Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013 11:35

Η βροχή αποδιοργανώνει την πόλη…

Γράφτηκε από τον

Η βροχή αποδιοργανώνει την πόλη…

 

Μικρότερης έντασης βροχή δεν γινόταν χθες να πέσει από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα, όμως ήταν αρκετή να αποδιοργανώσει τις λειτουργίες της πόλης.

 

Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους το αποτέλεσμα της βροχής είναι απογοητευτικό.

Η πρώτη διαπίστωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι ορισμένοι δρόμοι δεν μπορούν να διώξουν ούτε την ψιχάλα. Δεν συζητάμε για περιοχές όπου για να διασχίσεις το δρόμο θα πρέπει να περάσεις από χειμάρρους που σχηματίζονται καθώς έχουν οικοδομηθεί όλοι οι λόφοι της πόλης και τα νερά ακολουθούν την πορεία των δρόμων μέχρι να βρουν οδό διαφυγής. Συζητάμε για περιοχές στις οποίες θα έπρεπε το νερό να φεύγει ταχύτατα αφού εκεί έχουν εκτελεσθεί προσφάτως έργα. Την ώρα που είχε πλήρως εξαντληθεί η οποιαδήποτε ένταση της βροχής, το νότιο τμήμα της Φαρών έμοιαζε με… ρηχή λίμνη, καθώς το νερό αντί να φεύγει από τα άκρα του δρόμου κυλούσε στη μέση του οδοστρώματος. Και θα πρέπει να ανησυχήσουν οι αρμόδιοι του δήμου για το τι μπορεί να συμβεί σε αυτή την περιοχή αν πράγματι η πόλη πληγεί από έντονα καιρικά φαινόμενα, ακόμη και από τις συνήθεις απλώς έντονες βροχοπτώσεις. Βεβαίως δεν είναι το μοναδικό επικίνδυνο σημείο, οι κατά καιρούς ζημιές από βροχοπτώσεις έχουν "κοκκινίσει" τις περιοχές που μπορεί να την πληρώσουν. Το ερώτημα όμως είναι ποιες ενέργειες έχουν γίνει έτσι ώστε σε ανάλογες περιστάσεις να μην έχουμε καταστροφές. Αναφερόμενοι πάντα σε καταστάσεις των οποίων μπορεί να γίνει η διαχείριση και όχι σε απευκταία ενδεχόμενα πλημμυρών.

Λίμνες όμως σχηματίστηκαν σε όλη την πόλη και πήγαινε το… κατάβρεγμα σύννεφο. Το οδικό δίκτυο έχει τα μαύρα του τα χάλια, σάπισε πλέον και χάσκουν με την πρώτη βροχή οι λακκούβες που με την βοήθεια των αυτοκινήτων εκτοξεύουν το νερό στους περαστικούς. Οι οποίοι σε αρκετά σημεία θα πρέπει να φυλαχτούν και από τους βιαστικούς ή απρόσεκτους οδηγούς αλλά και από τους ρέχτες και τα σούγελα που τρέχουν πάνω από τα κεφάλια τους.

Η δεύτερη διαπίστωση σχετίζεται με το γεγονός ότι η βροχή προκαλεί… πολλαπλά κυκλοφοριακά εμφράγματα και παραλύει την κυκλοφορία. Οι ουρές σε ορισμένα σημεία ήταν πρωτοφανείς, ιδιαιτέρως στα σημεία που γίνεται η προσέγγιση στο κέντρο της πόλης. Περίεργο αλλά απλό στην εξήγησή του το φαινόμενο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η πρώτη επιλογή δεν είναι η μετακίνηση με τη βοήθεια της ομπρέλας, αλλά με την επιβίβαση στο αυτοκίνητο. Οσοι το απόγευμα δοκίμασαν να κυκλοφορήσουν ιδιαίτερα τις ώρες που γίνεται αλλαγή φρουράς στα… φροντιστήρια, θα πρέπει να το μετάνιωσαν. Είναι η ώρα κατά την οποία βοηθούσης της βροχής (ψιχάλας εν προκειμένω) όλοι προσπαθούν να φθάσουν στο κέντρο και μάλιστα πολλοί δύο και τρεις φορές για να κάνουν τις μετακινήσεις.

 

Ως εκ τούτου στην Καλαμάτα δεν έχει καμία εφαρμογή το "μια βροχή μάς σώζει" για τον απλούστατο λόγο ότι μπορεί να ποτίζονται οι ελιές αλλά η καθημερινότητα της πόλης γίνεται αφόρητη. Με ευθύνη των δημοτικών παραγόντων που αδιαφορούν για τα έργα αποχέτευσης ομβρίων, αλλά και ημών των ιδίων που ξεχάσαμε να περπατάμε στους δρόμους με τη βροχή.

Ηλίας Μπιτσάνης