Παρασκευή, 05 Απριλίου 2019 21:18

Μας αγαπούν αλλά δεν μας ψηφίζουν

Μας αγαπούν αλλά δεν μας ψηφίζουν

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι στην Καλαμάτα φουλάρουν τις μηχανές και το επόμενο διάστημα αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Η προεκλογική μάχη έχει στοιχεία κλασικά αλλά και διάφορα φολκλόρ με χαριτωμενιές στα όρια της γραφικότητας.

Τελειώνουν οι τμηματικές ανακοινώσεις υποψηφίων και μπαίνουμε πλέον στα στοιχεία που δείχνουν δυναμική και μαζικότητα. Στις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Το Πνευματικό Κέντρο και το ποιος το γεμίζει αποτελεί μια καλή μονάδα μέτρησης και έχουμε ήδη δύο επιτυχημένες μετρήσεις για Βασιλόπουλο και Αλειφέρη. Αρκεί να γεμίσεις το Πνευματικό Κέντρο για να πάρεις τις εκλογές; Προφανώς και όχι, αλλά αν δεν μπορείς να μαζέψεις κόσμο για να το γεμίσεις δείχνει αδυναμία, η οποία θα αποτυπωθεί και στην κάλπη.

Κάποιοι θα αντιτάξουν ότι οι συγκεντρώσεις όπως και οι θεσμικές επισκέψεις είναι στοιχεία του παλιού. Σίγουρα έχουν και τέτοια στοιχεία, αλλά το επιχείρημα θυμίζει περισσότερο το… όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια! Οι συγκεντρώσεις δεν είναι κάτι εύκολο. Το να καταφέρεις να βάλεις 500 άτομα σε μια αίθουσα σηκώνοντάς τα από τον καναπέ και την ασφάλεια της ατομικότητάς τους δεν είναι απλό. Οι άνθρωποι δεν βλέπουν φως και πάνε σε μια συγκέντρωση, πάνε γιατί εκτιμούν και θέλουν να ενισχύσουν την προσπάθεια ενός προσώπου ή μιας ομάδας. Οποιος συνδυασμός ή υποψήφιος καταφέρνει να κινητοποιήσει κόσμο και να τον «κουβαλήσει» σε μια συγκέντρωση, δικαιούται να ελπίζει σε μια καλή καταγραφή στην κάλπη.

Εχουμε αναφέρει ξανά ότι σε αυτές τις εκλογές στην Καλαμάτα δεν υπάρχουν προβλέψεις. Δεν είναι δυνατόν να αποτυπωθεί η πρόθεση του εκλογικού σώματος, γιατί αυτό που δηλώνει κάποιος ότι προτιμά με αυτό που τελικά θα ψηφίσει, απέχει. Το… μας αγαπάνε αλλά δεν μας ψηφίζουν, θα ακουστεί από πολλούς το βράδυ των εκλογών. Η κοινωνική απήχηση των υποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων είναι αυτό που θα κρίνει την εκλογική μάχη και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αποτυπωθεί από πριν, θα καταγραφεί όταν μετρηθούν τα ψηφοδέλτια της κάλπης.