Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 11:20

Η παραλιακή ζώνη, ο δήμος και η πόλη

Γράφτηκε από τον

Η παραλιακή ζώνη, ο δήμος και η πόλη

Ο καιρός γλυκαίνει, και κατά πώς δείχνουν οι θερμοκρασίες συντόμως η παραλιακή ζώνη θα αρχίσει να γεμίζει με εκείνους που δεν περιμένουν να πάει "το καρπούζι ένα τάλιρο" για να βάλουν το πόδι τους στη θάλασσα.

 

Δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε -ούτε και εμπιστευόμαστε τις προβλέψεις- για τον καιρό των ημερών του Πάσχα. Εκείνο που πρέπει να θεωρείται βέβαιο όμως είναι πως η περιοχή θα κατακλυσθεί από κόσμο, και πολλοί ανεξαρτήτως καιρού θα σπεύσουν στα... καλοκαιρινά λημέρια.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι να κάνουμε εμείς προβλέψεις, αλλά να πάρει ο δήμος τα μέτρα του. Να αντιληφθεί ότι πλέον φθάνουμε στην "τουριστική" περίοδο, και οι αρμόδιοι μπορεί να αδιαφορούν για τους ντόπιους αλλά οφείλουν τουλάχιστον να σεβαστούν εκείνους που πείθονται με διάφορους τρόπους να φθάσουν μέχρι την Καλαμάτα, έστω και για λίγες ημέρες. Και για να κάνουμε περισσότερο ελκυστική την παραίνεση θα υπενθυμίζαμε ότι μένει πολύ λίγος χρόνος μέχρι τις δημοτικές εκλογές, ενώ και το Πάσχα η πόλη θα κατακλυσθεί από... ετεροδημότες.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση σχετικά με την εικόνα της παραλιακής ζώνης: Κάθε χρόνο και κάθε φορά συμβαίνουν τα ίδια, αφού ο δήμος δεν έχει εντάξει στις προτεραιότητές του ούτε την τακτική... επιθεώρηση ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες εκμετάλλευσης του δημόσιου χώρου από τους επαγγελματίες. Δεν θα ήταν και τόσο δύσκολο να αλλάξει ριζικά η εικόνα της περιοχής, αν οι αρμόδιοι είχαν στοιχειώδη πολιτική και οργάνωση για την αντιμετώπιση προβλημάτων που γνωρίζουν ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν με πολύ αποτελεσματικό τρόπο.
Η φύση χάρισε απλόχερα ομορφιά στην πόλη και ας φροντίσει ο δήμος να ξεκινήσει από το "άλφα", δηλαδή από την προστασία αυτής της κληρονομιάς. Θα πρέπει ταχύτατα να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση, να οργανώσει εκκαθαριστική επιχείρηση και να υποδείξει συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες στους επαγγελματίες για να αλλάξει ριζικά η χειμωνιάτικη εικόνα εγκατάλειψης της περιοχής. Ασφαλώς και θα έπρεπε αυτές οι παρεμβάσεις να έχουν μονιμότητα, αλλά δυστυχώς τόσα χρόνια δεν έχουν πεισθεί οι αρμόδιοι για την αναγκαιότητά τους.
Εννοείται ότι η παρέμβαση αυτή δεν έχει σχέση με την αισθητική ή και τη νομιμότητα των επεμβάσεων, αλλά με την αποκατάσταση της εικόνας που θα πρέπει να έχει η παραλιακή ζώνη, που αποτελεί και τη "βιτρίνα" της πόλης. Η ζώνη αυτή δεν είναι ιδιοκτησία ούτε του δήμου ούτε εκείνων που εκμεταλλεύονται τον δημόσιο χώρο. Ανήκει στην πόλη και το γεγονός αυτό προσδιορίζει τις υποχρεώσεις τόσο του δήμου όσο και των επαγγελματιών. 
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι ο τουρισμός μπορεί να έχει μέλλον μόνον όταν συνοδεύεται από σεβασμό στον επισκέπτη, στην αισθητική και στη φύση. Είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, για την οποία ουδέποτε άνοιξε η συζήτηση. Τόσο γιατί δεν την αντέχει το πολιτικό προσωπικό του δήμου, έχοντας κατά νου την καρέκλα -άρα και το πολιτικό κόστος-, όσο και γιατί ο καθένας θεωρεί πως μπορεί να κάνει ό,τι (νομίζει πως) τον συμφέρει, ακόμη και στον δημόσιο χώρο.
Ομως, όλα αυτά καθώς και πολλά άλλα θα πρέπει να συζητηθούν κάποια στιγμή σοβαρά. Θα μπορούσε αυτό να γίνει την προεκλογική περίοδο, για να γνωρίζουμε τις απόψεις εκείνων που διεκδικούν την ψήφο μας. Ζητάμε πολλά;

Ηλίας Μπιτσάνης