Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 16:23

Ξεκάθαρες κουβέντες για το θέατρο και το Νέδοντα

Γράφτηκε από τον
Ξεκάθαρες κουβέντες για το θέατρο και το Νέδοντα

Πώς θα ένιωθε ένας δημότης αν παρακολουθούσε, χωρίς σκοπιμότητες, την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας;

Και αναφέρομαι στη συζήτηση και στις αντιπαραθέσεις για το έργο του ανοιχτού θεάτρου. Με αποκορύφωμα την ψηφοφορία, όπου τελικά το οριακό αποτέλεσμα ήταν υπέρ της εισήγησης και αυτό προκάλεσε αμφισβήτηση και νέες εντάσεις.

Μπορεί ένα τέτοιο έργο να σταματήσει και να ακυρωθεί για υπερβάσεις, έστω και τεράστιες στα υλικά; Μπορεί ένα τέτοιο έργο να μην υπερψηφιστεί, γιατί δεν άλλαξε η εισήγηση; Μπορεί ένας ανακεφαλαιωτικός πίνακας και μια παράταση προθεσμίας να ακυρώσει το έργο;

Το ζήτημα είναι αν η πόλη έχει ανάγκη το ανοιχτό θέατρο. Κι εδώ δεν χωράει η παραμικρή αμφισβήτηση, καθώς όλοι συμφωνούν ότι ένα τέτοιο έργο πρέπει να γίνει το συντομότερο. Χθες έπρεπε να έχει γίνει. Γι’ αυτό και ο κόσμος περιμένει απ’ όλους ξεκάθαρες κουβέντες, ειλικρινείς και γενναίες προτάσεις.

Οποιος αποδέχεται τη σπουδαία σημασία του έργου και δεν έχει σοβαρές ενστάσεις για τη χωροθέτησή του, δίπλα στο Νέδοντα, οφείλει με τη στάση του, το λόγο και την ψήφο του να το δείξει. Πέρα από οποιαδήποτε σκοπιμότητα.

Οσοι διαφωνούν με τη χωροθέτηση κι εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο πλημμύρας, οφείλουν να προτείνουν και πού πρέπει να γίνει το θέατρο. Ποιος είναι ο χώρος που μπορεί να φτιαχτεί και θα εξυπηρετεί καλύτερα τους Καλαματιανούς και τους επισκέπτες, θα έχει εύκολη πρόσβαση και θέσεις στάθμευσης.

Και αν η απόρριψη της θέσης δίπλα στο Νέδοντα είναι για πλημμυρικούς λόγους, θα πρέπει να συνοδεύεται και από ανάλογες απόψεις, συνολικά για τους κινδύνους από το χείμαρρο της πόλης. Να γίνουν παρόμοιες επισημάνσεις για το κλειστό τμήμα στο παλιό Δημαρχείο και την παλιά γέφυρα στην Ιατροπούλου, όπου έχουν καταγραφεί τεκμηριωμένα οι μεγαλύτερες απειλές για να πλημμυρίσει η πόλη. Να πούμε τι πρέπει να γίνει με τα συνεργεία του δήμου και της ΔΕΥΑΚ που είναι δίπλα ή μέσα στο Νέδοντα. Το θέατρο δεν πρέπει να γίνει εκεί, αλλά τα συνεργεία να μην απομακρυνθούν;

Ξεκάθαρα και με τόλμη να πούμε τι πρέπει να γίνει για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας από το Νέδοντα. Και να πούμε κάποια στιγμή πώς θέλουμε όλη αυτή την περιοχή του Νέδοντα. Το περιβαλλοντικό πάρκο που οραματίζονται κάποιοι -και σωστά εκεί πρέπει να βλέπει η πόλη-, σίγουρα δεν συμβαδίζει με τα συνεργεία του δήμου και της ΔΕΥΑΚ και με χωματερή κλαδεμάτων.


NEWSLETTER