Δευτέρα, 07 Απριλίου 2014 20:54

Πανάκριβο συνέδριο δημοσίων σχέσεων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Πανάκριβο συνέδριο δημοσίων σχέσεων

Οσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο περισσότερο συχνά επανέρχεται στη συζήτηση η υπόθεση του περίφημου συνεδρίου στην Πύλο για το οποίο δαπανήθηκε από την Περιφέρεια ένα τεράστιο για τα σημερινά δεδομένα ποσό.

 

Το "ακριβώς" ακόμη δεν είναι γνωστό, καθώς πέραν των 146.000 ευρώ που διατέθηκαν από την Περιφέρεια, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δόθηκαν χρήματα και από τις Αναπτυξιακές. Δεν το παίρνουμε στο… λαιμό μας αλλά ουδέποτε δόθηκε απολογισμός και ως εκ τούτου θα πρέπει να περιμένουμε τις προεκλογικές εξηγήσεις.
Στο σημείο αυτό θα ήταν χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ένα απόσπασμα από το ρεπορτάζ που δημοσίευσε τότε η "Ε": «Ολοι γνωρίζουν πως τα συνέδρια που έχουν μεγάλους στόχους, όπως εμφανίζεται η εν λόγω εκδήλωση, απαιτούν χρόνο προετοιμασίας προκειμένου να είναι στοιχειωδώς παραγωγικά. Ομως εδώ έχουμε μια απίστευτη ιστορία: Στις 4 Σεπτεμβρίου βγαίνει μια διακήρυξη που στέλνεται σε μόνο 3(!) εταιρείες, με θέμα "Μελέτη διερεύνησης για τη δημιουργία ενδιαφέροντος από ομογενείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου για επενδυτικές δραστηριότητες κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020".
Ως αντικείμενο του έργου περιγράφονται δύο πράγματα:
1. Οργάνωση πολυθεματικού αναπτυξιακού συνεδρίου στα μέσα Οκτωβρίου 2013 στην Πύλο - δηλαδή στο άψε σβήσε και στην… έδρα του Αντώνη Σαμαρά, για να είναι μεγαλύτερη η πίεση παρουσίας. Κατά την πρόσκληση του διαγωνισμού θα παρουσιαστούν εισηγήσεις "περίπου 6 ομιλητών/προσκεκλημένων ομογενών". Το "περίπου" χρησιμοποιείται συνήθως όταν είναι σχεδόν αδύνατη η ακριβής μέτρηση, αλλά όταν πρόκειται για τα δάχτυλα των δύο χεριών σημαίνει ότι κάτι έχει στο νου του αυτός που έδωσε εντολή σύνταξης. Και τελικά οι ομιλητές είναι 7, δηλαδή... περίπου 6.
Οι συμμετέχοντες προσδιορίζεται σημειολογικά να υπηρετούν την πολιτική Σαμαρά για να ενισχυθεί το πολιτικό πρέσινγκ, αφού κατά την προκήρυξη θα πρέπει να είναι «επιτυχημένοι επαγγελματίες ομογενείς, τόσο από τον επιχειρηματικό όσο και από τον ακαδημαϊκό χώρο, σημαντικοί Πελοποννήσιοι από όλο τον κόσμο, που θα παρουσιάσουν την ιστορία της επιτυχίας τους - "success story"». Θα ήταν κουραστική η αναδημοσίευση όλης της αερολογίας που συνοδεύει τη θεματολογία και τους στόχους του συνεδρίου, που καταλήγουν με τη «μεταφορά αισιόδοξου μηνύματος για την Ελλάδα και ανακήρυξη όλων των ομιλητών ως "πρεσβευτών" της Πελοποννήσου σε όλο τον κόσμο.
2. Σύνταξη μελέτης διερεύνησης για τη δημιουργία επενδυτικού ενδιαφέροντος από ομογενείς, στηριγμένη στα συμπεράσματα, τις προτάσεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες και συνεργασίες που ενδεχομένως θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Είναι προφανές ότι το δεύτερο αντικείμενο είναι παρελκόμενο του πρώτου και δεν θα πρέπει κανένας να περιμένει τίποτε περισσότερο από μια έκθεση ιδεών, όπως όλες αυτές που συντάσσονται για να πάνε κατ’ ευθείαν στα συρτάρια».
Το συνέδριο έγινε, ομιλητές, υπουργοί, προσκεκλημένοι άνευ ιδιοτήτων και λόγου πήγαν, είδαν και απήλθαν. Ουδείς έγινε σοφότερος ασφαλώς και ουδείς μπήκε στον κόπο να εξηγήσει στους πολίτες της Πελοποννήσου τι στο καλό κέρδισαν από αυτή τη διοργάνωση. Εννοείται ότι δεν συζητάμε για… συμπεράσματα και βαρύγδουπες μελέτες. Αυτά είναι στα αζήτητα και δεν θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικότερο σύμφωνα με την κοινή λογική. Γιατί όλη αυτή η ιστορία υπηρετούσε απλώς τις δημόσιες σχέσεις του περιφερειάρχη και τίποτε περισσότερο. Συνέδριο με ομιλητές χωρίς συνέδρους δεν γίνεται ασφαλώς, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Κάπου εκεί στην Περιφέρεια ίσως έχει διασωθεί κάποιο αντίγραφο των υλικών από το Περιφερειακό Συνέδριο που έγινε το 1988 στην Τρίπολη (δύο τόμοι εκατοντάδων σελίδων). Βεβαίως ο κ. Τατούλης δεν θα το θυμάται γιατί ασχολήθηκε αργότερα με την πολιτική. Καλό είναι να το αναζητήσουν ο ίδιος και οι συνεργάτες του για να διαπιστώσουν τον πλούτο των απόψεων και των διαφορετικών προσεγγίσεων σε όλα τα ζητήματα εκείνης της εποχής. Ανεξαρτήτως βαθμού υλοποίησης, τουλάχιστον ήταν Συνέδριο στο οποίο μάλιστα οι σύνεδροι συμμετείχαν ιδίοις εξόδοις.

Ηλίας Μπιτσάνης


NEWSLETTER