Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 13:37

Ο περιφερειακός και οι αλλαγές στην Αρτέμιδος

Γράφτηκε από τον

Ο περιφερειακός και οι αλλαγές στην Αρτέμιδος

 

Ανεξαρτήτως της άποψης που μπορεί να έχει κάποιος, είναι βέβαιο πως ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος θα φέρει πολύ μεγάλες αλλαγές σε ζητήματα τα οποία αφορούν τη ζωή στην Καλαμάτα.

 

Και όπως φαίνεται αποτελεί τη δικαιολογία για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος το οποίο έχει επισημανθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Είναι η στάθμευση των λεωφορείων στην Αρτέμιδος η οποία έχει γίνει ανοικτό αμαξοστάσιο, καθώς όχι μόνο σταθμεύει ο στόλος του ΚΤΕΛ, αλλά γίνεται και μια σειρά εργασιών συντήρησης των οχημάτων.

Με προχθεσινή του ανακοίνωση ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας έκανε γνωστό ότι μέχρι την 1η Δεκεμβρίου τα λεωφορεία θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί από αυτό το τμήμα της Αρτέμιδος, στο οποίο θα γίνουν εργασίες εξωραϊσμού και θα επιτρέπεται μόνο η στάθμευση των ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων, προκειμένου να εξυπηρετείται η λειτουργία της λαϊκής αγοράς - η οποία έλκει όλο και περισσότερους ντόπιους και επισκέπτες. Ηταν μια ανακοίνωση αναμενόμενη, η οποία θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό.

Την χαρακτηρίζουμε αναμενόμενη γιατί από τη στιγμή που μπήκαν τα μηχανήματα για την κατασκευή του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου το σημείο αυτό σηματοδοτήθηκε ως "είσοδος" της πόλης και ήταν αδιανόητο να παραμείνει ως χώρος στάθμευσης των λεωφορείων. Και ως αναμενόμενη θα έπρεπε ήδη να έχει προκαλέσει την ενεργοποίηση των ιδιοκτητών, προκειμένου να βρεθεί κατάλληλος χώρος για τη λειτουργία κλειστού μηχανοστασίου, όπως επιβάλλουν οι στοιχειώδεις κανόνες για την δραστηριότητα τέτοιων επιχειρήσεων. Εκ προοιμίου, δύο λύσεις θα πρέπει να αποκλειστούν: Η πρώτη είναι ο… ακροβολισμός των λεωφορείων στους δρόμους της πόλης. Γίνεται ήδη σημειακά, και αποτελεί πρόβλημα αθροιζόμενο στο πλήθος άλλων μεγάλων οχημάτων που παρκάρουν ακόμη και σε γωνίες κεντρικών αρτηριών. Η δεύτερη είναι η παραχώρηση δημοτικής έκτασης στο Νέδοντα για τη δημιουργία μηχανοστασίου - δηλαδή η απλή μετάθεση του προβλήματος σε ένα χώρο από τον οποίο άμεσα πρέπει να σχεδιαστεί η απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων και η επαναφορά του στη φυσική κατάσταση. Οχι μόνο γιατί πλέον θα αποτελεί βιτρίνα της πόλης, αλλά και γιατί μια πλημμύρα μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές. 

Εννοείται ακόμη ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επιλεγούν λύσεις όπως η στάθμευση των λεωφορείων στους χώρους των πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς, όπως είχε διαρρεύσει πριν από χρόνια.

Με την ευκαιρία αυτή πάντως, ο δήμος οφείλει να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο το τοπίο που θα δημιουργηθεί μετά την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν Αρτέμιδος και Νέδοντος, και αναλύοντας τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα συνοδεύουν τη σημαντική αυτή αλλαγή. Κι αυτό όχι μόνο για να γίνει ομαλά η προσαρμογή στη νέα κατάσταση, αλλά και για να ενημερωθούν εγκαίρως οι πολίτες των οποίων αναμφισβήτητα θα επηρεαστούν οι δραστηριότητες από τις αλλαγές οι οποίες θα γίνουν. 

 

Οταν ένα πολύ μεγάλο μέρος της κυκλοφορίας θα μετακινηθεί από την Αθηνών και τη Νέα Είσοδο στην ήδη προβληματική Αρτέμιδος, οι αλλαγές θα είναι πολύ μεγάλες ακόμη και στο χάρτη των χρήσεων που ήδη έχει διαμορφωθεί κατά μήκος της. Ως εκ τούτου, κανένας δεν πρέπει να αιφνιδιαστεί με αποφάσεις της τελευταίας στιγμής.

Ηλίας Μπιτσάνης