Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014 18:18

Αεροδρόμιο και λόγια του αέρος...

Γράφτηκε από τον

Αεροδρόμιο και λόγια του αέρος...

Η υπόθεση του αεροδρομίου Καλαμάτας απασχόλησε την επικαιρότητα την προηγούμενη εβδομάδα και η ανάδειξή του από την πλευρά της "Ε" οδήγησε σε εσπευσμένες ανακοινώσεις.

 

Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν συνδυαστούν προσεκτικά.
Εχουμε μια δήλωση του διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Δημήτρη Κούκη, το Σάββατο στο αεροδρόμιο, ο οποίος υποβαθμίζει το ζήτημα του αεροδρομίου Τρίπολης στο επίπεδο της... έρευνας: «Η παραχώρηση του αεροδρομίου της Τρίπολης στην ΥΠΑ γίνεται ακριβώς για να γίνει η άσκηση αν τεχνικά, οικονομικά και επιχειρησιακά, χωράει τέταρτο, πέμπτο, έκτο αεροδρόμιο. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Το άλλο είναι αν τεχνικά επιτρέπεται και αν οικονομικά βγαίνει. Αλλά όλα αυτά δεν θα γινόντουσαν, αν δεν γινόταν η παραχώρηση. Και τέλος πάντων, αν όλα αυτά συμπληρώνονται θα γίνει το αεροδρόμιο στην Τρίπολη, γιατί η ανάπτυξη της χώρας είναι ενιαία».
Ο κ. Κούκης φυσικά έχει τις απαντήσεις στα ερωτήματα τόσο γιατί γνωρίζει την υπηρεσιακή άποψη όσο και γιατί γνωρίζει τα συμπεράσματα της μελέτης που είχε αναθέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τα αποκάλυψε ο τ. πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πουλοκέφαλος, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε το Σάββατο και στο οποίο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι: «Η τελική πρόταση, όπως διατυπώθηκε από την ΙΒΙ Group στη μελέτη εφικτότητας που παρουσίασε, μίλησε επί της ουσίας για ένα νέο αεροδρόμιο. Το οποίο θα διαθέτει πέραν των σύγχρονων νέων απαραίτητων κτηριακών εγκαταστάσεων, το κυριότερο έναν εντελώς νέο διάδρομο μήκους 2,5 χλμ., για να παρακάμπτονται κατά τις προσγειώσεις και απογειώσεις οι υπάρχοντες ορεινοί όγκοι που προαναφέρθηκαν, και θα έχει τέτοιο σχεδιασμό που θα δημιουργεί γωνία 7 μοιρών προς τα αριστερά σε σχέση με τον σημερινό υπάρχοντα διάδρομο. Οσον αφορά το κόστος της επένδυσης, αυτή προϋπολογίστηκε στο ύψος των 120 εκ. ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένων των νέων απαλλοτριώσεων που απαιτούνται κυρίως για το νέο διάδρομο. Το δε κόστος λειτουργίας του πολιτικού αεροδρομίου προεκτιμήθηκε ότι θα ανέρχεται στα 2,2 εκ. ευρώ ετησίως.
Μετά την παράθεση των παραπάνω στοιχείων γίνεται πλέον κατανοητό ότι το ζήτημα αεροδρόμιο Τρίπολης τίθεται σε νέα βάση. Επί της ουσίας μιλάμε για ένα εντελώς νέο αεροδρόμιο, που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου μας γενικότερα, παράλληλα με αυτό της Καλαμάτας, για το οποίο όμως απαιτούνται πόροι. Ασχέτως αν η πρόθεση της περιφερειακής αρχής είναι να το εντάξει στην μέθοδο ΣΔΙΤ, απαιτούνται τουλάχιστον 40 εκ. ευρώ (μαζί με τις απαλλοτριώσεις) ως οικονομική συμμετοχή της Περιφέρειας, και πρέπει αυτά τα χρήματα να βρεθούν και σήμερα δεν υπάρχουν. Για το μέλλον ίδωμεν!!!».
Και το θέμα έκλεισε ο τ. γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσος Αποστολόπουλος, με ανάρτηση στο Facebook στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κάποτε βρέθηκα στις Βρυξέλλες, με θέμα το αεροδρόμιο Ανδραβίδας.  Πριν μπω στην αίθουσα συνεδρίασης με πλησιάζει ένας αξιωματούχος της Ε.Ε. και μου λέει με σοβαρό ύφος: "Εσείς στην Ελλάδα, είστε τρελοί. Πού ακούστηκε αεροδρόμιο δεύτερο σε 55 χιλιόμετρα από άλλο. Τι προτείνετε;  Στο ένα να προσγειώνονται τα αεροπλάνα και στο άλλο να απογειώνονται; Πέστε μου μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που το αεροδρόμιο να απέχει από την πόλη λιγότερο από 50 χιλιόμετρα;". Αυτό ήταν το κλίμα».
Και για τις τρεις αυτές παρεμβάσεις όμως, Περιφέρεια, παρατρεχάμενοι και κοντυλοφόροι του συστήματος έκαναν το κορόιδο, περιοριζόμενοι σε... αναπτυξιακές αερολογίες: ένα σπορ ιδιαιτέρως προσφιλές στην ηγετική ομάδα.


Ηλίας Μπιτσάνης