Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 14:03

Καταλαμβάνοντας τις γωνίες στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Καταλαμβάνοντας τις γωνίες στην Καλαμάτα

 

Πολλά στραβά και ανάποδα μπορεί να εντοπίσει κάποιος στην Καλαμάτα και να καταλογίσει ευθύνες όχι μόνον στο δήμο αλλά και στους πολίτες.

 

Ερέθισμα από μια διαδρομή που κάνω "αναγκαστικά" καθημερινά γιατί είναι και η μικρότερη στη μετακίνηση. Σε κεντρικό δρόμο της πόλης από βορρά προς νότο και στη διασταύρωση με κάθετο αρτηριακής σημασίας, ο δήμος έχει διαγραμμίσει ευμέγεθες ζιγκ-ζαγκ κοντά στη γωνία για να διασφαλίζεται η ορατότητα καθώς και οι δύο δρόμοι έχουν πολλή κίνηση. Οπως φαίνεται οι πολίτες κατά κανόνα αποφεύγουν να σταθμεύσουν σε εκείνο το σημείο, αλλά κάνουν… μεγαλύτερο κακό. Γιατί ακριβώς σε εκείνο το σημείο σχεδόν καθημερινά βρίσκει την ευκαιρία να χωθεί η ίδια (επαγγελματική) κλούβα κλείνοντας εντελώς την ορατότητα. Και οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να ξεμυτούν… πόντο-πόντο προκειμένου να αποφύγουν το τροχαίο, καθώς βλέπουν τον αντίπαλο σε απόσταση ελάχιστων μέτρων.

Φυσικά δεν είναι το μόνο σημείο της πόλης στο οποίο συμβαίνει αυτό. Σε καμία διασταύρωση, ακόμη και σε αυτές που έχουν για ειδικούς λόγους ανάλογες διαγραμμίσεις, δεν διστάζουν να σταθμεύσουν οι οδηγοί. Μερικές φορές μάλιστα αν δεν χωράει… ξεμυτάνε κιόλας αδιαφορώντας για τον κίνδυνο. Αρκεί που… έδεσαν κοντά στον προορισμό τους. Αν είναι μόνον τα μικρά ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητα στη διασταύρωση, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορείς να σκεφτείς «κάτι και παρηγοριά». Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με κλούβες, φορτηγά, ακόμη και λεωφορεία που δημιουργούν τραγικές καταστάσεις. Σε ορισμένα σημεία της πόλης και για να προληφθούν τέτοια φαινόμενα, πέραν της διαγράμμισης, ο δήμος έχει τοποθετήσει ελαστικούς στύλους. Μπορεί στον άλλο κόσμο να λειτουργεί αποτρεπτικά αυτή η μέθοδος, εδώ όμως και σιδεροπάλουκα να ήταν, θα είχαν ξηλωθεί. Ετσι ο δήμος δαπανά εργατοώρες και χρήματα για υλικά τα οποία σε λίγο καιρό αχρηστεύονται από την επέλαση του αυτοκινήτου.

Μηχανισμός αποτροπής τέτοιων φαινομένων δεν υπάρχει, καθώς η αστυνόμευση στην πόλη είναι ανύπαρκτη πέραν των θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης. Από την άλλη πλευρά θα ήταν εξωφρενικό να υπάρχει ένας… στρατός προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αυτονόητα στην κυκλοφορία και τη στάθμευση. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να αναζητηθούν άλλες τεχνικές που έχουν εφαρμοστεί ενδεχομένως σε διάφορες πόλεις της χώρας ή του εξωτερικού και εμφανίζουν αποτελεσματικότητα. Αίφνης και δοκιμαστικά σε κρίσιμα σημεία θα μπορούσαν να κατασκευαστούν "μάγουλα" για να παρεμποδιστεί η κατάληψη του απαγορευμένου από τη νομοθεσία χώρου. Και επειδή θα διατεινόταν κάποιος ότι το πλέον προσφιλές άθλημα των παραβατών είναι το καβάλημα των πεζοδρομίων, θα μπορούσαν αυτοί οι χώροι να μετατραπούν σε παρτέρια με χαμηλούς θάμνους, βελτιώνοντας και την αισθητική της πόλης. Εννοείται βεβαίως ότι υπάρχουν και σημεία στα οποία θα έπρεπε όχι μόνον να κατασκευαστεί μάγουλο, αλλά να μεγαλώσει όλο το πεζοδρόμιο για να αποτραπεί το κακό που εμφανίζεται σήμερα σε κρίσιμα σημεία της πόλης.

Σε κάθε περίπτωση και στο βαθμό που οι οδηγοί επιμένουν στην γνωστή πρακτική, οι αρμόδιοι του δήμου θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη μέχρι τώρα στάση τους και να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικά μέτρα για να καταστεί ασφαλέστερη η κυκλοφορία στην πόλη. Και ας μην ξεχνάμε ότι από τις διασταυρώσεις περνούν και δίτροχα των οποίων οι οδηγοί διατρέχουν σοβαρότατους κινδύνους!

 

 

Ηλίας Μπιτσάνης