Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011 13:10

Τα τέλη και το κόστος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Περίοδος προϋπολογισμών και ως εκ τούτου… αναπροσαρμογής τελών αυτή που διανύουμε, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία η αγανάκτηση των πολιτών για την οικονομική κατάσταση χτυπάει κόκκινο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επιβάλλεται δήμοι και πολίτες να αντιληφθούν ότι χρειάζεται να αλλάξει η λογική διαχείρισης αυτής της υπόθεσης. Πολύ περισσότερο καθώς αργά ή γρήγορα οι χωματερές τελειώνουν και κάθε άλλος τρόπος διάθεσης των σκουπιδιών θα επιβαρύνει σοβαρά το δημοτικό και κατ’ επέκταση τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά αλλά ταυτοχρόνως και εξαιρετικά δύσκολα. Το… απλό της υπόθεσης έχει να κάνει με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει για τη μείωση των τελών, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη μείωση του κόστους που έχει αυτή η υπηρεσία. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός αλλά σκοντάφτει στο… δύσκολο. Και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από τη νοοτροπία που υπάρχει στην κοινωνία για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση αυτής της υπόθεσης.
Ενα πρώτο ζήτημα που υπάρχει είναι η αποτύπωση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της υπηρεσίας καθαριότητας. Τα τέλη είναι ανταποδοτικά και ως εκ τούτου κανένας δεν νομιμοποιείται να διαθέσει άλλους πόρους του δήμου για τις ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας. Πολύ φοβόμαστε όμως ότι συμβαίνει ορισμένες φορές το αντίστροφο, δηλαδή πόροι από τα τέλη διοχετεύονται σε άλλες υπηρεσίες με διάφορους λογιστικούς τρόπους.
Μείωση κόστους της υπηρεσίας καθαριότητας προϋποθέτει:
- Μείωση του όγκου των σκουπιδιών που παράγεται καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι κάνουν ζημιά στην τσέπη τους διατηρώντας την πολυτελή αντίληψη των πολλαπλών συσκευασιών, των φαγητών που πηγαίνουν στα σκουπίδια, των υλικών που δεν ανακυκλώνουν.
- Μείωση του αριθμού των δρομολογίων που εκτελούνται καθημερινά και η οργάνωση της αποκομιδής κάθε 2 ή 3 ημέρες. Πάλι ο πολίτης θα πρέπει να αντιληφθεί ότι τη νοοτροπία να κατεβάζει καθημερινά τις σακούλες με τα σκουπίδια την πληρώνει από την τσέπη του, αφού χρειάζονται διπλά και τριπλά έξοδα για εργατικά χέρια, καύσιμα, συντήρηση του στόλου κλπ.
- Βελτιστοποίηση των δρομολογίων στη βάση επιστημονικής μελέτης που θα αποτυπώσει την πραγματικότητα και θα αναζητήσει λύσεις σε ζητήματα οικονομίας πόρων.
- Αντιμετώπιση από μηδενική βάση του τρόπου με τον οποίο γίνεται η καθαριότητα στους δρόμους και κοινόχρηστους χώρους της πόλης, η οποία τώρα έχει σημαντικό κόστος και είναι απολύτως αναποτελεσματική.
Το άνοιγμα της συζήτησης σίγουρα θα φέρει στην επιφάνεια και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της υπηρεσίας. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία ο ίδιος ο δήμος και να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση οι πολίτες που καλούνται κάθε φορά να πληρώσουν το μάρμαρο. Διαφορετικά οποιαδήποτε μέθοδο διαχείρισης και αν επιλέξουν οι κρατούντες για την μετά χωματερή εποχή είναι βέβαιο ότι τα δημοτικά τέλη θα έρθουν… ο κούκος αηδόνι. Και τότε κανένας δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι δεν είχε προειδοποιηθεί για τη… λυπητερή.

belias@internet.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η επέτειος και η πόλη Η Καλαμάτα και οι αρχαιότητες »

NEWSLETTER