Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013 17:31

Πόλη, μαθητές και εκδρομές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Κατά ομάδες κυκλοφορούσαν χθες το πρωί μικροί και μεγάλοι μαθητές στην ευρύτερη περιοχή του Ιστορικού Κέντρου, καθώς η καλοκαιρία ευνόησε την προβλεπόμενη ανά διαστήματα "εκπαιδευτική εκδρομή".

 

Κάποιοι μαθητές μάλιστα θα πρέπει να είχαν έρθει από μακριά καθώς συζητούσαν για το απογευματινό ραντεβού της αναχώρησης στην άλλη άκρη της πόλης, στο λιμάνι.

Το πρώτο σχόλιο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ότι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου έχει μειώσει στο ελάχιστο το χρόνο μετακίνησης και ως εκ τούτου το κεφάλαιο του "μαθητικού τουρισμού" είναι πολύ σημαντικό για την τοπική οικονομία. Και δεν αφορά μόνο τις πολυήμερες εκδρομές αλλά και τις ημερήσιες. Υποστηρικτικά σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και το γεγονός ότι η διαδρομή είναι αντικειμενικά ασφαλής, στοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή της πόλης ως προορισμού.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το "εκπαιδευτικόν" του πράγματος και εδώ χρειάζεται η προσοχή των δημοτικών και άλλων παραγόντων που ενδιαφέρονται για την υπόθεση αυτή. Γιατί μπορεί να μην "καίγονται" για το σκέλος αυτό οι μαθητές που σε τελευταία ανάλυση θέλουν την εκδρομή για να ξεδώσουν -απολύτως φυσιολογικό- αλλά η επίσκεψη στην πόλη και την περιοχή θα πρέπει να έχει ένα πρόγραμμα.

Το πρώτο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι πως δεν υπάρχει ένας απλός και εύχρηστος οδηγός για περιήγηση στην πόλη και το Ιστορικό Κέντρο. Ο οδηγός τον οποίο έχει εκδώσει ο Δήμος Καλαμάτας είχε πολύ ενδιαφέρον αλλά αυτός απευθύνεται σε εντελώς διαφορετική ομάδα επισκεπτών. Ο οδηγός με τα θρησκευτικά μνημεία που έχει εκδώσει η Μητρόπολη είναι περιορισμένος εκ των πραγμάτων σε ό,τι αφορά εκείνα που υπάρχουν στην πόλη. Ως εκ τούτου θα χρειαστεί να εξετασθεί από τους αρμόδιους αυτό το θέμα έτσι ώστε σε συνεργασία με τους ειδικούς να δημιουργηθεί ένας οδηγός που θα κάνει εύκολη την αναγνώριση, ενημέρωση και τελικά περιήγηση στην πόλη και τα μνημεία της. Τέτοιοι οδηγοί θα πρέπει να φθάσουν σταδιακά στα σχολεία των περιοχών από τις οποίες μπορεί να γίνει προσέλκυση μαθητικών εκδρομών, μαζί φυσικά με όλα τα στοιχεία που καθιστούν ελκτική την πόλη.

 

Και αναφέρομαι όχι μόνον στην επισήμανση για τη χρονοαπόσταση και την ασφάλεια της διαδρομής, αλλά σε ένα ολόκληρο σχέδιο για τις ημέρες που θα μείνουν οι μαθητές. Από τους τόπους που μπορούν να επισκεφθούν μέχρι τις δυνατότητες κάλυψης των αναγκών ψυχαγωγίας. Η Καλαμάτα ως βάση εξόρμησης είναι εξαιρετικά κοντά στην Αρχαία Μεσσήνη που γνωρίζει με κάθε ευκαιρία ιδιαίτερη προβολή. Με την ολοκλήρωση του δρόμου Λεύκτρο - Σπάρτη ο Μυστράς έρχεται στη… γειτονιά μας, ενώ ακόμη και η Αρχαία Ολυμπία είναι σε απόσταση άνετης ημερήσιας διαδρομής. Το γεγονός ότι κάποιοι από τους ντόπιους μπορούν να περιγράψουν και να δώσουν οδηγίες σε περίπτωση που ζητηθεί βοήθεια, δεν σημαίνει ότι και οι άνθρωποι που ζουν στο λεκανοπέδιο γνωρίζουν τι μπορεί να κάνει κάποιος σε μια εκδρομή με παραμονή κάποιων ημερών στην Καλαμάτα. Το ζήτημα είναι να υπάρχει τέτοιο σχέδιο με εναλλακτικές λύσεις σε κάθε περίπτωση και αυτό να φθάσει στα χέρια των εν δυνάμει ενδιαφερομένων, εντύπως ή ηλεκτρονικώς. Και αυτό φυσικά δεν αφορά μόνον τους μαθητές αλλά όλους τους επισκέπτες.

 

Ηλίας Μπιτσάνης