Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 21:02

Χρήσιμα αποκαλυπτήρια

Χρήσιμα αποκαλυπτήρια

Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον «Κλεισθένη» στη Βουλή συνδέθηκε από κυβερνητικές διαρροές με απόφαση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το Μάιο του 2019.

Οι βουλευτικές να γίνουν δηλαδή μαζί με τις ευρωεκλογές και γι' αυτό να πάνε τον Οκτώβριο οι δημοτικές, για να μην υπάρχουν πολλές κάλπες και... μπερδευτεί ο κόσμος!

Οι πρόωρες εκλογές και οι ανασχηματισμοί όμως δεν προαναγγέλλονται - ως εκ τούτου ας κρατήσουν μικρό καλάθι όσοι πιστεύουν τις κυβερνητικές διαρροές για πρόωρες το Μάιο. Το πιθανότερο ενδεχόμενο με βάση την απλή πολιτική λογική παραμένει οι κάλπες να στηθούν πρόωρα το προσεχές φθινόπωρο, που θα υπάρχει ακόμα ένα αφήγημα να... πουληθεί. Το Μάιο τι θα πουληθεί, η περικοπή των συντάξεων;

Η εργαλειακή χρησιμοποίηση της αυτοδιοίκησης στους κομματικούς σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ είναι, όμως, το σημαντικότερο. Ολες οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν την αυτοδιοίκηση ή έκαναν διάφορες αλλαγές σε εκλογικούς νόμους με βάση τη συγκυρία και το πρόσκαιρο κομματικό συμφέρον. Με την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, στην οποία προβλέφθηκε η αλλαγή εκλογικού νόμου να αφορά τις επόμενες εκλογές εκτός κι αν γίνει με 180 βουλευτές, είχε σταματήσει το παιχνίδι με τους εκλογικούς νόμους - και να που βρέθηκε η αυτοδιοίκηση για να παιχτούν νέα εκλογικά παιχνίδια.

Εχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι η χρησιμοποίηση της αυτοδιοίκησης για μικροκομματικά παιχνίδια είναι άλλη μια τραγική αποκάλυψη της παλαιοκομματικής αντίληψης και λειτουργίας, η οποία για πολλά χρόνια κρυβόταν κάτω από ηθικοπλαστικά κηρύγματα και... τεντωμένα δάχτυλα. Το δήθεν νέο αποδεικνύεται σταθερά και καθημερινά παλιότερο κι απ' το παλιό. Τα αποκαλυπτήρια είναι διδακτικά - και ως εκ τούτου, χρήσιμα.