Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 18:31

Με ευθύνη της περιφερειακής αρχής: Η Πελοπόννησος είναι η πιο βρόμικη Περιφέρεια

Γράφτηκε από τον
Με ευθύνη της περιφερειακής αρχής: Η Πελοπόννησος είναι η πιο βρόμικη Περιφέρεια

Oύτε οριστική - ολοκληρωμένη, ούτε προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτό βαραίνει την περιφερειακή αρχή, ενώ Πολιτεία – κυβερνήσεις (σημερινή και προηγούμενες) και δήμοι έχουν τις δικές τους ευθύνες.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι αναμφισβήτητη και αμείλικτη. Η περιφερειακή αρχή αναγνωρίζει ότι πήρε την ευθύνη για την ολοκληρωμένη διαχείριση από την Πολιτεία, με τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων, που δήλωσαν αδυναμία να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Υποστηρίζει, όμως, ότι οι δήμοι κράτησαν την προσωρινή διαχείριση και πως αυτοί έχουν την ευθύνη για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που βιώνει ακόμα η Περιφέρεια.

Αλήθεια, τόσο αυτοκαταστροφικοί ή τόσο ανόητοι πολιτικά είναι οι δήμαρχοι που αναγνώρισαν τη μισή αδυναμία τους; Αποδέχθηκαν οι δήμαρχοι ότι δεν μπορούσαν να λύσουν οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης, ενώ για την προσωρινή λύση ήταν ικανοί κι έτοιμοι να την υλοποιήσουν; Και αλήθεια με την προσωρινή διαχείριση πού θα πήγαιναν τα σκουπίδια τους οι δήμαρχοι, αφού η Περιφέρεια προχώρησε στην αποκατάσταση των χωματερών; Λες και ήθελαν να βγάλουν τα μάτια τους οι δήμαρχοι. Πήραν όλα τα κακά και την “καυτή πατάτα” και... ανέθεσαν στον περιφερειάρχη να κάνει το σωτήρα τους.

Τελικά η πιο βολική λύση, αυτή που τους απέμεινε, ήταν η συνέχιση της εναπόθεσης των σκουπιδιών στις αποκατεστημένες χωματερές ή και σε κάποιες που δεν αποκαταστάθηκαν. Και κει ρίχνουν τα σκουπίδια τους οι δήμοι της Περιφέρειας. Κάποιοι τα μεταφέρουν σε... νόμιμα αδειοδοτημένο χώρο, αλλά οι δήμαρχοι δεν γνωρίζουν ποιος είναι αυτός ο χώρος. Πληρώνουν κάτι (πολύ) παραπάνω, 120 ευρώ, και δεν ασχολούνται με τον τόπο μεταφοράς κι εναπόθεσης για ευνόητους λόγους.

Λίγοι είναι οι δήμοι -όπως η Καλαμάτα- που κάνουν προσωρινή διαχείριση, προβληματική και ατελή. Και αυτούς κυνηγάει η περιφερειακή αρχή, γιατί δεν είναι εξαρτώμενοι από την ίδια και γιατί κάποια στιγμή θέλησαν να κάνουν την προσωρινή οριστική... υπονομεύοντας και απειλώντας να τινάξουν στον αέρα το διαγωνισμό της Περιφέρειας.

Αλήθεια, πού είναι ο διαγωνισμός της πρότυπης, της πιλοτικής Περιφέρειας, που ξεκίνησε πρώτη και καταλήγει τελευταία πανελλαδικά; Πήρε -το είπε αρκετές φορές- τις εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο και προανήγγειλε την έναρξη της κατασκευής των μονάδων από το 2017. Φεύγει και το 2018, αλλά ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει τους χώρους που θα γίνουν οι μονάδες επεξεργασίας των απορριμμάτων. Τώρα συνειδητοποίησε, μετά από 6 χρόνια, ότι πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις, για να εξασφαλιστούν αυτοί οι χώροι. Ηταν οι... προσωπικές διαφορές των ιδιωτών με την ανάδοχο εταιρεία για τις επίμαχες εκτάσεις, που θα τις έλυναν μόνοι τους και δεν θα επηρέαζαν τα έργα. Οι μονάδες θα γίνονταν στους χώρους που ανήκαν στους ιδιώτες -έτσι μας έλεγε με θράσος και αλαζονικό ύφος η περιφερειακή αρχή.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και δεν καλύπτεται με παχιά λόγια, κούφιες μεγαλοστομίες κι επικοινωνίστικες κοροϊδίες. Και αυτή φωνάζει πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξακολουθεί να είναι η πιο βρόμικη Περιφέρεια της χώρας, χωρίς οριστική και προσωρινή διαχείριση για τα σκουπίδια της.

Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας τον περασμένο Ιούνιο, με την οποία καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκιση με 3ετή αναστολή ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης. Οι δύο αυτοδιοικητικοί ήταν κατηγορούμενοι για τη φωτιά στο ΧΑΔΑ της Πύλου στον “Αγιο Νικόλαο”, τον Ιούνιο του 2014 και ευρύτερα για περιβαλλοντικές παραβάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Για τα χιλιάδες δέματα σκουπιδιών στην περιοχή που εξαφανίστηκαν, θα μιλήσει κανείς;

 

Γιάννης Σινάπης


NEWSLETTER