Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014 12:50

Οταν οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τη Μεσσηνία την επισκέφτηκαν για λίγες ημέρες Αυστριακοί δημοσιογράφοι που ασχολούνται με τον τουρισμό, και το Γραφείο του ΕΟΤ στην κεντροευρωπαϊκή αυτή χώρα δημοσιοποίησε κείμενο με τις εντυπώσεις τους.

 

Εννοείται ότι επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν οι εγκαταστάσεις της Costa Navarino και η γύρω περιοχή, όμως και η επίσκεψη στην Καλαμάτα κατέχει ιδιαίτερη θέση στις εμπειρίες τους τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΤ, «η πόλη της Καλαμάτας, η οποία αποτέλεσε την τελευταία στάση της δημοσιογραφικής αποστολής, προκάλεσε θετική έκπληξη: "μία από τις λίγες πόλεις που συνδυάζουν τον αστικό τρόπο ζωής με τη θάλασσα", όπως παρατήρησαν  οι δημοσιογράφοι». Το γεγονός ότι αυτό επισημαίνεται από επαγγελματίες του χώρου έχει ιδιαίτερη σημασία. Διότι εκείνοι, έχοντας την ταξιδιωτική εμπειρία, μπορούν να αντιληφθούν πλήρως το πλεονέκτημα της πόλης. Και αυτό το πλεονέκτημα δεν είναι άλλο από ένα μεγάλο θαλάσσιο μέτωπο, περίπου 5 χιλιομέτρων, σε επαφή με τον οικιστικό ιστό της πόλης και τις λειτουργίες της. Πράγμα που σημαίνει ότι οι επισκέπτες μπορούν να συνδυάσουν τις διακοπές στη θάλασσα -στοιχείο για το οποίο κατευθύνονται στη Μεσόγειο οι άλλοι Ευρωπαίο- με την καθημερινότητα της πόλης, έχοντας άμεση επαφή με υπηρεσίες και διαφορετικές διεξόδους αναψυχής.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την Καλαμάτα, το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί όπως πρέπει στην προβολή της. Για μια ακόμη φορά θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι όλες οι έρευνες που γίνονται στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη δείχνουν ότι προτεραιότητα για τους επισκέπτες έχει η "ασφάλεια" στη διαμονή, με βασικό στοιχείο της την παροχή υπηρεσιών - και κυρίως υγείας. Ως εκ τούτου, η Καλαμάτα από κάθε άποψη διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με πολλούς "επώνυμους" προορισμούς, όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και της Μεσογείου.
Μια πόλη που επιδιώκει να αποκτήσει εμπορικό όνομα (brand name επί το... ελληνικότερον) στην τουριστική αγορά θα πρέπει να έχει εντοπίσει τα στοιχεία τα οποία τη διαφοροποιούν από άλλες που της μοιάζουν και να τα προβάλει, έτσι ώστε το μήνυμα να φτάσει στις ομάδες-στόχο με τον κατάλληλο τρόπο και μέσα από διάφορους δρόμους. Το στοιχείο αυτό το υπέδειξαν με το δικό τους τρόπο οι Αυστριακοί δημοσιογράφοι, και πάνω σε αυτό μπορεί να οικοδομηθούν όλα τα στοιχεία της διαφορετικότητας που κάνουν την Καλαμάτα να ξεχωρίζει. Το ταξίδι στον κόσμο δεν είναι καθόλου δύσκολο, καθώς η πόλη διαθέτει διεθνές και κατοχυρωμένο διαβατήριο, την παγκόσμια φήμη που έχουν οι "ελιές Καλαμών". Διαθέτει ακόμη μια σειρά από πλεονεκτήματα, που ξεκινούν από τη γειτνίαση με σημαντικούς αρχαιολογικούς και φυσιολατρικούς προορισμούς και φτάνουν μέχρι την δυνατότητα ευρείας χρήσης του ποδηλάτου.
Ολα αυτά βέβαια στη θεωρία... γιατί στην πράξη κάποιοι θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να "χτιστεί" σωστά το όνομα της Καλαμάτας στην τουριστική αγορά, αλλά και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές ώστε να μεγεθυνθούν αυτά τα πλεονεκτήματα και να υποστηριχτεί η προσπάθεια. Μπορεί για παράδειγμα η θάλασσα να χωρίζεται από την πόλη απλώς με την οδό Ναυαρίνου - αλλά από την άλλη πλευρά, με τη σημερινή λειτουργία του συγκεκριμένου δρόμου, αυτό είναι και το μεγάλο μειονέκτημα, που ακυρώνει σε σημαντικό βαθμό τα πλεονεκτήματα γειτνίασης θάλασσας και πόλης.
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για εκείνους που φιλοδοξούν να διαφεντεύουν την τύχη της Καλαμάτας.

Ηλίας Μπιτσάνης