Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 14:44

Χρονιά μεγάλων προσδοκιών το 2020 για τη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Χρονιά μεγάλων προσδοκιών το 2020 για τη Μεσσηνία

 

 

Χρονιά αισιοδοξίας και μεγάλων προσδοκιών είναι για τη Μεσσηνία το 2020. Είναι χρονιά που αναμένεται να προχωρήσουν, επιτέλους ουσιαστικά, σημαντικά έργα υποδομής του τόπου μας, που οι πολίτες τα περιμένουν εδώ και χρόνια.

Είναι έργα αυτονόητα που έχουν ωριμάσει, και κάθε καθυστέρηση ή ολιγωρία δεν δικαιολογείται.

Εργα πρώτης προτεραιότητας είναι οι οδικοί άξονες Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Καλό Νερό - Τσακώνα. Ο πρώτος είναι προχωρημένος, οι 5 μεγαλύτερες τεχνικές εταιρείες της χώρας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή του. Το μοντέλο ΣΔΙΤ που έχει επιλεγεί για την υλοποίησή του, μαζί με τη βελτίωση - ανακατασκευή του υφιστάμενου δρόμου στο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, δείχνουν πιο ρεαλιστικά, πιο εφικτά. Μένει να τρέξουν οι διαδικασίες για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που έχουν καθυστερήσει, μήπως και μέσα στο 2020 έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος. Και αυτό είναι κυρίως ευθύνη της τοπικής κοινωνίας, της περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου και των δημοτικών αρχών Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου - Νέστορος, αν ενδιαφέρονται πραγματικά για το έργο.

Το Καλό Νερό - Τσακώνα, παρότι ανήκει στα διευρωπαϊκά δίκτυα, είναι πιο πίσω στις διαδικασίες ωρίμανσης και υλοποίησης. Με προγραμματιζόμενη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα. Οι αρχές της Μεσσηνίας οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι το έργο είναι μείζονος σημασίας, γιατί θα φέρει πιο κοντά το λιμάνι της Καλαμάτας και την Αρχαία Μεσσήνη με την Αρχαία Ολυμπία. Και θα ωφελήσει τη Δυτική Μεσσηνία, την παραλιακή Τριφυλία.

Εργο σπουδαίας σημασίας είναι το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο προστασίας της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, που έχει μελετήσει ο “Μορέας”. Εργο 100 εκ. ευρώ που προβλέπει και τη θωράκιση του Νέδοντα. Θα είναι ανεπίτρεπτο να μην δημοπρατηθεί και να μην έχει ανάδοχο μέσα στο 2020.

Το πιο σημαντικό αναπτυξιακά έργο είναι ο εκσυγχρονισμός του διεθνούς αεροδρομίου Καλαμάτας, για το οποίο επιτέλους προχώρησε η απαλλοτρίωση για την επέκτασή του. Ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να δημοπρατηθεί και να προχωρήσει κατασκευαστικά μόνο του, πρώτα απ’ όλα τα άλλα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Το δικαιούται, γιατί είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο. Μένει η υπόσχεση να γίνει πράξη.

Στις αγροτικές υποδομές περιμένουμε, επιτέλους, να δημοπρατηθούν τα δίκτυα στο Φιλιατρινό φράγμα. Είναι ντροπή να μην αξιοποιείται το φράγμα.

Κλείνοντας, οι προκλήσεις είναι μεγάλες και για άλλα ζητήματα. Η Καλαμάτα οφείλει να δρομολογήσει την ανάπτυξη του παραλιακού της μετώπου και την αξιοποίηση του στρατοπέδου. Στην πράξη αναμένεται να κριθούν όλοι.


NEWSLETTER