Παρασκευή, 31 Μαϊος 2019 20:10

Στο μικροσκόπιο οι υποψήφιοι βουλευτές

Γράφτηκε από τον
Στο μικροσκόπιο οι υποψήφιοι βουλευτές

Την Κυριακή δεν τελειώνει η προεκλογική περίοδος αλλά συνεχίζεται σε… νέα πίστα. Η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών στην παρούσα συγκυρία ταυτίζεται με αυτή των εθνικών.

Οι κάλπες λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και παράγουν πολιτικά αποτελέσματα. Από Δευτέρα τα κόμματα ξεκινούν τη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, γι’ αυτό και δίνουν τεράστια σημασία στο αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου στις περιφερειακές εκλογές. Παράλληλα ξεκινά και η τελική συγκρότηση των βουλευτικών ψηφοδελτίων, τα οποία έχουν σχέση με τις επιδόσεις υποψηφίων στην αυτοδιοίκηση και τη στάση τους την Κυριακή.

Μέσα στην εβδομάδα που μας έρχεται τα κόμματα θα ανακοινώσουν επισήμως τους υποψηφίους βουλευτές τους. Αυτό σημαίνει ότι αυτές τις ημέρες λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις. Στήνονται συμφωνίες και κόβονται γέφυρες, ανοίγονται πόρτες ή κλείνονται οριστικά. Το κόμμα που βρίσκεται κοντά στην εξουσία έχει περισσότερες δυνατότητες για συμφωνίες και χειρισμούς, ενώ τα υπόλοιπα προσπαθούν απλώς να κρατήσουν δεδομένες ισορροπίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμα στην περιδίνηση που του προκάλεσε το χαστούκι των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής. Ο διαφαινόμενος περιορισμός των εδρών σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της Αττικής φαίνεται ότι οδηγούν σε υποψηφιότητα Χαρίτση στη Μεσσηνία. Σε αυτό το ενδεχόμενο και με δεδομένο ότι με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών πάει για μια έδρα στο νομό, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι θα υπάρξουν αναταράξεις.

Στη Μεσσηνία η Ν.Δ. έχει ζήτημα στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου λόγω της ποσόστωσης των γυναικών. Οι ισορροπίες που είχαν δημιουργηθεί έχουν ανατραπεί και αναζητεί τρόπους να βγάλει «σίγουρους» για να μπουν γυναίκες. Το ποιοι θα βγουν και ποιες γυναίκες θα μπουν θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, αλλά όλοι καλούνται να δώσουν εξετάσεις την Κυριακή. Η μάχη του σταυρού των βουλευτών δεν αφήνει περιθώρια για ελιγμούς και βολικές απουσίες. Η μία κάλπη επηρεάζει την άλλη και η καταγραφή της στάσης του καθενός θα γίνει άμεσα χωρίς τα περιθώρια της λήθης. Ο καθένας θα πρέπει τη Δευτέρα να εξηγήσει τι έκανε στη μάχη της Κυριακής.


NEWSLETTER