Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 13:43

Επικοινωνία και πειρατές της ενημέρωσης

Γράφτηκε από τον

Επικοινωνία και πειρατές της ενημέρωσης

 

Πριν από μια εβδομάδα βρέθηκε στην Τρίπολη ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας.

 

Το ρεπορτάζ που ακολουθεί είναι από τη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης και έρχεται να δικαιώσει την κριτική που ασκούμε σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος: 

«Σαφείς αιχμές άφησε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Μανώλης Αγγελάκας σε δηλώσεις του σχετικά με τη διαχείριση των χρημάτων που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η αναφορά έγινε με αφορμή τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Αγγελάκας στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, για τον συντονισμό των δράσεων εν όψει χειμώνα. Ο κ. Αγγελάκας επανέλαβε στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ όσα είπε στη διάρκεια της σύσκεψης προς τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Πουλά, όταν ο δεύτερος έκανε μία νύξη σχετικά με τα χρήματα που έχει η Περιφέρεια για την πολιτική προστασία.

Μέσα στη σύσκεψη λοιπόν ο κ. Αγγελάκας ανέφερε "έχει κύριε Πουλά λεφτά η Περιφέρεια, αλλά τα δίνει μάλλον σε άλλες δραστηριότητες. Κόψτε από τις δραστηριότητες αυτές και δώστε στην πολιτική προστασία". Ο κ. Πουλάς δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στις αιχμές του κ. Αγγελάκα και το θέμα έληξε εκεί, αν και στη συνέχεια επανήλθε όταν ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας από την ΠΕ Κορινθίας είπε ότι δεν έχουν προϋπολογισμό για θέματα που αφορούν την πολιτική προστασία.

Σε ερώτησή μας ο κ. Αγγελάκας επανέλαβε τα ίδια και είπε πως "καλό είναι να μπαίνουν προτεραιότητες και να δίνονται χρήματα και από άλλους κωδικούς για την πολιτική προστασία, και να μην δίνει η Περιφέρεια χρήματα για δραστηριότητες επικοινωνίας"».

Δυστυχώς, στην Ελλάδα της ανθρωπιστικής κρίσης οι επαγγελματίες παράγοντες θέτουν ως προτεραιότητα την "επικοινωνία", σπαταλώντας σημαντικά ποσά ουσιαστικά για την προσωπική τους προβολή και προκαλώντας έτσι τους ανθρώπους που βιώνουν την κοινωνική διάλυση. 

Και φυσικά δεν είναι μόνον η Περιφέρεια που μοιράζει κατά το δοκούν και επιλεκτικά δεξιά-αριστερά χρήματα για "προβολή" του έργου, με σκοπό τη δημιουργία ενός επικοινωνιακού μηχανισμού στήριξης. Εχει γίνει πλέον "αρρώστια" για το πολιτικό προσωπικό της αυτοδιοίκησης η με κάθε τρόπο προβολή - και δεν σταματά μόνον στην έμμεση χρηματοδότηση συγκεκριμένων μέσων κάθε φορά, αλλά προχωρεί και στην ενίσχυση της πειρατείας στο χώρο της ενημέρωσης. Γιατί πειρατεία είναι η κάλυψη συνεντεύξεων Τύπου από δήθεν συντάκτες, που δεν υπάρχουν ούτε σε μισθολόγια ούτε σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, την ώρα που η ανεργία στον επαγγελματικό χώρο καλπάζει. Πειρατεία είναι το... ρεπορτάζ των γραφείων Τύπου (θεσμικών ή και άτυπων) με κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο που τροφοδοτούν εκδόσεις και εκπομπές, "κλέβοντας" θέσεις εργασίας που θα έπρεπε να υπάρχουν. Πειρατεία είναι η μεταχείριση των προσωπικών μπλογκ ως "μέσων ενημέρωσης" με άφθονο υλικό από τη δραστηριότητα των αυτοδιοικητικών παραγόντων, όπως και η χρησιμοποίηση πολλών από αυτά ως μηχανισμών εκβιασμού, επίθεσης και ευτελισμού των αντιπάλων. 

Πειρατεία είναι, τέλος, η έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού στους επαγγελματίες του χώρου της ενημέρωσης - και φυσικά η προνομιακή σχέση με αδίστακτους τυχάρπαστους που εισβάλλουν στην ενημέρωση με πολιτικές πλάτες.

Οσο για τις δημοσιογραφικές ενώσεις... ας μην το ψάχνουμε καλύτερα!

 

 

Ηλίας Μπιτσάνης