Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2011 21:48

Καινούργιο όνομα, παλαιά προβλήματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μπορεί το καινούργιο να ακούει στο όνομα "Καλλικράτης" αλλά τα παλιά προβλήματα είναι εδώ και περιμένουν τη λύση τους. Χρειάζεται να υπάρχει σταθερός προσανατολισμός του Δήμου Καλαμάτας προς την περιφέρεια αλλά η αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων της πόλης θα διευκολύνει την εσωτερική συνοχή στην εδαφική περιφέρεια του δήμου. Οι επισημάνσεις αυτές είναι αναγκαίες γιατί είναι ορατός ο κίνδυνος του… χάους στη μεταβατική περίοδο και της απώλειας πολύτιμου χρόνου μέχρι να πάρουν οι δημοτικοί παράγοντες τα… ίσια τους.
Βασικό στοιχείο συνοχής κέντρου-περιφέρειας είναι η ευχέρεια στη μεταξύ τους επικοινωνία και το κυκλοφοριακό της πόλης είναι σημαντικός παράγοντας που την επηρεάζει αποφασιστικά. Ως εκ τούτου αυτό δεν έχει σχέση μόνο με την ποιότητα ζωής στην Καλαμάτα αλλά και με τις υπηρεσίες που αυτή παρέχει στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Αναδεικνύεται έτσι σε σημαντικό παράγοντα για την ζωή στο χωριό, ενθαρρύνοντας (ή αποθαρρύνοντας) την παραμονή αλλά και εγκατάσταση νέων κατοίκων σε αυτό.
Ο στόχος δεν μπορεί παρά να είναι η μετατροπή των οικισμών σε προάστια της Καλαμάτας. Και αυτό όχι με την έννοια της δορυφοροποίησης αλλά με τη διασφάλιση της ταχύτητας στην επικοινωνία έτσι ώστε να αισθάνεται ο πολίτης την ασφάλεια που του παρέχουν (ή πρέπει να του παρέχουν) οι υπηρεσίες της πόλης.
Κυκλοφοριακό της πόλης και συγκοινωνία με την περιφέρεια του δήμου συναντώνται σε δύο πεδία: Στον προαστιακό σιδηρόδρομο και την αστική συγκοινωνία. Και τα δύο μέσα θα έπρεπε να αντικαταστήσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τη μετακίνηση με το ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητο, ιδιαίτερα σε μια εποχή κατά την οποία οι τιμές των καυσίμων ήδη σαλτάρουν σε απίστευτα υψηλά επίπεδα. Καμία μελέτη δεν πρόκειται να δώσει λύσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και τη συγκοινωνία των οικισμών της εδαφικής της περιφέρειας, αν δεν στηριχθεί στην ανάπτυξη των δύο αυτών μέσων. Λύσεις θα δοθούν μόνο με τον περιορισμό της μετακίνησης των ιδιωτικής χρήσεως αυτοκινήτων από και προς την πόλη και ως εκ τούτου χρειάζεται να αναπτυχθούν οι εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας τόσο μέσα στα όρια της πόλης, όσο και στα όρια της εδαφικής της περιφέρειας.
Τα δεδομένα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά:
- Ο προαστικός εγκαταλείφθηκε παρά την επίμονη υπενθύμιση του ρόλου που μπορεί να παίξει στο κυκλοφοριακό της Καλαμάτας και στην προσπάθεια να αποκτήσει αυτή υποδομές ελκυστικές για κατοίκους και επισκέπτες.
- Η συγκοινωνία με λεωφορεία βασισμένη στο σύστημα των δύο ΚΤΕΛ και σε απαρχαιωμένη νομοθεσία, βρίσκεται πολύ μακρυά από τις ανάγκες της σύγχρονης ενδοδημοτικής επικοινωνίας.
- Το πρόγραμμα "Συν Κοινωνία" πήρε άδοξο τέλος, θύμα του μνημονίου και της ανελέητης περικοπής πόρων για κοινωνικά προγράμματα, παρά την τεράστια σημασία που έχουν οι συγκοινωνίες για τη ζωή των πολιτών αλλά και για την ίδια την οικονομία.
Φυσικά η δουλειά του δήμου είναι να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα, να αναζητήσει και να διεκδικήσει λύσεις. Διαφορετικά η ωρολογιακή βόμβα του κυκλοφοριακού θα εκραγεί πλήττοντας την οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης, αλλά και την προσφορά κάθε είδους υπηρεσιών στους δημότες.

Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:39

NEWSLETTER