Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013 13:27

Καλοκαιράκι, θάλασσα και… υποψίες

Γράφτηκε από τον

Καλοκαιράκι, θάλασσα και… υποψίες

 

Ο καιρός μετά από μια μικρή βροχερή παρένθεση, επανέκαμψε καλοκαιρινός και ως εκ τούτου το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκε η εξόρμηση προς τις ακτές.

 

Μόνοι μας είμαστε τώρα, ας πούμε μερικά πράγματα καθαρά μήπως και αντιληφθούν οι αρμόδιοι του Δήμου Καλαμάτας ότι οφείλουν να οργανώσουν τις παρεμβάσεις τους, πριν ορισμένα φαινόμενα λειτουργήσουν καταστροφικά για τον τουρισμό.

Και τις δύο ημέρες στη θάλασσα κάποιες ώρες εμφανίστηκαν κάποιες στιγμές φαινόμενα τα οποία έδιωξαν κολυμβητές και δημιούργησαν εύλογη ανησυχία. Και δεν αναφερόμαστε στις φυσαλίδες, αλλά σε αγνώστου προελεύσεως συσσωματώσεις μικροσωματιδίων (Σάββατο) και ιριδίζοντα νερά (Κυριακή).

Την προηγούμενη ημέρα από τη ΔΕΥΑΚ έγινε η ανακοίνωση πως τα νερά κολύμβησης είναι άριστης ποιότητας όσον αφορά το μικροβιακό φορτίο και δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητήσουμε. Εκείνο το οποίο όμως αμφισβητούμε κατηγορηματικά είναι η πρακτική στρουθοκαμηλισμού των αρμοδίων του δήμου, οι οποίοι "κρύβονται" πίσω από τις μετρήσεις και θεωρούν ότι έτσι πείθουν τον κόσμο πως όλα πάνε καλά και δεν τρέχει τίποτε.

Εδώ και χρόνια επιμένουμε ότι ο δήμος οφείλει να δημιουργήσει ένα "παρατηρητήριο" προκειμένου να μελετά τα θαλάσσια φαινόμενα και να παρεμβαίνει πειστικά για τους πολίτες αν δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδεχομένως προκαλεί η ρύπανση από διάφορες πηγές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο των καθηκόντων τους οι υπηρεσίες του δήμου ή της ΔΕΥΑΚ κινητοποιούνται σε κάθε κλήση, παίρνουν φωτογραφίες και δείγματα, τα εξετάζουν από κάθε άποψη, εφαρμόζουν μέτρα αν χρειάζεται και ενημερώνουν τους πολίτες.

Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποκτήσει αξιοπιστία ο δήμος και να εκλείψουν και φαινόμενα πανικού που εμφανίζονται έντονα κάποιες στιγμές στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, αλλά και να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους ενδεχόμενα προβλήματα που καλύπτονται πίσω από επιφανειακές -ερασιτεχνικές ερμηνείες της κατάστασης που εμφανίζεται.

Κατηγορηματικά και χωρίς δεύτερη συζήτηση τους επόμενους μήνες και μέχρι την άνοιξη ο δήμος θα πρέπει να έχει εντοπίσει όλες τις παράνομες συνδέσεις αποχέτευσης που καταλήγουν σε όμβρια ή ρέματα και να ενεργοποιήσει σύστημα αυστηρών ποινών για όσους δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης τόσο στην πόλη, όσο και σε γειτονικούς οικισμούς. Καταλαβαίνουμε πως αυτά είναι λίγο δύσκολα πριν τις εκλογές όταν δεν τα επιχειρείς χρόνια αλλά κάποια στιγμή οι δημοτικοί άρχοντες θα πρέπει να πάψουν να βλέπουν διαρκώς όνειρα με κάλπες και να παίρνουν και καμία απόφαση που ενοχλεί τους (παρανομούντες) ψηφοφόρους. Θα πρέπει να σκεφτούν το κακό που μπορεί να προκαλέσει η ανοχή.

Και δύο ερωτήματα (εκτός) εποχής:

- Σε ποια κατάσταση είναι η μονάδα βιολογικού και κατά πόσον εγγυάται ο δήμος πως δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα από αυτήν;

- Γιατί ο δήμος παραμένει θεατής στην πολύχρονη παραμονή πλοίων μπροστά από την ακτή με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό;

Πολλά από αυτά που ακούγονται, αποτελούν… ράδιο αρβύλα κατά τη λαϊκή έκφραση. Ο δήμος όμως οφείλει να το αποδείξει!

 

 

Ηλίας Μπιτσάνης