Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 20:38

Τοπικά προϊόντα και καθημερινές συνήθειες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τοπικά προϊόντα και καθημερινές συνήθειες

Ενα ενδιαφέρον ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε πριν από λίγο καιρό στην ιστοσελίδα agrotypos.gr σχετικά με το "Ελληνικό πρωινό" στα ξενοδοχεία.

 

 Και έχει ενδιαφέρον να δούμε ορισμένα αποσπάσματα από αυτό, χρήσιμα για σχολιασμό. Οπως αναφέρεται σε αυτό, «στα 262 έχουν φθάσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "ΑγροΤύπου", τα ξενοδοχεία, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του "Ελληνικού πρωινού", που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) με σκοπό τον εμπλουτισμό του πρωινού, που προσφέρεται στα ξενοδοχεία, με αγροτικά προϊόντα της ελληνικής γης. Στο πλαίσιο αυτό το ΞΕΕ δημιουργεί σε κάθε περιοχή τα λεγόμενα "Πρότυπα ελληνικού πρωινού" (έναν κατάλογο με τα προϊόντα της κάθε περιοχής που διατίθενται στο "Ελληνικό πρωινό") τα οποία αισίως έχουν φτάσει τα 16. Την ίδια στιγμή, προχωράει και η προσπάθεια καταγραφής των παραγωγών - προμηθευτών προϊόντων σε ένα μητρώο (μητρώο προμηθευτών).

Φέτος για πρώτη φορά το πρόγραμμα "Ελληνικό πρωινό" παρουσιάστηκε στη Διεθνή Τουριστική Εκθεση ITB που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 5-9 Μαρτίου 2014. Σημαντικοί Γερμανοί tour operators καθώς και παράγοντες της γερμανικής τουριστικής αγοράς, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την ένταξη του "Ελληνικού πρωινού" ως σημείου αναφοράς στα ταξιδιωτικά τους προγράμματα για Ελλάδα».
Αν μέχρι εδώ η είδηση είναι γενικόλογη, η συνέχεια του ρεπορτάζ είναι ακόμη περισσότερο ενδιαφέρουσα. Και αφορά σε 3 βασικά προϊόντα της περιοχής μας:
- Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η σταφίδα με τη συμμετοχή της εταιρείας Primaroli που τυποποιεί και εμπορεύεται κορινθιακή και σουλτανίνα, είναι θυγατρική της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας και είναι σε επαφή με περισσότερα από 10 ξενοδοχεία κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.
- Ακολουθεί και το ξηρό σύκο με τη συμμετοχή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κύμης, ο οποίος μάλιστα φέτος λόγω της μικρής παραγωγής δεν συμμετείχε και προγραμματίζει να το κάνει την επόμενη περίοδο.
- Και φυσικά το ελαιόλαδο με την εταιρεία DZ Foods που είναι εταιρεία προώθησης του προϊόντος που εντάχθηκε τελευταίως και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τις συνεργασίες.
Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στο ρεπορτάζ έχουν το δικό τους ενδιαφέρον καθώς αναδεικνύουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για σειρά από τοπικά προϊόντα και ταυτοχρόνως υποδεικνύουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιώτες και η Πολιτεία για την προβολή και κατανάλωση προϊόντων με αποδεδειγμένη διατροφική αξία, τα οποία στηρίζουν την παραγωγή μας και ενισχύουν εκ των πραγμάτων την τοπική αγορά.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πρόσφατο ρεπορτάζ της "Ε" για το εστιατόριο "Καλαμάτα" που πήρε το όνομά του από τις ελιές της Καλαμάτας, που προσφέρονται στους θαμώνες ως συνοδευτικός μεζές των βραδινών ποτών. Η υπενθύμιση είναι αναγκαία γιατί από τη μια πλευρά κλίνει έναν κύκλο τεσσάρων αγροτικών προϊόντων με εξαιρετικά τοπικά χαρακτηριστικά και από την άλλη θέτει το ερώτημα "εμείς τι κάνουμε;".
Η συζήτηση αυτή είναι πολύ παλιά και πάντα διατυπώναμε εμείς και πολλοί άλλοι το ερώτημα γιατί όταν τα προϊόντα αυτά υπάρχουν εν αφθονία στην περιοχή μας, δεν έχουν ενσωματωθεί στις καθημερινές συνήθειες ντόπιων και επισκεπτών. Η κατανάλωση στο ξενοδοχείο ασφαλώς παίζει διπλό ρόλο: Συντελεί στην ευχερέστερη απορρόφηση των προϊόντων και τα διαφημίζει στο εξωτερικό αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Η ένταξη όμως στο καθημερινό διαιτολόγιο σημαίνει και ότι ένα πλήθος άλλων καταστημάτων κατά περίπτωση μπορεί να εντάξει τη χρήση τους με διάφορους συνδυασμούς. Και φυσικά δεν συζητούμε ότι από το σχολείο τα παιδιά θα έπρεπε να μαθαίνουν την αξία κατανάλωσης αυτών των προϊόντων για τα οποία γίνονται συζητήσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά πολλοί θεωρούν ότι αυτές αφορούν τους… κουτόφραγκους.

 

Ηλίας Μπιτσάνης

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 20:44

NEWSLETTER