Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013 13:37

Λαϊκή, στάθμευση και περιφερειακός

Γράφτηκε από τον

Λαϊκή, στάθμευση και περιφερειακός

 

Μια απολύτως χαρακτηριστική εικόνα για τις αντιλήψεις που έχουν ριζώσει στην κοινωνία μπορεί να έχει κάποιος αν πεταχτεί μια βόλτα στη λαϊκή αγορά, κατά προτίμηση το Σάββατο που σημειώνεται και η μεγαλύτερη προσέλευση.

 

Εκεί θα διαπιστώσει ότι είναι απίστευτα μεγάλος ο αριθμός των οδηγών που ταλαιπωρούνται και ταλαιπωρούν τους άλλους, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση στάθμευσης… δίπλα στους πάγκους. Σκηνές ροκ με οδηγούς που δεν μπορούν να μανουβράρουν, με διπλοπαρκαρισμένους, με ατζαμήδες και γενικώς με την εικόνα κυκλοφοριακού πανδαιμόνιου που δημιουργείται.

Οταν κάποιοι απελπιστούν και διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρουν, επιστρέφουν στη λογική ως… λύση ανάγκης. Γιατί χώροι γύρω από την αγορά υπάρχουν για όλους, με τη μόνη διαφορά ότι θα πρέπει οι καταναλωτές να περπατήσουν. Και δεν έχουν παρά να πάρουν ένα καροτσάκι με χωρητικότητα ανάλογη με τις ανάγκες τους και να σύρουν με άνεση τα ψώνια τους μέχρι του σημείου που έχουν σταθμεύσει. Είναι αυτό που κάνουν εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν πολλές φορές την πολυτέλεια του αυτοκινήτου: Σέρνουν χιλιόμετρα το καροτσάκι κάνοντας ουσιαστικά έναν υγιεινό περίπατο, ή φορτώνουν με σακούλες το ποδήλατο και δεν σπάνε τα νεύρα τους για να παρκάρουν.

Εικόνες που αξίζει να παρατηρήσει κάποιος εκ των αρμοδίων του δήμου, γιατί αυτή η ιστορία με το χρόνο στάθμευσης των αυτοκινήτων και τα χαρτάκια που μοιράζουν (;) οι υπάλληλοι για να κάνουν έλεγχο, είναι επιεικώς στρουθοκαμηλισμός. Εκείνο το οποίο χρειάζεται επειγόντως είναι μια ρύθμιση έτσι ώστε το πάρκινγκ να λειτουργεί με κανόνες όμως σε όλο τον κόσμο με κατευθύνσεις κυκλοφορίας και διόδους έτσι ώστε να επιτρέπεται η κίνηση αλλά να απαγορεύεται η αναστροφή ακόμη και αν χρειάζεται να κοπούν σε κάποια σημεία οι νησίδες.

Αυτή βεβαίως ως γενική λογική προσαρμοσμένη όμως στη νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί με την κατασκευή του περιφερειακού αυτοκινητοδρόμου. Πράγμα που σημαίνει ότι ταχέως ο δήμος οφείλει να αποσαφηνίσει πώς θα έχει η τοπική κυκλοφορία έτσι ώστε να αντιμετωπίσει και όλο το σύστημα στάθμευσης πριν τα προβλήματα λειτουργήσουν ως "θηλιά" για την Κεντρική Αγορά και ακόμη περισσότερο για τη λαϊκή. Ο περιφερειακός σκάει απέναντι από την αγορά και στη βορειοδυτική της γωνία, πράγμα που σημαίνει ότι και από εκεί πλέον μπορεί να… ξεμπουκάρουν αυτοκίνητα. Από την άλλη πλευρά έχουμε το δεύτερο κόμβο που βγαίνει στη Σπάρτης και προφανώς φέρνει κόσμο και από την βορειοανατολική πλευρά προς την αγορά. Ζητήματα προς επίλυση οι κατευθύνσεις κυκλοφορίας των δύο αρτηριακών δρόμων, Αρτέμιδος και Νέδοντος: Θα διατηρηθούν οι σημερινές ρυθμίσεις ή θα γίνουν αλλαγές; Ποια είναι τα πιθανά σενάρια και ποιες επιπτώσεις έχουν στο σύνολο της κυκλοφορίας αλλά και στην εμπορική λειτουργία της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Κεντρική Αγορά;

Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θα έπρεπε να έχουν απαντηθεί εδώ και πολύ καιρό, τουλάχιστον να υπάρχουν κάποιες υποθέσεις εργασίας έτσι ώστε να γίνουν γρήγορα οι προσαρμογές επί εδάφους. Ο περιφερειακός δεν αφορά μόνον τους οδηγούς αλλά και το σύνολο των λειτουργιών της πόλης. Και οι επιπτώσεις του θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με τη σοβαρότητα που αρμόζει!

 

Ηλίας Μπιτσάνης