Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 20:59

Προτεραιότητα το αντιπλημμυρικό του “Μορέα”

Γράφτηκε από τον
Προτεραιότητα το αντιπλημμυρικό του “Μορέα”

 

Αντίθετα με τους οδικούς άξονες της Μεσσηνίας οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου υπουργού Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή είχαν, μάλλον, καλά νέα για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο προστασίας της Καλαμάτας στα όρια του αυτοκινητόδρομου μέχρι το Πήδημα και το διεθνές αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ο υπουργός έκανε λόγο για την υλοποίηση 10 μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων σε διάφορες περιοχές της χώρας συνολικού προϋπολογισμού 430 εκ. ευρώ, αναγνωρίζοντας, μάλιστα, ότι είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν τα κατέγραψε, δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα, αλλά το στοιχείο της δρομολόγησης από την απερχόμενη κυβέρνηση “φωτογραφίζει” το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο που μελέτησε ο “Μορέας”. Εκείνο που είχε εξαγγελθεί στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου το Φεβρουάριο του 2018, με την επισήμανση πως θα ξεκινούσε ένα μήνα μετά! Είναι το έργο για το οποίο ο απερχόμενος δήμαρχος Π. Νίκας είχε απανωτές ενημερώσεις και δεσμεύσεις από το υπουργείο Υποδομών και την κοινοπραξία και ανάλογα απαντούσε και καθησύχαζε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τελικά το έργο, ύψους 80 εκ. ευρώ, ξεχάστηκε και όπως μάθαμε, όταν το ξαναθυμήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση με την προοπτική της έγκρισης από τη Διυπουργική Επιτροπή για έργα ΣΔΙΤ, τους πρόλαβε η επίσπευση των εκλογών.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της, το Σεπτέμβριο, η νέα δημοτική αρχή Καλαμάτας οφείλει να έχει στις προτεραιότητές της το συγκεκριμένο έργο. Να ξεκαθαρίσει με το υπουργείο Υποδομών αν όντως οι προγραμματικές δηλώσεις αφορούσαν το σπουδαίο αυτό έργο και ανάλογα να κινηθεί. Στην αισιόδοξη προοπτική να στείλει το μήνυμα ότι για ένα τέτοιο έργο θωράκισης της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, προστασίας των δημοσίων υποδομών, των περιουσιών των δημοτών και κυρίως της ανθρώπινης ζωής δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις και ολιγωρίες. Και ό,τι είναι δρομολογημένο πρέπει να προχωράει και να υλοποιείται.

Και μετά απ’ αυτό η νέα δημοτική αρχή να ασχοληθεί πιο ζεστά και πιο πιεστικά με τις εργολαβίες των αντιπλημμυρικών έργων στην παλιά εθνική οδό από τη Θουρία έως τον Αντικάλαμο και στην οδό Σπάρτης, από την Παναγίτσα μέχρι το Νέδοντα. Να δρομολογήσει, επιτέλους, τα έργα για την άρση επικινδυνότητας του Νέδοντα, στο σκεπασμένο τμήμα μπροστά από το ιστορικό Δημαρχείο και την παλιά γέφυρα της Ιατροπούλου.


NEWSLETTER