Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010 14:34

Η εποχή των συνεργασιών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μεγάλες οι ανατροπές που επιφέρει ο "Καλλικράτης" στην αυτοδιοίκηση, με σημαντικό χαρακτηριστικό την θεαματική μείωση των δήμων η οποία οδηγεί στην ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών για κοινά θέματα. Σε σημείωμα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο καιρό, είχαμε επισημάνει πως από την στιγμή που η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει αυτά τα χαρακτηριστικά στη "νέα αρχιτεκτονική" της αυτοδιοίκησης, θα έπρεπε να αποτελέσει η Δυτική Μεσσηνία έναν δήμο. Αυτονόητη είναι βεβαίως η ανάγκη συνεργασίας των δύο δήμων που δημιουργήθηκαν στην βάση των στοιχείων της ομοιογένειας που παρουσιάζει η περιοχή και της ανάγκης κοινών υποδομών.
Από εκεί και ύστερα, η λειτουργία των νέων δήμων ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην υπόθεση της συνεργασίας των νέων Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Οιχαλίας. Πρόκειται για τους δήμους που κατά βάση… περικυκλώνουν την πεδιάδα της Μεσσήνης και ακουμπούν ο ένας πάνω στον άλλον εντός των ορίων της. Το στοιχείο και μόνο αυτό δίνει το μέγεθος της ανάγκης που υπάρχει για τη συνεργασία. Δεν είναι "μυστικό" το γεγονός ότι ουσιαστικά μια τεράστια πεδιάδα δείχνει στοιχεία εγκατάλειψης και δεν υπάρχει κανένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. Οι αγρότες καλλιεργούν κατά παράδοση (αν και πολλά παραδοσιακά προϊόντα έχουν εγκαταλειφθεί), τα σχέδια αναδιάρθρωσης κατά καιρούς οδήγησαν σε σπατάλη πόρων, το αρδευτικό δίκτυο έχει ουσιαστικά αποδιοργανωθεί. Ο κάμπος αποτελεί πηγή ζωής για την περιοχή, δεν κόβεται σε φέτες με βάση τα όρια των νέων δήμων, η ανάγκη συνεργασίας για την αγροτική ανάπτυξη είναι αδήριτη.
Η αγροτική ανάπτυξη όμως προϋποθέτει και την αντιμετώπιση μιας ακόμη σειράς προβλημάτων, τα οποία έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Το ζήτημα της προστασίας του υδάτινου δυναμικού της περιοχής έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων. Ο Πάμισος και το δέλτα του θα πρέπει να αποτελέσουν "κορωνίδα" αυτής της υπόθεσης.
Το χωροταξικό σχέδιο για την περιοχή θα πρέπει να αποτελέσει μια ακόμη προτεραιότητα. Πολλοί δήμοι που πλέον ενώνονται ή συνορεύουν, έχουν αρχίσει την εκπόνηση σχεδίων τα οποία όμως θα πρέπει να έχουν συναρμογή και ως εκ τούτου προκύπτει η ανάγκη συνεργασίας έτσι ώστε να υπάρχει συμβατότητα των χρήσεων που προβλέπουν τα διάφορα σχέδια. Πολύ περισσότερο θα πρέπει να χωροθετηθούν αυστηρά οι χρήσεις έτσι ώστε να είναι πραγματικά δυνατός ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός δραστηριοτήτων αγροτικών, βιοτεχνικών, βιομηχανικών, τουριστικών και οικιστικών.
Αφήσαμε τελευταίο αλλά θεωρούμε πως είναι κορυφαίο το ζήτημα του προαστιακού σιδηροδρόμου. Αυτή η περιοχή είναι "τυπική" όσον αφορά τις δυνατότητες ανάπτυξης ενός δικτύου που θα καταστήσει την περιοχή πρότυπο στις μετακινήσεις, θα κάνει τη ζωή των κατοίκων της καλύτερη και θα μειώσει το κόστος της.
Συνεργασία για 3 μετά τις εκλογές και προγραμματικά όλοι θα πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτή την προοπτική. Οι δήμοι αλλάζουν, πρέπει να αλλάξουν και οι νοοτροπίες.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 20:03

NEWSLETTER