι επιπτώσεις σε ιδιοκτησίες θα είναι εξαιρετικά μεγάλες. Η ιστορία όμως έχει και μια πλευρά πολύ σοβαρή την οποία έχουμε επισημάνει εδώ και χρόνια, αλλά ουδείς δημοτικός παράγοντας έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα με αυτή. Πρόκειται για την προσαρμογή του κυκλοφοριακού της Καλαμάτας στη νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί και θα φέρει μεγάλες ανατροπές. Δεν μπορεί κανένας να αγνοεί πως η Αρτέμιδος ήδη είναι σε κατάσταση κυκλοφοριακής ασφυξίας και η επιβάρυνση με μεγάλο μέρος της κυκλοφορίας που αυτή τη στιγμή πέφτει στην πόλη από την Αθηνών θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα. Και ακόμη ότι με τη σημερινή χρήση της Νέδοντος μεγάλο μέρος της κίνησης θα διοχετευθεί στην Αριστομένους προκαλώντας μπλακ άουτ στο κέντρο. Ενώ ανάλογη κατάσταση ενδεχομένως δημιουργηθεί και με την Βασ. Γεωργίου που θα υποδεχθεί την κίνηση από ανατολικά και μέρος της κίνησης από δυτικά.
Πρόκειται για απλές επισημάνσεις οι οποίες υποδηλώνουν το μέγεθος και τη συνθετότητα των νέων προβλημάτων που θα προκύψουν στην πόλη.
Δεδομένων τούτων είναι αδιανότητο να περιμένει ο δήμος πρώτα να τελειώσει ο περιμετρικός και μετά να... μελετήσει τις επιπτώσεις στο κυκλοφοριακό και τα μέτρα που θα πάρει. Οφειλε ήδη να έχει αναθέσει την κυκλοφοριακή μελέτη προκειμένου να απορροφηθούν τα μεγάλα προβλήματα που θα προκύψουν από την κατασκευή του περιφερειακού. Θεωρούμε αυτονότητο πως επιτέλους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό από μηδενική βάση και φυσικά όχι από εκείνους που πήραν τη μια μελέτη πίσω από την άλλη χωρίς να δώσουν λύση. Τον τρόπο ας τον βρουν οι αρμόδιοι, φθάνουν οι ανεφάρμοστες μελέτες στα συρτάρια, επιτέλους ας δοθούν λύσεις που μπορεί να έχουν εφαρμογή επί εδάφους. Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν περιθώρια απώλειας χρόνου, η ανατροπή στο κυκλοφοριακό είναι ριζική και ακουμπά πλήθος ζητημάτων από την πεζοδρόμηση της Αριστομένους μέχρι το αμαξοστάσιο του ΚΤΕΛ.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εργα και ιεραρχήσεις Εγκαίνια και λογική »