Τετάρτη, 28 Μαϊος 2014 19:40

Το δημοτικό ταμείο και το κυκλοφοριακό

Γράφτηκε από τον

Το δημοτικό ταμείο και το κυκλοφοριακό

Τα όσα συνέβησαν στο δημοτικό πάρκινγκ με την αλλαγή στον τρόπο είσπραξης του χαρατσιού στάθμευσης είναι αποκαλυπτικά για το πώς αντιλαμβάνεται η δημοτική αρχή την υπόθεση του κυκλοφοριακού.

 

 Το πρώτο συμπέρασμα από την ιστορία αυτή είναι πως η εφαρμογή του μέτρου έγινε χωρίς να έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις του, ούτε καν στην κυκλοφορία μέσα στο χώρο. Η προχειρότητα έκανε την εμφάνισή της για μια ακόμη φορά, αποδεικνύοντας ότι οι αποφάσεις παίρνονται στο πόδι και ενδεχομένως χωρίς τη γνώμη και την υπόδειξη των υπηρεσιών.
Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι πως η δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, αλλά για τις εισπράξεις του ταμείου της. Τα μέτρα δεν αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη, αλλά στο χαράτσωμα των πολιτών.
Στη λογική αυτή:
- Αρνείται να πεζοδρομήσει την Αριστομένους, για το μοναδικό λόγο ότι θεωρεί το ελεύθερο τμήμα ως "φιλέτο" για εισπράξεις, καθώς χωράει εκατοντάδες αυτοκίνητα!
- Προσπαθεί να περιφρουρήσει το δημοτικό ταμείο απασχολώντας υπαλλήλους, αλλά αφήνει απροστάτευτο το κέντρο της πόλης από την επέλαση των τροχοφόρων, καθώς πέραν των σημείων όπου εισπράττει χρήματα, η δημοτική αρχή έχει αφήσει την κατάσταση ανεξέλεγκτη.
- Εχει ξεχάσει το κυκλοφοριακό από τις προτεραιότητες δραστηριοτήτων της κι αφήνει την κατάσταση να επιδεινώνεται διαρκώς, σε όλο και μεγαλύτερη απόσταση από το κέντρο της πόλης.
Το ότι η υπόθεση του κυκλοφοριακού (όπως και πολλές άλλες) δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι ενδεικτικό και του τρόπου με τον οποίο (δεν) αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Μια κυκλοφοριακή μελέτη που υπάρχει, έχει αρχειοθετηθεί εδώ και χρόνια, παρά το γεγονός ότι πληρώθηκε από τα χρήματα των δημοτών. Εξήγηση δεν δόθηκε ποτέ, αλλά δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να αντιληφθεί ότι κρίθηκε ανεφάρμοστη. Είτε γιατί οι προτάσεις ήταν πρακτικά αδύνατον να υλοποιηθούν επί εδάφους, είτε επειδή κάποιες ρύθμισες ενοχλούσαν εκείνους που συνομιλούν προνομιακά με τη δημοτική αρχή...
Δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε πόσο το κέντρο της πόλης θα αντέξει ακόμη την κυκλοφοριακή πίεση που ασκείται και η οποία αναμένεται να ενταθεί ανάλογα με την προσδοκώμενη προσέλκυση επισκεπτών. Εκείνο για το οποίο είμαστε βέβαιοι είναι ότι η ολοκλήρωση του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου θα φέρει τα πάνω κάτω και θα δυσκολέψει πολύ περισσότερο τα πράγματα, καθώς όλοι οι δρόμοι... οδηγούν στο κέντρο. Και η δημοτική αρχή αρκείται στο κυνήγι της ελεγχόμενης στάθμευσης, αφήνοντας το χρόνο να κυλά επικίνδυνα.
Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι πριν από χρόνια, άλλοτε εμμέσως και άλλοτε αμέσως, είχαν γίνει εξαγγελίες για νέα κυκλοφοριακή μελέτη. Ομως, όχι μόνο δεν ξεκίνησε η διαδικασία για την εκπόνησή της, αλλά η δημοτική αρχή δεν έχει ξεδιπλώσει ακόμη ούτε τις απόψεις της για την πολιτική που θα κληθεί να υλοποιήσει η νέα αυτή μελέτη.
Θα τελειώσει λοιπόν ο περιφερειακός και δεν θα υπάρχει καμία πρόβλεψη για το κυκλοφοριακό, τις θέσεις στάθμευσης και τις συγκοινωνίες. Και τότε... μάλλον θα ψάχνουμε καινούργιες λέξεις για να περιγράψουμε το τι θα επικρατήσει στην πόλη! Εκτός βεβαίως από τα σημεία ελεγχόμενης στάθμευσης, όπου οι φρουροί του δημοτικού ταμείου με άγρυπνο μάτι θα φροντίζουν για τις εισπράξεις.

Ηλίας Μπιτσάνης

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Μαϊος 2014 19:49