Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 20:44

Τα αναθέματα και τα μηδενικά

Η πολιτική ζωή κυριαρχείται από το ψεύτικο δίπολο του... φωτός και του σκότους.

Εύκολα διχαστικά σχήματα, για να κρύβεται η ουσία των πολιτικών πραγμάτων και, κυρίως, να μην ξεχωρίζουν οι άχρηστοι από τους άξιους. Κανένας πολιτικός δεν θέλει συνειδητά να κάνει κακό στους συμπολίτες του ή στη χώρα. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών απλώς είναι φιλόδοξοι και θέλουν απλώς να επανεκλεγούν με κάθε τρόπο και κόστος: Αυτός είναι ο στόχος που θολώνει την κρίση και αρκετές φορές την ηθική τους. Το πολιτικό χρήμα κατά βάση διοχετεύεται για την εξασφάλιση της επανεκλογής.

Στόχος γίνεται έτσι η παραγωγή έργου που θα υπηρετεί κατά βάση την επανεκλογή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι δήμαρχοι προτιμούν τα έργα που... φαίνονται, ενώ άλλα που είναι πολλαπλώς πιο χρήσιμα καθυστερούν ή δεν γίνονται ποτέ. Εχουμε λοιπόν τουριστικούς δήμους με ωραίες πλατείες αλλά χωρίς νερό και αποχετευτικά δίκτυα, και αστικές περιοχές με σικάτους πεζόδρομους οι οποίοι όμως πλημμυρίζουν όταν για μερικά λεπτά βρέχει πιο έντονα από το συνηθισμένο.

Υπάρχουν σίγουρα προβλήματα. Αυτό όμως δεν νομιμοποιεί κανέναν να ισχυρίζεται ότι δεν έχει γίνει τίποτα τα προηγούμενα χρόνια που δήθεν επικρατούσε το σκότος και ήρθε το φως ν' αποκαλύψει τα αντιπλημμυρικά έργα. Η απάντηση του πρώην δημάρχου Καλαμάτας Παναγή Κουμάντου δίνει μια ηχηρή απάντηση σε όλους όσοι έσπευσαν να απαξιώσουν και να μηδενίσουν το παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση και με πολλές αφορμές αποδεικνύεται πλέον ότι τα αναθέματα στους προηγούμενους ήταν εύκολα, αλλά οι καινούργιοι στο μόνο που διακρίνονται είναι η αντιγραφή των χειρότερων πρακτικών του παρελθόντος. Οσο για πραγματικό και ουσιαστικό έργο; Ενα τεράστιο μηδενικό.