Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 13:14

Καλαμάτα και ανακύκλωση

Γράφτηκε από τον

Καλαμάτα και ανακύκλωση

 

 

 

 

Η βράβευση της Καλαμάτας για την ανακύκλωση είναι η επιβράβευση της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, καθώς και της δουλειάς των ανθρώπων που έχουν επιφορτιστεί με την οργάνωση αυτής της διαδικασίας

 Πρόκειται για μια δουλειά που δεν "φαίνεται" και πολλοί θεωρούν ότι σταματάει στους μπλε κάδους για ανακυκλώσιμες συσκευασίες (με όσα παρατράγουδα συμβαίνουν σ' αυτούς). Αντίθετα όμως, έχει πολύ μεγάλο εύρος και θα ήταν χρήσιμο να συνοψίσουμε αυτή τη δραστηριότητα: 

Για τα φυτικά οργανικά υπολείμματα έχουν τοποθετηθεί οι πρώτοι συνοικιακοί κομποστοποιητές. Για τις ηλεκτρικές συσκευές υπάρχουν οι πράσινοι κάδοι, ενώ οι πιο ογκώδεις από αυτές συγκεντρώνονται στα συνεργεία του δήμου. Για τις μικρές μπαταρίες υπάρχουν ειδικές στήλες σε σχολεία, υπηρεσίες και επιχειρήσεις, ενώ οι μεγάλες συγκεντρώνονται στα καταστήματα πώλησης και τα συνεργεία, σε ειδικό κάδο. Για τα λάστιχα και τα ορυκτέλαια η ανακύκλωση γίνεται στα καταστήματα πώλησης. Για τους ολόκληρους λαμπτήρες φθορισμού υπάρχουν ειδικοί κάδοι έξω από τα καταστήματα πώλησης. Για τα λάδια λάδια, ειδικά δοχεία σε κεντρικά σημεία. Για τα ληγμένα φάρμακα, άλλοι κάδοι έξω από τα φαρμακεία. Για ρούχα - παπούτσια έχουν τοποθετηθεί πορτοκαλί κάδοι σε διάφορα σημεία της πόλης.

Ο κατάλογος έχει και συνέχεια, αλλά ήδη το εύρος της δραστηριότητας είναι κάτι περισσότερο από εμφανές. Το πρόβλημα όμως είναι πως όλο αυτό δεν έχει συνειδητοποιηθεί από τους πολίτες. Και πολύ περισσότερο, δεν έχει γίνει κατανοητή η σημασία που έχει η ανακύκλωση στην καθημερινή ζωή των πολιτών: Τα περιθώρια ανακύκλωσης και επανάκτησης είναι πολύ μεγάλα - και θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι αυτό που δεν κάνει ο καθένας στο σπίτι του... το πληρώνει στο λογαριασμό των σκουπιδιών. Γιατί απλούστατα αυξάνεται το κόστος διαχείρισης, και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Η ανακύκλωση είναι υπόθεση του δήμου από την άποψη της οργάνωσης αυτής της προσπάθειας, αλλά η επιτυχία του στόχου εξαρτάται τα μέγιστα από τους πολίτες. Κατασταλτικά μέτρα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, με δεδομένο τον τρόπο ανάπτυξης της πόλης - και το ίδιο ισχύει για την καθιέρωση κινήτρων. Ως εκ τούτου η στόχευση δεν μπορεί παρά να είναι η όλο και μεγαλύτερη ενεργοποίηση των πολιτών, που δεν τους στοιχίζει τίποτε παραπάνω από λίγα λεπτά την ημέρα και δεν απαιτεί τίποτε περισσότερο από μια στοιχειώδη οργάνωση στην κουζίνα. Είναι ένα στοίχημα που θα πρέπει να το κερδίσει η πόλη, και η υποχρέωση του δήμου βρίσκεται σε ένα νέο κύμα ενημέρωσης, με διαφορετικούς τρόπους και επιχειρήματα προσαρμοσμένα στις συνθήκες που έχουν πλέον δημιουργηθεί.

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο δρόμος για την Μπούκα Η συζήτηση για τα διατηρητέα »