Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 20:43

Γιατί τα μηχανήματα στην Καλλιρρόη προκάλεσαν

Γιατί τα μηχανήματα στην Καλλιρρόη προκάλεσαν

 

Εξι μέρες πριν τις εκλογές, σαν τον κλέφτη, επέλεξε η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου να ξεκινήσει τις εργασίες για το μεγάλο, το... πρωτοπόρο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το έργο που άρχισε ως πιλότος για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και μέχρι την υλοποίησή του κατέληξε να είναι ουραγός.

Υπό άλλες συνθήκες σε ένα τέτοιο έργο, όταν θα έμπαιναν οι μπουλντόζες θα γινόταν πανηγύρι, γιορτή, φιέστα κανονική. Οχι προεκλογική και με την τοπική κοινωνία διχασμένη.

Σε άλλες Περιφέρειες της χώρας, όπως στην Ηπειρο, τα έργα αυτά ξεκίνησαν πιο αργά, έχουν τελειώσει και ήδη λειτουργούν. Χωρίς να ακουστούν αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, χωρίς προσφυγές κι εκκρεμότητες χρόνων στο ΣτΕ, χωρίς παρανομίες και καταγγελίες στην απόκτηση της γης.

Στην Πελοπόννησο έχουμε παγκόσμια πρωτοτυπία: Εχει υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, αλλά δεν υπάρχει ακόμα η γη στην οποία θα υλοποιηθεί το... πρωτοπόρο έργο. Και για να εξασφαλιστεί χρειάστηκαν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Δεν είναι οι Πελοποννήσιοι, οι Μεσσήνιοι και οι Αρκάδες αντιδραστικοί και τοπικιστές, βρομιάρηδες και υποστηρικτές των χωματερών και της μαφίας των σκουπιδιών. Κανονικοί άνθρωποι είναι, που θέλουν να δοθεί ένα τέλος στο αίσχος των χωματερών και στην ντροπή των σκουπιδιών στα λαγκάδια και τις ρεματιές.

Ομως κανείς δεν τους ενημέρωσε γιατί και πώς επελέγησαν οι περιοχές τους, για να γίνουν οι μονάδες διαχείρισης με τις ΧΥΤΥ. Κανείς δεν εξήγησε υπεύθυνα αν θα υπάρχει διαλογή στην πηγή, αν οι Καλαματιανοί θα συνεχίσουμε να κάνουμε ανακύκλωση και να κρατάμε στοιχειωδώς καθαρές τις γειτονιές και την πόλη μας. Κανείς δεν έχει απαντήσει αν ισχύει η ποινή στο δήμο στην περίπτωση που δεν παραδίδει στην... ολοκληρωμένη διαχείριση τα προβλεπόμενα ανακυκλώσιμα υλικά. Γιατί αν ισχύει η ποινή, για να πληρώνουμε λογικά τη διαχείριση, θα πρέπει να γίνουμε η πιο βρόμικη πόλη. Το κίνητρο για τη δημοτική αρχή και τους πολίτες θα είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο βρόμικη την πόλη μας.

Γι’ αυτό και τα μηχανήματα που έπιασαν δουλειά 6 μέρες πριν τις εκλογές, περισσότερο προκάλεσαν παρά ανακούφισαν.