Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020 18:28

Τεράστια προσοχή στη λαϊκή αγορά

Γράφτηκε από τον

 

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας με απόφασή της ανακοίνωσε ότι κλείνει τη λαϊκή αγορά στην ΚΑΚ και το παζάρι στην Αγία Τριάδα.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις οι οποίες οδήγησαν τη Δευτέρα σε αναδίπλωση, με μια νέα απόφαση της δημοτικής αρχής, με την οποία η λαϊκή αγορά στην ΚΑΚ όχι απλώς ξανανοίγει, αλλά και για περισσότερες ημέρες και ώρες. Δεν ξέρουμε αν σωστή ήταν η απόφαση για το κλείσιμο ή αυτή για το άνοιγμα, αλλά είναι προφανείς οι αυτοσχεδιασμοί της τελευταίας στιγμής, με βάση το ποιος πιέζει και σε ποια κατεύθυνση. Δείχνει τον ευκαιριακό τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται αποφάσεις σε μια κρίσιμη περίοδο.
Η κυβέρνηση επιτρέπει τη λειτουργία των λαϊκών αγορών για να υπάρχει επάρκεια τροφίμων, να λειτουργεί ο ανταγωνισμός και να μη μείνουν μόνο τα σούπερ μάρκετ. Οι δημοτικές αρχές σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς θα πρέπει να φροντίσουν να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, για να μην έχουμε διασπορά του ιού και αύξηση κρουσμάτων μέσα από την επίσκεψη στις λαϊκές αγορές. Σωστά μένουν οι υπαίθριες αγορές, αλλά θα πρέπει να τηρούνται κανόνες που θα αποτρέπουν τη μεταφορά του ιού. Πώς θα τηρηθούν μέτρα όμως, σε έναν χώρο που δεν είναι ούτε κλειστός ούτε ανοιχτός; Η εμπειρία του Σαββάτου για όσους επισκέφτηκαν τη λαϊκή δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την ασφάλεια που παρέχεται.
Η λειτουργία σήμερα της αγοράς θα είναι αναμφίβολα ένα κρίσιμο τεστ. Οφείλουν πωλητές και αγοραστές, αλλά και αρμόδιοι φορείς, να προσέξουν ιδιαίτερα. Να λάβουν και να εφαρμόσουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, για να μπορεί να παραμένει ανοιχτή η αγορά αλλά με ασφάλεια για όλους μας. Αν σήμερα παρουσιαστούν προβλήματα, θα πρέπει να επανεξεταστεί η απόφαση - γιατί μια αγορά, αν δεν είναι ασφαλής, καλύτερα να μην ανοίξει καθόλου.