Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019 18:01

Οι μεγάλες εταιρείες επιβεβαίωσαν τη δυναμική του

Γράφτηκε από τον

Οταν εκδηλώνουν ενδιαφέρον να αναλάβουν την κατασκευή του οι 4 μεγαλύτερες τεχνικές εταιρείες της χώρας και μια πέμπτη σε συνεργασία με σημαντική εταιρεία της Ισπανίας, σημαίνει ότι ένα τέτοιο έργο είναι ελκυστικό και σπουδαίο.

Και η υπόθεση της κατασκευής του δρομολογείται σωστά, δείχνει να μπαίνει σε σωστές βάσεις.

Ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη είναι το πιο σημαντικό έργο της Μεσσηνίας, καθοριστικό για την παραπέρα πορεία ανάπτυξής της. Το γεγονός ότι για την υλοποίησή του ενδιαφέρονται αυτές οι εταιρείες επιβεβαιώνει τη δυναμική του.

Το πρώτο μικρό, αλλά σημαντικό βήμα έγινε και η νέα κυβέρνηση οφείλει να στηριχθεί σε αυτό και να το αξιοποιήσει. Να προχωρήσει τη διαδικασία που ξεκίνησε και να την επιταχύνει. Να νομοθετήσει τον περιορισμό του χρόνου στον ανταγωνιστικό διάλογο, που αποτελεί το διαπιστωμένο πρόβλημα. Να μην συρθεί η διαδικασία και ο διάλογος να ολοκληρωθεί σε 6 μήνες με ένα χρόνο. Ετσι το 2020 μπορεί να υπάρχει ανάδοχος και το 2021 να ξεκινήσει η κατασκευή του.

Αλλη χάραξη, άλλη διαδικασία, άλλες χρηματοδοτικές πηγές δεν υπάρχουν. Κάθε σκέψη για αλλαγή ή τροποποίηση δεν θα έχει βάση και θα καθυστερήσει αδικαιολόγητα ένα τόσο σημαντικό έργο, που η Μεσσηνία περιμένει χρόνια.

Οσον αφορά τη μελέτη, είναι αλήθεια, οριστική δεν υπάρχει. Εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι υπάρχουν για το τμήμα Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και μέσα στο Σεπτέμβριο μπορεί να έρθει στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Με βάση αυτά οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα συντάξουν και θα καταθέσουν τις προτάσεις οριστικών μελετών με τα κόστη τους και γι’ αυτές θα ανταγωνιστούν και θα κριθούν.

Κλείνοντας, να τονίσουμε ότι το έργο αυτό δεν είναι για την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη αλλά για όλη την υπόλοιπη Μεσσηνία, που θα έρθει πιο κοντά στον αυτοκινητόδρομο του “Μορέα” και στο διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας.