Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2014 14:34

Η χρονιά των εκλογικών αναμετρήσεων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Καλημέρα κύριε Δήμαρχε σε εκλογική χρονιά και σε μια αναμέτρηση ξεχωριστή από τις άλλες.

 

Με ακόμη πιο έντονη την παρουσία του πολιτικού στοιχείου, με ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών ενδεχομένως δε και εθνικών εκλογών σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που διακινούνται. Για να το ευθυμήσουμε λίγο, αλίμονο στις εφορευτικές επιτροπές και τους ηλικιωμένους που θέλουν έτοιμο το ψηφοδέλτιο από το σπίτι για να είναι σίγουροι πως θα βγει εκείνο που θέλουν να ψηφίσουν. Με δεδομένη όμως την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνεται, με ορατά ενδεχόμενα ανατροπών, η πορεία για τις εκλογές είναι βέβαιο ότι θα σημαδευτεί από έντονη πολιτική οξύτητα. Ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστούν απρόβλεπτα γεγονότα και πρωτοβουλίες με σκοπό να αλλάξει το κλίμα και να αποκλειστούν ανατροπές.

Αυτά είναι και τα βασικά στοιχεία που συνιστούν την ιδιαιτερότητα των δημοτικών εκλογών, όσο και αν επιχειρείται από διάφορες πλευρές να απομονωθούν αυτές και να παρουσιαστούν ως μια αναμέτρηση με αμιγώς τοπικά χαρακτηριστικά στην οποία θα εκλεγούν οι "άξιοι" των υποψηφίων. Επιχειρήθηκε με παραπλανητικές κινήσεις τροποποίησης του εκλογικού νόμου, εξαγγέλθηκε ως πολιτική των κομμάτων που ποδηγέτησαν πολιτικά την αυτοδιοίκηση και την μετέτρεψαν ως στοιχείο του μηχανισμού εξουσίας, παρουσιάζεται ως επιλογή εκείνων που εμφανίζονται ως οπαδοί της πολιτικής ουδετερότητας.

Η εκτίμηση για το χαρακτήρα των εκλογών σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι αυτές δεν έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αντιθέτως θα έπρεπε να τονίσουμε ότι ο πολιτικός χαρακτήρας των εκλογών είναι ένας από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Γιατί υπάρχουν οι παντοειδείς μηχανισμοί εξουσίας που εκμεταλλεύονται με τον πλέον άθλιο τρόπο την ανάγκη των νέων για εργασία, που χτίζουν στο ευτελές και εύπεπτο τού «είμαστε όλοι μια ωραία κατάσταση», που χειραγωγούν "λιπαίνοντας" συστήματα επικοινωνίας, που δημιουργούν έναν "στρατό" παντοειδώς ωφελουμένων που δίνουν μάχη για τα κεκτημένα από τη νομή της εξουσίας. Από την άλλη πλευρά ο υποψήφιος δήμαρχος δεν είναι ένας κομματικός υποψήφιος αλλά ένας άνθρωπος που θα κληθεί να διαχειριστεί τις υποθέσεις της πόλης. Κατά συνέπεια θα κριθεί με σύνθετα κριτήρια στα οποία συμπεριλαμβάνονται πέραν της αντίληψης για την πορεία των πραγμάτων, οι δικές του ικανότητες, η κοινωνική του παρουσία, η σύνθεση του ψηφοδελτίου του, η δυνατότητα να πείσει ότι μπορεί στην πράξη να κάνει αυτά που υπόσχεται προγραμματικά. Και φυσικά η ικανότητα να κινητοποιήσει έναν κόσμο στη μάχη πρόσωπο με πρόσωπο με σχέδιο και αποτελεσματικότητα.

 

Δεδομένων τούτων, τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται… δεδομένο. Η μάχη θα είναι σκληρή και η τελική της έκβαση θα επιφυλάξει εκπλήξεις σε πολλούς. Το κλίμα ακόμη είναι υποτονικό αλλά δεν θα αργήσει "να πάρει φωτιά" καθώς ήδη οι πρώτοι υποψήφιοι σκάνε μύτη, άλλοι τρέχουν να προλάβουν καταστάσεις, ορισμένοι σφυγμομετρούν και τα κόμματα θέλουν δεν θέλουν θα επιταχύνουν τις διαδικασίες επιλογής προσώπων και συμμάχων. Μακριά από την ιστορία αυτή δεν θα μείνει κανένας, όσο και αν με διακηρύξεις κόπτεται για την "ανεξαρτησία" που οψίμως ανακάλυψαν ορισμένοι.

 

Ηλίας Μπιτσάνης