Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011 21:09

Η Καλαμάτα και οι αρχαιότητες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μια ακόμη άτυπη δημοσκόπηση βρίσκεται σε εξέλιξη στο πόρταλ της εφημερίδας (eleftheriaonline.gr) όπου έχουν ήδη εκφράσει τη γνώμη τους στο ερώτημα "Πού θα πρέπει να ρίξει το βάρος του ο Δήμος Καλαμάτας", περισσότερα από 700 άτομα. Ασφαλώς και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα ποσοστό γύρω στο 44% των επισκεπτών ιεραρχεί την υπόθεση των σκουπιδιών ως το σημαντικότερο πρόβλημα. Σίγουρα όμως έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στη δεύτερη θέση βρίσκεται η υπόθεση της ανάδειξης των αρχαιοτήτων με ποσοστό περίπου 16%, ενώ ακολουθεί με ποσοστό 13,5% το κυκλοφοριακό. Πολύ χαμηλά η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων (6,5%) και η κοινωνική πολιτική (5,5%).
Προς το παρόν κρατάμε προς σχολιασμό την… έκπληξη. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι επισκέπτες στην υπόθεση της ανάδειξης των αρχαιοτήτων θα πρέπει να "ξυπνήσει" και το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής. Είναι προφανές πως σε ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών υπάρχει η αντίληψη ότι απουσιάζει το ενδιαφέρον για την σπουδαία αυτή υπόθεση που μπορεί να προσφέρει πολλά. Και για τους ίδιους τους πολίτες που θα πρέπει να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο τους και την ιστορική του διαδρομή, αλλά και για να γίνει περισσότερο ελκυστική η περιοχή για τους επισκέπτες που θα πρέπει να γνωρίσουν ότι η Καλαμάτα έχει κάτι περισσότερο από… θάλασσα.
Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει πολλές φορές την αρθρογραφία μας μέσα από τις στήλες της "Ε" και σε επίπεδο εντυπώσεων είχε κάποια αποτελέσματα. Αναφερόμαστε κατά βάση στην υπόθεση της ανάδειξης των αρχαιοτήτων οι οποίες βρίσκονται θαμμένες κάτω από την πλατεία Υπαπαντής και την ευρύτερη περιοχή. Κανένας δεν θα πρέπει να αμφιβάλει για την εξαφάνιση σημαντικών ευρημάτων σε παλαιότερες εποχές όταν κατασκευάστηκαν κτήρια χωρίς αρχαιολογική επίβλεψη. Αλλωστε αψευδής μάρτυρας αυτής της εκτίμησης είναι ο τρόπος με τον οποίο θάφτηκαν τα σημαντικά ευρήματα στην πλατεία Υπαπαντής χωρίς να ολοκληρωθούν οι ανασκαφικές εργασίες, στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Η παρούσα δημοτική αρχή αρνήθηκε πεισματικά να ζητήσει την διενέργεια ανασκαφών πριν προχωρήσει στην ανάπλαση της πλατείας. Και μπροστά στο κύμα αντιδράσεων τελικά παρουσίασε ένα σχέδιο το οποίο αποκαλύπτει απλώς ένα πολύ μικρό μέρος των ευρημάτων εκείνης της εποχής. Ανάδειξη όμως πρωτίστως σημαίνει πλήρης ανασκαφή στην περιοχή, αξιολόγηση των ευρημάτων και στη συνέχεια εκτίμηση ποια από αυτά και με ποια διάταξη θα πρέπει να είναι προσβάσιμα στο κοινό.
Από εκεί και ύστερα στην περιοχή υπάρχουν δύο μεγάλοι χώροι τεράστιας σημασίας: Η Αρχαία Θουρία και τα Ακοβίτικα. Πρόκειται για μια μεγάλη "προίκα" της ιστορίας στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συνεχούς ενδιαφέροντος τόσο για την συνέχιση των ανασκαφών και τον προγραμματισμό των αναγκαίων έργων, όσο και για την προβολή τους. Και είναι φανερό ότι οι δημοτικοί άρχοντες δεν έχουν αντιληφθεί τη σπουδαιότητα αυτών των χώρων, διαφορετικά θα έπρεπε να το είχαν βάλει ψηλά στις προτεραιότητές τους.

belias@internet.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα τέλη και το κόστος Αυτοδιοικητική αναμέτρηση »

NEWSLETTER