Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 19:08

Οταν οι άρχοντες ανακαλύπτουν όψιμα τη μελέτη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 Χθες το πρωί στη Βασ. Γεωργίου γινόταν πανικός.

  Κάποια στιγμή οι ουρές ήταν ανατολικότερα της Φαρών και με τη... βοήθεια των χαλασμένων φαναριών γινόταν πανδαιμόνιο. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι, αφού δεν γίνεται αυτό κάθε ημέρα, ήταν ένα τυχαίο γεγονός που δεν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος μαζί του. Και θα μπορούσαμε εν μέρει να συμφωνήσουμε, αν βλέπαμε μόνο το σήμερα και όχι την προοπτική. 

Ο εν λόγω δρόμος σήμερα φέρνει την κίνηση από περιοχές της ανατολικής πόλης προς το κέντρο και ως εκ τούτου η επιπλέον κίνηση που προσθέτει σε αυτή της αστικής ζώνης του κέντρου είναι σχετικά μικρή. Τα πράγματα όμως θα διαφοροποιηθούν δραματικά όταν σε λίγο καιρό θα ολοκληρωθεί ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος.

Τότε η Βασ. Γεωργίου θα φέρνει προς την πόλη ουσιαστικά όλη την κίνηση από την Μάνη, μέρος της κίνησης από την παραλιακή ζώνη και φυσικά ένα τμήμα της κίνησης που θα φέρνει προς το κέντρο της πόλης ο αυτοκινητόδρομος, καθώς θα λειτουργεί ως η τελευταία πύλη του προς την πόλη. Πολύ φοβόμαστε ότι θα δημιουργηθούν τραγικές καταστάσεις, ειδικά αν η δημοτική αρχή επιμείνει στην κυκλοφοριακά ανόητη επιλογή μετατροπής του δρόμου σε διπλής κατεύθυνσης από την Αριστομένους προς την ανατολή.

Σε αυτό το σημείο η κίνηση αυτή θα συναντιέται με το ποτάμι των οχημάτων που θα φέρει ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος από την Αρτέμιδος μέσω της Νέδοντος. Αλλά και με την τοπική κυκλοφορία καθώς θα κλείσει με νησίδα η Αριστοδήμου.

Ομολογουμένως είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει αυτή τη μεγάλη αλλαγή των συνθηκών κυκλοφορίας που θα φέρει ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος, με την ύψιστη προχειρότητα. Προχωρεί σε αστικές αναπλάσεις εκατομμυρίων ευρώ που επηρεάζουν ή επηρεάζονται από το κυκλοφοριακό, χωρίς να εντάσσει τις επεμβάσεις σε ένα συνολικό πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος που κινδυνεύει να πνίξει την πόλη στον εκνευρισμό και το καυσαέριο.

Πρόκειται για επισημάνσεις που γίνονται εδώ και πάρα πολύ καιρό από αυτήν εδώ τη στήλη, πριν αρχίσουν ακόμη οι αστικές αναπλάσεις που γίνονται με το μάτι στην κάλπη και την επιχείρηση εντυπωσιασμού των πολιτών. Είναι απολύτως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η παρούσα δημοτική αρχή (που ξεκίνησε τη θητεία της το 2007), ουδέποτε άνοιξε τη συζήτηση για το θέμα του κυκλοφοριακού της πόλης. Και μόλις τώρα αρχίζει να αναφέρεται σε "κυκλοφοριακή μελέτη" που είναι άγνωστο πότε θα γίνει και για την οποία δεν υπάρχουν διαμορφωμένοι στόχοι από την πλευρά της δημοτικής αρχής και πολύ περισσότερο του δημοτικού συμβουλίου.

Η καθυστέρηση αυτή έχει και τις αιτίες της. Δεν μπορώ να φανταστώ πως στο δήμο το πολιτικό προσωπικό και η υπαλληλία δεν αντιλαμβάνονται στοιχειωδώς την κρισιμότητα του προβλήματος και την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στόχων που θα πρέπει να πετύχει μια κυκλοφοριακή μελέτη, όταν έρχεται ριζική ανατροπή της κίνησης προς και από την πόλη με την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου. Είτε δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν ριζικά το πρόβλημα, είτε απλώς προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα προσαρμογής των νέων ρυθμίσεων στις απαιτήσεις πελατών της κάλπης.

  

Ηλίας Μπιτσάνης

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 19:50