Τρίτη, 01 Απριλίου 2014 14:51

Η Καλαμάτα και οι μαθητικές εκδρομές

Γράφτηκε από τον

Η Καλαμάτα και οι μαθητικές εκδρομές

Σημαντική είναι η αύξηση την οποία παρουσιάζει ο αριθμός των μαθητικών εκδρομών στην Καλαμάτα και αυτό είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού.

 

Ισως είναι και η πλέον χειροπιαστή απόδειξη για τις αλλαγές που έφερε -και ενδεχομένως θα φέρει- ο αυτοκινητόδρομος με την ασφάλεια που παρέχει και την ταχύτητα πρόσβασης. Και είναι βέβαιο πως αν κατασκευαστούν ορισμένοι βασικοί δρόμοι που βρίσκονται μετέωροι εδώ και χρόνια, θα υπάρξει και εξακτίνωση των ωφελειών σε περισσότερες περιοχές που διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές. Η Καλαμάτα ασφαλώς θα διαθέτει το πλεονέκτημα της "έδρας" καθώς όχι μόνο οι κλίνες είναι περισσότερες αλλά και οι εναλλακτικές δυνατότητες διασκέδασης (οργανικό στοιχείο των εκδρομών) είναι πολλαπλάσιες.
Εκ των πραγμάτων η πρωτεύουσα για πολλούς λόγους αποτελεί εκ των πραγμάτων βάση εξόρμησης σε ένα πλήθος προορισμών που μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις μιας πολυήμερης εκδρομής από κάθε άποψη. Η γειτονία με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές φυσικού κάλλους μπορεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και αναζητήσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ως εκ τούτου υπάρχουν όλοι οι παράγοντες που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάδειξη της Μεσσηνίας πλέον σε μείζονα προορισμό μαθητικών εκδρομών και να τονώσουν την τοπική οικονομία σε μια περίοδο σχετικά "νεκρή" από την άποψη της προσέλκυσης επισκεπτών.
Η κίνηση μέχρι τώρα είναι τυχαία και βασίζεται περισσότερο στην τυχαία επιλογή με βάση κάποιες σκόρπιες πληροφορίες που μπορεί να έχει κάθε σχολείο σχετικά με τις εναλλακτικές δυνατότητες. Αυτό σημαίνει ότι δεν αξιοποιούνται σε μεγάλο βαθμό οι πραγματικές δυνατότητες ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξης του μαθητικού τουρισμού.
Από τα ίδια τα πράγματα πλέον επιβάλλεται η χάραξη μιας στρατηγικής προσέλκυσης εκδρομών, μέσα από τη συνεργασία του δήμου και των εν δυνάμει ενδιαφερομένων και… ωφελουμένων. Ενδεχομένως και η διαδημοτική συνεργασία έτσι ώστε και το "ρεύμα" να ενισχυθεί και η ωφέλεια να αποκεντρωθεί. Πρόκειται για αλληλοτροφοδοτούμενες καταστάσεις που έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό μαθητικών εκδρομών μέσα από εναλλακτικές δυνατότητες αναλόγως και του αριθμού ημερών που παραμένουν οι νεαροί επισκέπτες και οι συνοδοί τους. Εννοείται ότι κάθε φορά την επιλογή κάνουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι όμως σημαντικός ένας σχεδιασμός πάνω στον οποίο οι οργανωτές των εκδρομών μπορούν να κάνουν σίγουρες επιλογές. Ενας σχεδιασμός που υποδεικνύει τις δυνατότητες ημερήσιων εκδρομών, τρόπου εξυπηρέτησης των επισκεπτών στους διάφορους προορισμούς, δυνατότητες διασκέδασης και αναψυχής σε κάθε περίπτωση. Αλλά και ένας σχεδιασμός που θα υποστηρίζεται έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες και να μην ψάχνουν στα τυφλά ακόμη και για το φαγητό.
Ενας προσεκτικός σχεδιασμός εκδρομών και η αξιοποίηση παραδοσιακών αλλά και νέων μεθόδων ενημέρωσης και προσέλκυσης επισκεπτών, θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικός σε μια εποχή που εκ των πραγμάτων η πίτα του μαθητικού τουρισμού συρρικνώνεται και η "διεκδίκηση" του μεριδίου δεν θα πρέπει να αφεθεί στο τυχαίο του πράγματος και τη… φήμη που μπορεί να έχει αποκτήσει η περιοχή. Οσο περισσότερο διευκολύνεις τον επισκέπτη στο σχεδιασμό του, τόσο ευκολότερα τον κερδίζεις.

Ηλίας Μπιτσάνης