Κυριακή, 06 Απριλίου 2014 17:59

Πολυλογία και εξυπνακισμός, το επικοινωνιακό χαρμάνι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πολυλογία και εξυπνακισμός, το επικοινωνιακό χαρμάνι

Πολυλογία ατελείωτη. Κατά κανόνα εκτός θέματος και μακριά από την καρδιά του προβλήματος κάθε φορά.

 

Η πολιτική στη γωνία από το πινγκ-πονγκ ευφυολογημάτων προς τέρψιν των οπαδών. Το θράσος περισσό, ξεχειλίζει στην "ανταλλαγή πυρών". Η αλαζονεία διαβαθμισμένη αναλόγως χαρακτήρος και θέσης. Το αλάθητο δεν το έχει μόνο ο Πάπας... αλλά και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες. Εννοείται πως δεν είναι όλοι ίδιοι - πλην όμως οι μέθοδοι στην εκφορά του πολιτικού λόγου φέρνουν βαθιά τα σημάδια της υποκατάστασης των εννοιών από εύληπτες ατάκες και παντοειδείς χαρακτηρισμούς. Με ταχύτητα… αστραπής ακολουθεί δε η αναπαραγωγή και ο σχολιασμός (υποστηρικτικός ή στρεψόδικος) από κάθε είδους ανωνυμογράφους και πειρατές του Διαδικτύου και όχι μόνο, όπου πολλές φορές αναδίδεται μπόχα διαπλοκής, απειλών κι εκβιασμών. Και πολύ φοβάμαι ότι κάπως έτσι θα κυλήσει το διάστημα μέχρι τις εκλογές, με αποτέλεσμα να βυθίζονται οι θεσμοί σε όλο και μεγαλύτερη απαξίωση, με την συνδρομή εκείνων που "διαγκωνίζονται" για την προστασία τους.
Θα ήταν περιττό να τονίσουμε ότι αυτά αφορούν κυρίως τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η προεκλογική μάχη στην Περιφέρεια, στο έδαφος του εκτροχιασμού μιας πολιτικής και μιας λογικής που καλλιεργήθηκαν εδώ και χρόνια από την επικοινωνιακή ομάδα της ηγεσίας της: με διαρκείς επιθέσεις στους αντιπάλους της, μέσα από ένα ολόκληρο επικοινωνιακό σύστημα με το οποίο έκανε παιχνίδι εξόντωσης των "εχθρών" με τη χρήση παντός μέσου. Μόνο που αυτό το σύστημα έσπασε, για λόγους που γνωρίζουν οι ίδιοι, και τώρα βλέπουν την ιστορία αυτή να γυρίζει μπούμερανγκ και να εξελίσσεται ασύμμετρα.
Το γεγονός ότι πύκνωσαν πλέον τα πυρά από όλες τις πλευρές -ακόμη και από μέχρι προχθές βασικούς συνεργάτες της ηγεσίας- για ζητήματα διαφάνειας και τάξης στη διαχείριση των υποθέσεων της Περιφέρειας, αντιμετωπίζεται με εμφανή ταραχή, αλαζονεία και... απουσία αυτογνωσίας. Οι χαρακτηρισμοί των αντιπάλων για πράγματα άσχετα με την αντιπαράθεση, και μάλιστα ενδεχομένως πέρα από το όριο της νομιμότητας, εκτρέπουν την προεκλογική συζήτηση σε άλλα πεδία, φέρνοντας σε δύσκολη θέση ακόμα κι εκείνους που φιλοδοξούν να γίνουν "χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη" μέσα από τη συμμετοχή στο συνδυασμό του σημερινού περιφερειάρχη. Εξαιρουμένων βεβαίως των μονίμως προσκολλημένων στο άρμα της εξουσίας, οι οποίοι βλέπουν τον ίσκιο τους το πρωί όταν ξυπνάνε και νομίζουν πως είναι το μπόι τους.
Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιος μπορεί να είναι ο κερδισμένος από μια τέτοιου είδους αντιπαράθεση κι από τον εκτροχιασμό της συζήτησης. Το βέβαιο είναι πως η μεγάλη κατηγορία των χαμένων είναι οι πολίτες. Οι οποίοι θα είναι και οι τελικοί κριτές στην κάλπη, όπου θα φθάσουν κατά πάσα πιθανότητα έχοντας "μαύρα μεσάνυχτα" για την ίδια την Περιφέρεια, το ρόλο της και την προοπτική της. Τόσο γιατί δεν ασχολούνται... όσο και γιατί δέχονται ένα βομβαρδισμό πληροφοριών στις οποίες οι αλήθειες κρύβονται καλά ανάμεσα σε αλαλαγμούς, χαρακτηρισμούς, απειλές και ψέματα με αληθοφανή περιτυλίγματα.
Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι η τελική επιλογή του καθενός πολύ λίγη σχέση μπορεί να έχει με τις απαντήσεις στα καίρια ζητήματα που απασχολούν ή θα έπρεπε να απασχολούν την Περιφέρεια. Οχι γιατί αυτά δεν τίθενται από ορισμένες πλευρές, αλλά γιατί... χάνονται μέσα σε μια αντιπαράθεση που αποσκοπεί στις εντυπώσεις. Αντιθέτως, στα όσα διατυπώνονται μέχρι τώρα, υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα και ερωτήματα τα οποία εξαφανίζονται μέσα στην ομίχλη του εντυπωσιασμού. Και αυτό βολεύει εκείνους που δεν θέλουν να συζητήσουν επί της ουσίας τα κρίσιμα ζητήματα που θα πρέπει να διαχειριστεί η επόμενη περιφερειακή αρχή. Γιατί μέσα από ένα χυλό "μη θέσεων", και κριτικής στις θέσεις των άλλων, όλοι προσδοκούν ότι μπορούν να κερδίσουν, επενδύοντας πέρα από την πολιτική ουσία των πραγμάτων.
Θα μπορούσαν κάποιοι να εκλάβουν ως "ισοπεδωτική" αυτή την κριτική, αλλά σκοπός της δεν είναι αυτός. Μένει ελάχιστος χρόνος - και εκείνο που ενδιαφέρει είναι οι υποψήφιοι να αποσαφηνίσουν πλήρως τις θέσεις τους σχετικά με το ρόλο της Περιφέρειας σε συνθήκες κρίσης, τη συμβολή της στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για κρίσιμους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουν θεσμικά τη διαφάνεια, τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και των διευθυντικών οργάνων.
Πέραν πάσης αμφιβολίας, "μαγιά" του κάθε συνδυασμού είναι η πολιτική δύναμη που τον στηρίζει και οι μηχανισμοί που διαθέτει. Και όταν αναφέρομαι σε "μαγιά", σε καμία περίπτωση δεν την ταυτίζω με τα όποια κομματικά ποσοστά. Αλλά σε ένα ελάχιστο από το οποίο ξεκινά ο καθένας, και πάνω σε αυτό χτίζει, με τα πρόσωπα και την αξιοπιστία τους, με την πολιτική του στην Περιφέρεια και με την ικανότητα να διαχειριστεί τις υποθέσεις της αλλά και να αποδομήσει τον αντίπαλο.
Οσο για τους μηχανισμούς, πρακτικά σήμερα τέτοιους διαθέτει μόνον εκείνος που έχει την εξουσία. Και κάνει παιχνίδι με όσους παντοιοτρόπως εξαρτώνται από αυτή. Ιδωμεν!

 

Ηλίας Μπιτσάνης


NEWSLETTER