Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 22:15

Το ενδιαφέρον για το τρένο και οι γραφικοί

Γράφτηκε από τον
Το ενδιαφέρον για το τρένο και οι γραφικοί

 

Τη σιδηροδρομική γραμμή στην ευθεία Ασπρόχωμα - Μεσσήνη επικαλείται ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, για να ενισχύσει τη διαφωνία και την αντίδρασή του για την επιλογή της κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, με βελτίωση - ανακατασκευή του υφιστάμενου.

Επισημαίνει ότι δεν νοείται σύγχρονος δρόμος που να περνάει 4 - 5 φορές πάνω από τη γραμμή κι εκφράζει την ανησυχία του για την οριστική εγκατάλειψη και κατάργηση της γραμμής και του σιδηροδρόμου στην περιοχή μας. Μάλιστα, αναφέρει ότι η ιταλική ιδιωτική εταιρεία που αγόρασε και λειτουργεί τον σιδηρόδρομο της χώρας μας, δείχνει ενδιαφέρον για την επαναλειτουργία του τρένου στην Πελοπόννησο, κάνοντας λόγο για το τμήμα Κόρινθος - Ναύπλιο.

Την τελευταία φορά αναρωτήθηκε πού είναι οι Φίλοι του Σιδηροδρόμου και γιατί δεν αντιδρούν στη μελέτη της βελτίωσης - ανακατασκευής του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος και τη διαφαινόμενη κατάργηση του τρένου.

Οι Φίλοι του Σιδηροδρόμου, φαντάζομαι κι εκτιμώ, ότι δεν έχουν σταματήσει να αγαπούν το τρένο και να ενδιαφέρονται για την επαναλειτουργία του στη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο. Ομως δεν ξεχνούν ότι όταν μάχονταν για να έρθει και να παραμείνει το τρένο στην περιοχή μας, λοιδορούνταν και αντιμετωπίζονταν σαν γραφικοί τύποι. Δεν ξεχνούν ότι όταν κάποια στιγμή ήρθαν τα σύγχρονα ρέιλ μπας στην Καλαμάτα και λειτούργησε ο προαστιακός στο ΤΕΙ και τη Μεσσήνη μόνοι τους αγωνίζονταν, για να στηριχθεί και να παραμείνει. Και όταν διαμαρτύρονταν και ζητούσαν από τον ΟΣΕ δρομολόγια που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φοιτητών και του υπόλοιπου κόσμου, ήταν μόνοι τους. Γιατί έτσι βόλευε άλλα συμφέροντα.

Και το πιο σημαντικό, δεν ξεχνούν ότι εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό κράτος, η Πολιτεία μαζί με τις αυτοδιοικήσεις έδωσαν προτεραιότητα στους αυτοκινητοδρόμους και αδιαφόρησαν τελείως για τον σιδηρόδρομο. Με χάραξη της εποχής του Τρικούπη ο σιδηρόδρομος δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανταγωνιστικός. Οπου υπήρξε ενδιαφέρον και προβλέφθηκε χάραξη μέσα στον αυτοκινητόδρομο (βλέπε Αττική Οδό και προαστιακό) ή έγιναν σπουδαία έργα εκσυγχρονισμού (στη γραμμή της Θεσσαλονίκης) το τρένο είναι ανταγωνιστικό και έχει μέλλον.

Στην περιοχή μας όσοι μιλούν για τρένο αντιμετωπίζονται ως γραφικοί, όπως ο απερχόμενος δήμαρχος Μεσσήνης με τη γραμμή Καλαμάτα – Μεσσήνη – Μπούκα.


NEWSLETTER