Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012 14:40

Εγκαίνια και λογική

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Αν ήθελε κάποιος να εξηγήσει τα όσα συνέβησαν το Σάββατο στην Καλαμάτα, θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η λογική… σηκώνει ψηλά τα χέρια. Από το τίποτα και για το τίποτα, ακριβέστερα για μια τρύπα (δίπλα στο νερό), η πόλη τέθηκε υπό αστυνομική κατοχή και οι πολίτες υπό περιορισμό. Για τους ελάχιστους που κυκλοφόρησαν στην πόλη πριν απαλλαγεί αυτή από τον κλοιό, η εμπειρία ήταν πραγματικά μοναδική.
Ολοι γνωρίζουν ότι η… μισή Καλαμάτα κάθε Σάββατο ανηφορίζει κατά τη λαϊκή αγορά επιστρατεύοντας κάθε διαθέσιμο μέσο από αυτοκίνητα μέχρι καροτσάκια. Πλην όμως αυτή τη φορά ήταν όλα διαφορετικά: Μια κλούβα με ένστολους στη γέφυρα από την πλευρά της Αρτέμιδος και κλειστός ο δρόμος προς τις εγκαταστάσεις του Δασαρχείου. Αλλη μια κλούβα με πολύ περισσότερους ένστολους αλλά και πλήθος αστυνομικών με πολιτικά στην πλευρά της Νέδοντος που είχε επίσης αποκλειστεί. Ομάδες αστυνομικών μέσα στο πάρκινγκ οι οποίοι για μεγάλο χρονικό διάστημα απαγόρευσαν και την είσοδο και την έξοδο. Οι παραγωγοί στη λαϊκή αγορά στα… κάγκελα καθώς το… πολεμικό σχέδιο απομάκρυνε τους πελάτες και τα προϊόντα έμεναν στον πάγκο. Οι πελάτες καταταλαιπωρημένοι εκφράζονταν με τα χειρότερα λόγια για πολιτικούς και δημάρχους.
Λίγο πιο κάτω και προς το κέντρο της πόλης, σε κάθε γωνία αστυνομικοί πεζοί και εποχούμενοι, μετακινούμενες διμοιρίες ΜΑΤ. Στην Αριστομένους μετρημένοι κυριολεκτικά στα δάχτυλα των χεριών οι άνθρωποι που τη διασχίζουν καθώς το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί, ήρθε να δέσει με την μουντή ημέρα. Περικυκλωμένο το Δημαρχείο και ο εκπαιδευμένος σκύλος… επιθεωρεί τους χώρους του για να βρει τους… εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Ο τρόπος με τον οποίο εισπράττουν οι πολίτες αυτή την κατάσταση αποτυπώνεται στη σωρεία τηλεφωνημάτων προς την εφημερίδα και στο συνάδελφο βάρδιας, καθώς δεν εκδίδεται την Κυριακή. Οι διαμαρτυρίες είχαν ως επίκεντρο την τεράστια αστυνομική κινητοποίηση (μέχρι Ειδικές Δυνάμεις έφθασαν από την Αθήνα) σε αντιδιαστολή με την απουσία προστασίας στην καθημερινή ζωή των πολιτών που είναι στο έλεος των κακοποιών.
Τα υπόλοιπα είναι λίγο ως πολύ γνωστά και αποτυπωμένα στα ρεπορτάζ. Ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη της διοργάνωσης καθώς οι χειρισμοί που έγιναν μόνον ως βλακώδεις μπορούν να χαρακτηριστούν. Το απίστευτο είναι ότι κατάφεραν να μην προσκληθούν ούτε οι παράγοντες που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο. Η φιέστα έγινε υπόθεση της Νέας Δημοκρατίας καθώς ουσιαστικά επισήμως κηρύχθηκε η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας. Και η πόλη αστυνομοκρατήθηκε με τις… ευλογίες του ΠΑΣΟΚ αφού την ευθύνη του υπουργείου έχει δικός του υπουργός.
Ναι, όλα αυτά που έγιναν είναι παράλογα και δεν εξηγούνται με την πολιτική λογική. Εκθέτουν όσους προκάλεσαν τους πολίτες με τον τρόπο που οργάνωσαν την επιχείρηση "εγκαίνια", σε μια εποχή κατά την οποία η απαξίωση του πολιτικού συστήματος βρίσκεται στο ζενίθ. Και πολύ περισσότερο το δήμαρχο Καλαμάτας που συμπεριφέρθηκε όχι ως ο "πρώτος πολίτης της πόλης" με ό, τι συνεπάγεται αυτό, αλλά ως κομματάρχης παλαιάς κοπής. Και το χειρότερο είναι πως "νίπτει τας χείρας του" για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην πόλη, σαν να ήταν απλώς… περαστικός, είδε φως και μπήκε.
Τέλος το ότι, όπως διέρρευσε, ο ίδιος ο Σαμαράς ήταν έξαλλος για την προσέλευση στην συγκέντρωση, που μάλλον την φανταζόταν αλλιώς, είναι το πρόβλημα που απασχολεί μόνο τον ίδιο.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012 14:41