Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 09:59

Ο σωλήνας της Αριστομένους

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Και τώρα που έμεινε ο… σωλήνας της Αριστομένους ποια γνώμη έχουν εκείνοι που επιμένουν να τον κρατούν ανοικτό; Μάλλον δεν πρόκειται να δοθεί απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήματα τα οποία έχουν τεθεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά ουδείς αξιώθηκε να δώσει μια πειστική απάντηση, τεκμηριωμένη με βάση τις ανάγκες της κυκλοφορίας και των λειτουργιών στο κέντρο της πόλης. Είναι προφανές ότι η στενή λωρίδα που δεν επιτρέπει (διπλο)παρκάρισμα αναμονής, χρησιμεύει απλώς ως ένα ιδιότυπο πάρκινγκ με ελεγχόμενη στάθμευση. Είναι προϊόν τόσο της προσδοκίας εσόδων για τα δημοτικά ταμεία με τους δημοτικούς αστυνομικούς να πηγαινοέρχονται μην τους ξεφύγει κανένας, όσο και των αντιδράσεων επαγγελματιών οι οποίοι θεωρούν ότι θα χάσουν πελατεία αν γίνει πλήρης πεζοδρόμηση μέχρι τη Βασ. Γεωργίου.

Ας πάμε λοιπόν με τη… μηχανή του χρόνου ένα χρόνο μετά για να διερευνήσουμε την εικόνα. Εχει κατασκευαστεί ο περιφερειακός της πόλης (έτσι τουλάχιστον… διαβεβαιώνουν παράγοντες και αρμόδιοι) και η κυκλοφορία στην πόλη διοχετεύεται από την Αρτέμιδος. Αυτοί που φθάνουν, βλέπουν την πινακίδα "Κέντρο" και στρίβουν στη σημερινή διαδρομή. Η κυκλοφορία παθαίνει έμφραγμα, στο κέντρο επικρατεί πανδαιμόνιο και η πόλη θυμίζει κάτι από Αθήνα. Οσοι έχουν προορισμό κάποιο από τα καταστήματα ή τις υπηρεσίες της Αριστομένους, επιχειρούν να κάνουν 2-3 γύρους προκειμένου να πετύχουν θέση στάθμευσης στο σωλήνα και αν δεν σταθούν τυχεροί, βαράνε πίεση 25. Οι γύροι για παρκάρισμα επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και όσοι την πατήσουν 1-2 φορές δεν το επιχειρούν πάλι, οπότε πάνε και οι πελάτες που προσδοκούν εκείνοι οι οποίοι αντιδρούν σήμερα.

Ασφαλώς και τα παραπάνω αποτελούν υπόθεση εργασίας η οποία στηρίζεται όμως σε βάσιμες… υποψίες για την κυκλοφορία στην πόλη. Μια υπόθεση που θα έπρεπε να έχει απασχολήσει τη δημοτική αρχή η οποία αρκείται σε δηλώσεις περί… υποδοχής εκείνων οι οποίοι θα σπεύσουν να φθάσουν σε αυτή μετά την παράδοση της παράκαμψης στο Παραδείσια-Τσακώνα. Και η χρήση της Αριστομένους είναι η μια πλευρά της υπόθεσης από κυκλοφοριακή άποψη. Γιατί ο περιφερειακός αλλάζει όλα τα δεδομένα και απαιτεί έγκαιρη μελέτη των ρυθμίσεων, καθώς αναστρέφει πλήρως την κυκλοφοριακή λογική. Ακούει κανένας;

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012 21:03
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Φώτα και ψευδαισθήσεις Η ώρα της αναλογικής »