Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 12:43

Οταν η βροχή δεν είναι ευλογία

Γράφτηκε από τον

Οταν η βροχή δεν είναι ευλογία

Αυτή τη φορά ο καιρός έφερε περισσότερο νερό από όσο μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια και τα αποτελέσματα φυσικά ήταν αναμενόμενα.

 

 

Αλλωστε δεν πάει και πολύς καιρός από τότε που για μια ακόμη φορά είχαμε προειδοποιήσει για τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η αλόγιστη ανθρώπινη επέμβαση, η προχειρότητα των κατασκευών και η εν γένει αδιαφορία των αρμοδίων κάθε επιπέδου.

Οταν εδώ και δεκαετίες κτίζονται συστηματικά τα ρέματα και τα νερά στερούνται των αγωγών απορροής που έχουν σχηματισθεί μέσα από μια μακραίωνη φυσική διαδικασία, είναι απολύτως λογικό αυτά να αναζητούν διέξοδο καθιστώντας πολλούς δρόμους της πόλης αδιάβατους. Με τη βοήθεια του συστήματος αποχέτευσης ομβρίων, του οποίου η ανεπάρκεια είναι γνωστή στους αρμοδίους εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Οι αλλεπάλληλες καταστροφές ουδόλως πτοούν τους άμεσα ενδιαφερόμενους, οι οποίοι δίνουν μάχη κάθε φορά όταν έρχεται η ώρα της οριοθέτησης των ρεμάτων στα νέα σχέδια πόλης, για να τα περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται. Αλλά και εκείνους οι οποίοι κρυφίως μπαζώνουν ακόμη γράνες και μικρά ρέματα δίπλα στις ιδιοκτησίες τους.

Οταν οι βάλτοι οικοπεδοποιούνται και κόβονται στα δύο από δρόμους χωρίς ουσιαστικά γεφύρια, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την πλημμύρα από τα νερά που κατεβαίνουν, δεν βρίσκουν διέξοδο, καβαλάνε το οδόστρωμα και μετά εισορμούν σε σπίτια και αυλές αναζητώντας το δρόμο για τη θάλασσα που είναι και ο φυσικός αποδέκτης. Λέγονταν βάλτοι γιατί τα νερά λίμναζαν το χειμώνα και επομένως δεν μπορεί παρά να περιμένουμε ότι το μπάζωμα ανυψώνει απλώς το βάλτο και τον κάνει επιπλέον επικίνδυνο για καταστροφές.

Χείμαρροι και ρέματα αποτελούσαν μέρος του συστήματος ασφαλούς λειτουργίας της φύσης και οι παραβιάσεις αυτής της λογικής δεν μπορεί παρά να δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα σε πολλά επίπεδα. Ενας κλειστός αγωγός στη θέση του ρέματος ποτέ δεν μπορεί να επιτελέσει το ίδιο φυσικό έργο ακόμη και όταν η κατασκευή γίνει προσεκτικά, ειδικά στις περιπτώσεις που τα φαινόμενα είναι περισσότερο έντονα από τα συνήθη. Για τα πραγματικά έντονα… δεν το συζητάμε.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και φυσικά η καταγραφή των προβλημάτων δεν επαρκεί για να αντιμετωπισθούν. Αυτό όμως είναι δουλειά εκείνων που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών για να διαχειριστούν την καθημερινότητα και να αποτρέψουν επικίνδυνες καταστάσεις. Είναι βέβαιο πως υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία δεν διορθώνονται με τίποτε, αλλά μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά. Επαρκείς αγωγοί ύδρευσης, μικρά γεφύρια στη ροή των ρεμάτων, καθαρισμοί, είναι ορισμένα από τα μέτρα που χρειάζεται να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν κατά περίπτωση άμεσα ή και αργότερα. Υπάρχουν όμως και πολλά πράγματα που πρέπει τώρα να γίνουν και αυτό έχει να κάνει με την επαναδημιουργία ρεμάτων εκεί που μπαζώθηκαν και έγιναν προέκταση των γειτονικών οικοπέδων. Τελείωνε το σημερινό σημείωμα όταν τηλεφώνησε φίλος από περιοχή που γνώρισε την οργή της βροχής. Για να διαμαρτυρηθεί επειδή έχει καταγγείλει παντού μπάζωμα ρέματος το οποίο αν σπάσει θα κάνει ανυπολόγιστες ζημιές. Για να διαμαρτύρεται, γνωρίζετε ποια ήταν η τύχη της καταγγελίας του...

 

 

Ηλίας Μπιτσάνης

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 13:02