Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 14:31

Το απέραντο καρναβάλι μας!

Γράφτηκε από τον

 

Ζήσαμε ένα εορταστικό τριήμερο ακραίων αντιθέσεων. Από τη μία μεριά ο κορονoϊός και η… αντίσταση των καρναβαλιστών, από την άλλη η κρίση με τους μετανάστες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα και το… ξεχείλισμα του πατριωτισμού πάνω από τη λαγάνα!

Δεν ξέρουμε πώς αντιδρούν άλλοι λαοί που αντιμετωπίζουν παρόμοια με τα δικά μας προβλήματα, αλλά οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι έχουμε ταλέντο στο να γελοιοποιούμε ακόμα και σοβαρά ζητήματα και να μετατρέπουμε τα πάντα σε ένα απέραντο καρναβάλι. Το καραγκιοζιλίκι το ονομάζουμε μάλιστα υπερηφάνως «ελληνική ιδιαιτερότητα» και προτέρημα.

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις δεν καταργήθηκαν γιατί δεν αρέσουν στον υπουργό τα καρναβάλια –για τον συγκεκριμένο μάλιστα μάλλον το αντίθετο ισχύει– αλλά για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Με την κατάργηση έγινε προσπάθεια να ελεγχθεί η διασπορά του ιού σε άτομα που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, σε έναν τεράστιο χώρο όπως είναι η πλατεία μιας πόλης. Αυτοί που έλαβαν την απαγορευτική απόφαση προφανώς κάτι ήξεραν και κάτι φοβούνταν. Αυτοί που δεν την ακολούθησαν είναι βέβαιο ότι έχουν απόλυτη άγνοια και για τη λοίμωξη και για τις συνέπειές της. Ας ελπίσουμε ότι η απερισκεψία δεν θα στοιχίσει σε κανέναν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν περνάς με κόκκινο σε μια διασταύρωση γιατί... ξέρεις ότι δεν περνούν πολλά αυτοκίνητα: Ενα αρκεί για να έχουμε θανατηφόρο!

Απόλυτη άγνοια για το μεταναστευτικό και τα διεθνή πολιτικά παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή έχουν, αντίστοιχα, όλοι όσοι με ευκολία ζητούν να κάνουμε το ένα ή το άλλο. Γιατί είναι προφανές ότι δεν μπορούμε ούτε να αρχίσουμε να... εκτελούμε μετανάστες στα σύνορα, αλλά ούτε και ν’ ανοίξουμε τις πόρτες και να βάλουμε στη χώρα τους κατατρεγμένους όλου του κόσμου.

Αναζητείται μέτρο και σύνεση, σε μια εποχή που αυτά δεν κόβουν εισιτήρια. Το κακό είναι ότι ελάχιστοι παρακολουθούν τις σοβαρές φωνές και την έγκυρη ενημέρωση. Ετσι τρέφονται οι αυταπάτες, δημιουργούνται οι μύθοι και προκύπτουν στο τέλος οι εθνικές τραγωδίες.