Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011 13:08

Αυτοδιοικητική αναμέτρηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δεν είναι γνωστό βεβαίως πότε θα γίνουν οι εκλογές για την Περιφερειακή Ενωση Δήμων (ΠΕΔ), είναι σίγουρο όμως ότι ήδη έχουν αρχίσει οι ζυμώσεις και κάποιοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους με διάφορους τρόπους. Οι εν λόγω οργανώσεις έρχονται να αντικαταστήσουν τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) με τη δημιουργία ενός φορέα σε κάθε περιφέρεια.
Από πλευράς αρμοδιοτήτων δεν θα μπορούσε να γράψει κάποιος ότι θα έχουν ιδιαίτερη… προίκα, από πλευράς ισχύος όμως δεν θα έπρεπε καθόλου να υποτιμηθεί η ιστορία καθώς εκφράζουν μεγάλους δήμους και σε εδαφική περιφέρεια με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους.
Η θέση του προέδρου της Ενωσης είναι ιδιαίτερα προβεβλημένη και το πρόσωπο που θα αναδειχθεί σε αυτή θα έχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επικοινωνεί με τους πολίτες σε όλη την περιφέρεια. Αλλά και να τοποθετείται ως "περιφερειάρχης" των δήμων σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που προκαλούν αναταραχή στην περιφέρεια. Ταυτοχρόνως με την όξυνση των προβλημάτων που αναμένεται να γίνουν εξαιρετικά έντονα στους δήμους το επόμενο διάστημα, ο ρόλος της "συνδικαλιστικής" οργάνωσης των δήμων αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Ολα αυτά δικαιολογούν το ενδιαφέρον ορισμένων δημάρχων που σπεύδουν να δηλώσουν παρόντες με διάφορους τρόπους, αλλά και την ενασχόληση των κομματικών μηχανισμών με την υπόθεση αυτή. Ο λόγος είναι απλός: Θα πρέπει να προλάβουν τυχόν κινήσεις οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν ρήγματα και αντιθέσεις μέσα στους κόλπους των αιρετών του κάθε κομματικού χώρου οι οποίες ενδεχομένως να στοιχίσουν στην τελική αναμέτρηση.
Τα πράγματα στην Πελοπόννησο δείχνουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά το γεγονός ότι υπάρχει ένα πλήθος πολύχρωμων συνδυασμών που κέρδισαν τις εκλογές δυσκολεύει την ακριβή αποτύπωση των συσχετισμών. Αγνωστοι παράγοντες ο ρόλος τον οποίο θα παίξουν η κυβερνητική πίεση και οι πικρίες που έχουν δημιουργηθεί από την εποχή των δημοτικών εκλογών. Κανένας δεν θα πρέπει να έχει αυταπάτες για το χαρακτήρα αυτών των εκλογών, στις οποίες θα κινητοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί καθώς αναμένεται να δοθεί έντονο πολιτικό χρώμα. Οπως δείχνουν τα πράγματα το εύρος της πολιτικής εκπροσώπησης στη γενική συνέλευση θα είναι πολύ μικρό καθώς ουσιαστικά αποκλείονται οι μικρότεροι συνδυασμοί λόγω του εκλογικού συστήματος.
Η σημασία της Ενωσης εφόσον μπορούσαν να πρυτανεύσουν αυτοδιοικητικά κριτήρια στη δράση της, είναι αυτονόητη. Πλην όμως δεν μπορεί να τρέφει κανένας ελπίδες πως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο με την αναμενόμενη σύνθεση του Σώματος. Η αναμέτρηση όμως θα έχει ενδιαφέρουσες πολιτικές πλευρές και προσθέτει ακόμη μερικές πινελιές στο κάδρο της μεταρρύθμισης που αλλάζει ρόλους στην περιφέρεια.
Υ. Γ. Στον πίνακα που δημοσιεύσαμε χθες είχε παραληφθεί ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας. Ο οποίος θα εκπροσωπηθεί από το δήμαρχο και έναν σύμβουλο με αποτέλεσμα να είναι κατά έναν σύμβουλο μικρότερη η εκπροσώπηση των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης.

belias@internet.gr


NEWSLETTER