Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019 20:07

Να υπάρξει ξεκαθάρισμα

Γράφτηκε από τον

 

Τη μονάδα διαχείρισης σκουπιδιών στην Ηπειρο θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Να θυμίσουμε μόνο ότι η Ηπειρος ξεκίνησε τη διαδικασία του διαγωνισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων μετά την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το «πρωτοποριακό» όμως έργο που προωθούσε ο Τατούλης δεν έχει ακόμα ξεκινήσει και το μη... πρωτοποριακό της Ηπείρου το επισκεπτόμαστε για να πάρουμε ιδέες! Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα! Αυτό είναι το έργο που αφήνει ο απερχόμενος περιφερειάρχης στους πολίτες της Πελοποννήσου!

Πέρα όμως από τις ευθύνες τις οποίες ο λαός της Πελοποννήσου καταλόγισε στις εκλογές στην ηγετική ομάδα Τατούλη -ίσως με επιείκεια- η ουσία είναι ότι η Πελοπόννησος κινδυνεύει να πνιγεί από τα σκουπίδια. Είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας η οποία δεν έχει κάποια μορφή ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Ηδη μια σειρά από δήμοι δυσκολεύονται. Η προσωρινή διαχείριση με εργολάβους μεταφορών έχει κόστος οικονομικό και περιβαλλοντικό και είναι πολλαπλώς προβληματική.

Είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο νέος περιφερειάρχης μετά και από την επίσκεψή του στη μονάδα της Ηπείρου οφείλει να καλέσει τους νέους δημάρχους της Πελοποννήσου και να αποφασίσουν το πώς θα πορευτούν. Η εταιρεία που έχει αναλάβει μέσω ΣΔΙΤ τη διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να δώσει ένα πολύ συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα έτσι ώστε να μπορεί να ληφθεί απόφαση με βάση τα πραγματικά δεδομένα.

Οι πολίτες σε κάθε δήμο θα πρέπει τέλος να ενημερωθούν προκειμένου να γνωρίζουν τι ακριβώς θα συμβεί και να δουν λύσεις όπως τη χρήση οικιακής κομποστοποίησης αλλά και την προώθηση της ανακύκλωσης ώστε να πληρώνουν λιγότερα δημοτικά τέλη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Μέχρι τέλος του χρόνου χρειάζεται να έχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα και αυτό είναι ευθύνη των νέων αυτοδιοικητικών αρχών της Πελοποννήσου.